Peter Γιαμαρέλος, Όμιλος Antenna: «Ο ακροατής απαιτεί ραδιοφωνική εμπειρία υψηλού επιπέδου»

Ο Peter Γιαμαρέλος ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του Γενικού Διευθυντή των ραδιοφώνων Ελλάδος του ομίλου Antenna (Ρυθμός, Easy & Soundis) και μίλησε στο MW για τους στόχους του 2023 και τη στρατηγική πίσω από αυτούς, για τις διαφορές Ελλάδας-Αυστραλίας σε επίπεδο ραδιοφώνου, καθώς και για την ανερχόμενη δυναμική των podcasts.

MW: Μόλις αναλάβατε τη θέση του Δ/ντη Ραδιοφώνου και Soundis του Antenna

Group. Με ποιο όραμα εισέρχεστε στον όμιλο; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το 2023;

Peter Γιαμαρέλος: Πρωταρχικό μέλημα και όραμά μου είναι η κοινή στοχοθεσία και στρατηγική με όλα τα μέλη της ομάδας μου. Ένας βασικός τομέας ανάπτυξης για το 2023 είναι σίγουρα οι ηχητικές εφαρμογές, που αποτελούν έναν από τους πιο συναρπαστικούς τομείς στο «ραδιοφωνικό σύμπαν», ενώ βασικό στόχο αποτελούν σαφώς τα podcasts. Παράλληλα, θέλουμε το περιεχόμενο των σταθμών μας να βρίσκεται on demand, αλλά να προσφέρουμε και επιπλέον περιεχόμενο από εξειδικευμένους δημιουργούς που να απευθύνεται στους ακροατές μας.

Με ποιες κινήσεις σχεδιάζετε να επιτύχετε τους στόχους αυτούς;

Οι άνθρωποί μας, οι ομάδες μας είναι η δύναμή μας και στους δύο σταθμούς. Στον Ρυθμό 94.9, η πρωινή εκπομπή Μορνι Κρου με τους Βαγγέλη Γιαννόπουλο, Κώστα Μαλιάτση και Φελίσια Τσαλαπάτη διανύει τη δεύτερη σεζόν και συνεχίζει να κερδίζει καθημερινά φανατικούς ακροατές, κάτι που αποδεικνύεται και μέσω των πρόσφατων επίσημων αποτελεσμάτων έρευνας. Στον Easy 97.2, η πρωινή εκπομπή Εasy Breakfast με τη Μαρία Κωνσταντάκη και τον Στάθη Χριστοφορίδη, έχει κερδίσει δικαίως ένα πιστό κοινό που κάθε πρωί επιλέγει μια έγκυρη αλλά και διαφορετική ενημέρωση μέσα από το ιδιαίτερο χιούμορ τους.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσέγγισης των ακροατών μας, θα εντάξουμε ακόμα περισσότερες ενέργειες εξωστρέφειας, βγαίνοντας ακόμα περισσότερο έξω στον δρόμο και συναντώντας ζωντανά τους ακροατές μας. Πρόσφατα, βρεθήκαμε στο εμπορικό πάρκο Smart Park, όπου για 6η χρονιά διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία ο Ραδιομαραθώνιος του Ρυθμού 94.9. «Ο Μαραθώνιος της Μαρίας» από τον Εasy 97.2 αποτελεί επίσης μια αντίστοιχη εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο ελληνικό κοινό. Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, η ομάδα μας δουλεύει σκληρά για την εφαρμογή της στρατηγικής μας, η οποία εξελίσσεται συνεχώς μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης που δημιουργούμε με τους ακροατές μας, αποδεικνύοντας πως το αποτέλεσμα της επιτυχίας των ραδιοφωνικών σταθμών του ομίλου μας οφείλεται στην ομαδική προσπάθεια.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ραδιοφωνικού κλάδου στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή;

Με την πάροδο των ετών και τις νέες συνθήκες και ανάγκες του σύγχρονου κοινού διαμορφώνονται συνεχώς νέες προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δημιουργία online προορισμών για συνολική εμπειρία ακρόασης είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό στη ραδιοφωνική εποχή που ζούμε. Τα βασικά χαρακτηριστικά όπως η αμεσότητα, η εμπιστοσύνη, η ψυχαγωγία αλλά και η ανακάλυψη νέας μουσικής θα είναι πάντα αυτό που θα το κάνουν να ξεχωρίζει… θα είναι η «μαγεία» του ραδιοφώνου, αλλά ο ακροατής σήμερα απαιτεί η ραδιοφωνική εμπειρία να είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου όποια ώρα και από όποιο ψηφιακό μέσο διαθέτει.

Ο Ρυθμός 94.9 και ο Easy 97.2 αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις προκλήσεις και ανάγκες της σύγχρονης εποχής, δούλεψαν και επένδυσαν πάνω σε ουσιαστικές αλλαγές, εξελίχθηκαν μαζί αλλά και μπροστά από την εποχή τους, και παρέχουν πλέον ένα εξαιρετικό περιεχόμενο στους ακροατές τους αποδεικνύοντας ότι η ελληνική ραδιοφωνική κοινότητα όχι μόνο μπορεί αλλά και έχει προχωρήσει μπροστά τα τελευταία 20 χρόνια. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το ραδιόφωνο είναι το #1 μέσο που συμπληρωματικά με οποιαδήποτε άλλο υπερ-πολλαπλασιάζει την αξία ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας.

