Snacking Brands: Οι υγιεινές επιλογές και η ευκολία διαμορφώνουν την αγορά

Η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος μεταξύ των κυρίως γευμάτων εντάσσεται πλέον πιο συστηματικά και σταθερά στη ρουτίνα των καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν επιλογές που προσφέρουν ευκολία στη μεταφορά και την κατανάλωση και ευθυγραμμίζονται με την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Όπως προκύπτει από έρευνες αγοράς, οι καταναλωτές προγραμματίζουν τις αγορές των snack τους, αναζητούν αντίστοιχα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, ενώ τα προμηθεύονται και μέσω e-commerce.Καθώς το snacking παίρνει τη θέση προγραμματισμένης συνήθειας, η κατηγορία συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς

της Statista, τα έσοδα της αγοράς «snack food» παγκοσμίως θα αγγίξουν τα 539,30 δισ. δολάρια το 2023, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 6,34% (CAGR 2023-2028). Εστιάζοντας στην υπο-κατηγορία των αλμυρών snack, τα έσοδα αυτής αναμένεται να φτάσουν παγκοσμίως τα 273,16 δισ. δολάρια το 2023. Η συνήθεια ενός μικρού γεύματος μεταξύ των κυρίως γευμάτων ή ακόμα και η αντικατάσταση τους με snack φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Σε πρόσφατη έρευνα των Mondelez International και The Harris Poll, σε 12 χώρες, το 71% δήλωσε ότι καταναλώνει snack τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Επιπλέον, οι καταναλωτές αντικαθιστούν με αυξανόμενο ρυθμό τα γεύματα με snack, με το 55% να αναφέρει μεγαλύτερη πιθανότητα να φάει κάποιο snack στις τρεις τυπικές ώρες γευμάτων.

Ως βασικά είδη διατροφής
Σε ανάλυση του Euromonitor Interational για τις τάσεις που διαμόρφωσαν διεθνώς το snacking το 2023 επισημαίνεται ότι τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν πάρει τη θέση βασικών ειδών διατροφής. Συμπεριφορές, οι οποίες παγιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα προϊόντων (κατάλοιπο από την περίοδο της πανδημίας) αλλά και η κατανάλωση snack για να νιώσει κανείς καλύτερα, μαζί με νέες ανησυχίες σχετικά με το κόστος ωθούν τους καταναλωτές να προγραμματίσουν πιο συστηματικά τις αγορές των snack. Γενικότερα, οι καταναλωτές επιλέγουν το snacking όταν θέλουν να απολαύσουν κάτι γευστικό, όταν θέλουν να «καταπολεμήσουν» την πλήξη ή ακόμα και για να αντικαταστήσουν κάποιο γεύμα.

Μια ακόμα τάση που εντοπίζει το Euromonitor Interational αφορά τα μέρη και τους τρόπους που προμηθεύονται οι καταναλωτές τα snack. Σε αυτό το επίπεδο καταγράφονται αλλαγές καθώς πέρα από τις προτιμήσεις των καταναλωτών, βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί και η τιμή. Η πώληση snack μέσω καναλιών λιανικής πώλησης με οικονομικές επιλογές, όπως οι εκπτωτικές αλυσίδες, έχει σημειώσει αύξηση μεριδίων τα τελευταία χρόνια.

Αποφασιστική στροφή σε πιο υγιεινές επιλογές
Μετά την πανδημία, η επιστροφή στην κανονικότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης snack στην Ελλάδα. Καθώς οι άνθρωποι περνούν και πάλι περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, βασίζονται στην ευκολία του snacking on-the-go. Το 2023 μία από τις σημαντικότερες τάσεις στην κατηγορία των snack είναι η αποφασιστική στροφή σε πιο υγιεινές επιλογές. Τα προϊόντα που φέρουν ισχυρισμούς όπως «Χαμηλά λιπαρά», «Μειωμένη ζάχαρη», «Χωρίς ζάχαρη», «Έξτρα πρωτεΐνη», «Χωρίς γλουτένη» και «Vegan» έχουν σημειώσει αύξηση στη ζήτηση τους, σύμφωνα με το Euromonitor International.