Δεδομένης της σημαντικής σας εργασιακής εμπειρίας στο εξωτερικό, πόσο διαφορετικές θα λέγατε ότι είναι οι αγορές Αυστραλίας και Ελλάδας, στον τομέα του ραδιοφώνου; Ποιες διαφορές (ή και ομοιότητες) εντοπίζετε;

Ο τρόπος κατανάλωσης ήχου είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες και αυτό έχει διαδοθεί με διάφορους τρόπους στην Αυστραλία. Για παράδειγμα, η ακρόαση στο γραφείο είναι μειωμένη λόγω του Covid, αν και ανακάμπτει σιγά σιγά, και η ακρόαση στο σπίτι και στο αυτοκίνητο κυριαρχεί. Στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει ισορροπία σε όλα τα σημεία. Η ακρόαση ραδιοφώνου μέσω Smart Speakers είναι δημοφιλής στην Αυστραλία σε σύγκριση με την Ελλάδα, αλλά αυτό θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς η χρήση γίνεται πιο εύκολη με την σταδιακή ένταξη της ελληνικής γλώσσας στα συστήματα αυτά. Επίσης, η βιομηχανία του ραδιοφώνου στην Αυστραλία κατάφερε να συνδυάσει το ραδιόφωνο και τα podcasts σε έναν ψηφιακό προορισμό και έχουν φτάσει στο σημείο να κεφαλαιοποιούν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία των podcasts. Στην Ελλάδα, αν και φτάνουμε εκεί με αργούς ρυθμούς, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω ότι μέσα από την πλατφόρμα Soundis του ομίλου Antenna εμείς έχουμε ήδη μεγάλη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. Το Soundis δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός προορισμός για Podcast, αλλά και για να ακούσει κάποιους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μας μέσω της εφαρμογής για smartphone αλλά και μέσω διαδικτύου.

Στο portfolio του ομίλου ανήκουν οι δημοφιλείς σταθμοί Easy 97.2 και Ρυθμός 94.9. Ποια τα σχέδια για τους σταθμούς αυτούς; Υπάρχει κάποιο κομμάτι στο οποίο θα θέλατε να επενδύσετε περισσότερο;

Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους θέλουμε να επενδύσουμε και για τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι οι πρωινές εκπομπές. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι ακροατές διψούν για ελκυστικό περιεχόμενο σχετικό με την καθημερινότητά μας. Με την πάροδο των ετών, οι καθημερινές συνήθειες των ακροατών έχουν αλλάξει, οπότε η μέγιστη ώρα ακρόασης είναι πλέον στις 8 π.μ. σε αντίθεση με τις 11 π.μ. που ήταν πριν από 15 χρόνια. Επιπλέον, καταρρίπτεται πλέον η παραδοσιακή αντίληψη ότι οι ειδησεογραφικοί σταθμοί κυριαρχούσαν σε αυτό το χρονικό διάστημα για το συγκεκριμένο κοινό, καθώς αποδεδειγμένα πια οι μουσικοί σταθμοί στις ηλικίες 15-54 είναι η 1η επιλογή πρωινής ακρόασης.

Είναι πραγματικά εξαιρετικό που το πρωινό ραδιόφωνο βρίσκεται εκεί όπου μπορεί να υπάρξει πραγματική ραδιοφωνική μαγεία και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο και να εξελίξουμε μέσα από την εύρεση περισσότερων τρόπων σύνδεσης με το κοινό.

Hot topic της εποχής είναι μεταξύ άλλων και τα podcasts. Πού κινείται η στρατηγική του ομίλου Antenna στον τομέα αυτόν;

Ο όμιλος Antenna Music ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που δημιούργησε την πλατφόρμα Soundis, στην οποία το κοινό μπορεί να ακούσει εξαιρετικής ποιότητας πρωτότυπο περιεχόμενο podcast αλλά και ζωντανά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα και το 2023. Μας αρέσει επίσης πολύ και η ιδέα των podcasts που συνοδεύουν δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως οι «Άγριες Μέλισσες» του ΑΝΤ1, που δημιούργησε ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς δίνοντας στους φανατικούς τηλεθεατές ένα επιπλέον περιεχόμενο για τη σειρά και κάνοντάς τους κατ’ επέκταση και φανατικούς ακροατές. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν υπάρξει πολλές ακόμα επιτυχημένες σειρές podcast, σχεδιάζουμε να διευρύνουμε τη θεματολογία της πλατφόρμας μας ακόμα περισσότερο ώστε να καλύψει τομείς που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί στην Ελλάδα.

Focus Points

Ένας βασικός τομέας ανάπτυξης για το 2023 είναι σίγουρα οι ηχητικές εφαρμογές, που αποτελούν έναν από τους πιο συναρπαστικούς τομείς στο «ραδιοφωνικό σύμπαν», ενώ βασικό στόχο αποτελούν σαφώς τα podcastsΣτο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσέγγισης των ακροατών, θα εντάξουμε περισσότερες ενέργειες εξωστρέφειας, βγαίνοντας ακόμα περισσότερο έξω στον δρόμο και συναντώντας ζωντανά τους ακροατές μαςΟ ψηφιακός μετασχηματισμός και η δημιουργία online προορισμών για συνολική εμπειρία ακρόασης είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό στη ραδιοφωνική εποχή που ζούμεΧαρακτηριστικά όπως η αμεσότητα, η εμπιστοσύνη, η ψυχαγωγία αλλά και η ανακάλυψη νέας μουσικής θα είναι πάντα αυτά που θα κάνουν το ραδιόφωνο να ξεχωρίζει, θα είναι πάντα η «μαγεία» του ραδιοφώνου.Ο Ρυθμός 94.9 και ο Easy 97.2 αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις προκλήσεις και ανάγκες της σύγχρονης εποχής και παρέχουν πλέον ένα εξαιρετικό περιεχόμενο στους ακροατές τους, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική ραδιοφωνική κοινότητα όχι μόνο μπορεί, αλλά και έχει προχωρήσει μπροστά τα τελευταία 20 χρόνια
Keywords
Τυχαία Θέματα