Εστιάζοντας τώρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες των snack, στις αλμυρές εκδοχές τους, το 2023 άνοιξε περισσότερος χώρος για vegan επιλογές, οι επιλογές υγείας και ευεξίας οδήγησαν την καινοτομία, ενώ αυξήθηκε η ζήτηση για snack ρυζιού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου οργανισμού για το επόμενο διάστημα, ο ρόλος του e-commerce στην κατηγορία αναβαθμίζεται, οι πιο υγιεινές επιλογές snack θα συνεχίσουν να αποτελούν τάση, ενώ η ιδιωτική ετικέτα θα αυξήσει τη σημασία της στην υπο-κατηγορία των ξηρών καρπών και των σπόρων.

Στην υπο-κατηγορία που περιλαμβάνει τα μπισκότα, τις μπάρες και τα snack φρούτων ενισχύεται, επίσης, η ζήτηση για πιο υγιεινές επιλογές, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να επιδρά στον τρόπο διανομής. Στις τάσεις που θα διαμορφώσουν την κατηγορία το επόμενο διάστημα το Euromonitor συμπεριέλαβε την ανάπτυξη των προϊόντων με πρωτεΐνη, την ώθηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας λόγω της οικονομικής δυσχέρειας αλλά και την επέκταση των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και την αύξηση της επένδυσης σε πιο υγιεινές επιλογές στα μπισκότα.

Οι νέες προτάσεις της ελληνικής αγοράς
Η στροφή σε πιο υγιεινές επιλογές snack είναι μια τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει, με το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα να την υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Statista, η παγκόσμια αγορά υγιεινών snack ανήλθε στα 85,6 δισ. δολάρια το 2021 ενώ αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 6,6% ετησίως μεταξύ 2022 και 2030. Ως εκ τούτου, η αγορά υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 152,3 δισ. έως το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα brands που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προχώρησαν στο λανσάρισμα προϊόντων που ανταποκρίνονταν και σε αυτή τη ζήτηση για πιο υγιεινά προϊόντα ή προϊόντα χωρίς. Αναλυτικότερα, η Elite της Elbisco επεκτάθηκε περαιτέρω στην κατηγορία των αλμυρών snacks, ανανεώνοντας τα Elite Crackers Μεσογειακά με 2 νέες γεύσεις και παρουσιάζοντας τη νέα σειρά κριτσινιών, Elite Kritsi-Snack Μεσογειακά, τα οποία είναι λεπτά και τραγανά κριτσίνια με λίγες θερμίδες σε 3 μεσογειακές γεύσεις. Η Elbisco παρουσίασε, επίσης, τους προηγούμενους μήνες το νέο Αλλατίνη Soft Kings Zero, με 0% προσθήκη ζάχαρης, ένα λανσάρισμα που ανακοινώθηκε σε αντίστοιχη καμπάνια για τη σειρά τον περασμένο Φεβρουάριο. Επιπλέον, η σειρά με μπάρες Jannis εμπλουτίστηκε με τις μπάρες Jannis 0% χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς γλυκαντικά.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η είσοδος της εταιρείας Δωδώνη στην κατηγορία των αλμυρών snack, με το λανσάρισμα των τραγανών σνακ φέτας, Baked Cheese Thins. Το ψημένο σνακ από Φέτα ΠΟΠ Δωδώνη, αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής σνακ, είναι κατάλληλο για χορτοφάγους, ενώ δεν περιέχει γλουτένη και αποτελεί πηγή πρωτεΐνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε τυρί, όπως επισημαίνει η εταιρεία.

Ανανέωση της εικόνας
Πέρα από τις νέες προτάσεις προϊόντων η κατηγορία ανανεώθηκε και μέσα το «φρεσκάρισμα» της εικόνας των brands της ελληνικής αγοράς. Ενδεικτικά, η Οικογένεια Στεργίου ανασχεδίασε την εταιρική ταυτότητα και τις συσκευασίες της, με το rebranding να υλοποιείται από τη Μilk Branding Professionals. Στόχος του ανασχεδιασμού ήταν, όπως τονίστηκε από το brand, η περαιτέρω ανάδειξη των αξιών της μάρκας. Επίσης, η Darkpony ανέλαβε το brand identity της Myresiotis, παράλληλα με τη δημιουργία του website της. Για τη δημιουργία της εταιρικής ταυτότητας της οικογένειας Μουρεσιώτη, χρησιμοποιήθηκαν μοντέρνες γραμμές, στοιχεία παράδοσης και κλασικό ύφος.

Η επικοινωνία του snacking

El Sabor: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρουσιάστηκε η πιο πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της El Sabor για όλη την γκάμα των προϊόντων της. Με τις τρεις κατηγορίες προϊόντων τις οποίες προσφέρει η εταιρεία στην αγορά – τα nachos, τα wraps και τα dips – δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ετοιμάσουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι τους ένα σνακ ή ακόμα και ένα γεύμα. Αυτήν ακριβώς την ιδέα στόχευε να μεταφέρει η επικοινωνία.

Βιολάντα Zero: Η Cineview ανέλαβε τη launch καμπάνια για τα Βιολάντα Zero, μια σειρά προϊόντων που περιλαμβάνει μπάρες, αλλά και δημητριακά. Με το μήνυμα «Το μηδέν που παίρνει άριστα», η καμπάνια που «έτρεξε» στον τηλεοπτικό «αέρα», εστίασε στην ιστορία του brand, επισημαίνοντας πως ξεκίνησε «από το μηδέν» και έφτιαξε τα δημητριακά και τις μπάρες Zero με 0% ζάχαρη, «καλύτερα από ποτέ».

Cream Crackers Παπαδοπούλου: Με το μήνυμα «Χωράνε σε κάθε σου στιγμή», η καμπάνια της Soho Square Athens υπογραμμίζει ότι τα Cream Crackers Παπαδοπούλου παραμένουν, εδώ και χρόνια, ένα comfort σνακ που βρίσκεται παντού. Γι’ αυτό και είναι «παρόντα» σε κάθε μικρή, καθημερινή στιγμή του καταναλωτικού κοινού. Η καμπάνια «έτρεξε» στην τηλεόραση και το digital περιβάλλον. Την παραγωγή τηλεοπτικού ανέλαβε η Boo Productions σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη.

Elite: Η Elbisco σε συνεργασία με την BBDO δημιούργησε μία καμπάνια για τα Elite Crackers Μεσογειακά και τα Elite Kritsi-Snack Μεσογειακά. «Η Mεσόγειος, η φύση, η γεύση μέσα τους», ακούγεται στο σποτ, παρουσιάζοντας τις 8 γεύσεις των Elite Crackers Μεσογειακά. Στο ίδιο σποτ γίνεται αναφορά και στα Elite Kritsi-Snack Μεσογειακά, το νέο on the go snack, σε τρεις γεύσεις. Η καμπάνια σχεδιάστηκε για να «τρέξει» σε τηλεόραση, digital και social media, Την παραγωγή του σποτ ανέλαβε η FeelMe Films.

Fitness: Μία ακόμα καμπάνια με πρωταγωνίστρια την Ελένη Φουρέιρα παρουσίασαν η McCann Athens και τα Fitness της Nestlé. Η ιδέα της ταινίας, αλλά και όλης της καμπάνιας, βασίζεται στο «να κάνεις το πρώτο βήμα για να βρεις το fitness σου». Έτσι, το κοινό συναντά την Ελένη Φουρέιρα, η οποία παρακινεί ένα ζευγάρι φίλων της να δοκιμάσουν μαζί της διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες, ώσπου ανακαλύπτουν εκείνη που τους ταιριάζει, με τη βοήθεια των Fitness. Η επικοινωνία αναπτύχθηκε σε τηλεόραση, digital και on-pack. Η εταιρεία που ανέλαβε την παραγωγή του σποτ είναι η Filmiki.

Jannis: Τον περασμένο Μάρτιο η Kitchen.was δημιούργησε την καμπάνια για τις μπάρες Jannis. Σύμφωνα με το concept, ο αφηγητής, σχολιάζοντας την έλλειψη ενέργειας ενός νεαρού, καθώς πηγαίνει στο σχολείο, τον ρωτά εάν πήρε μπάρα μαζί του και, στην αρνητική του απάντηση, σχολιάζει «Πού πας χωρίς Jannis;». Η καμπάνια σχεδιάστηκε για να «τρέξει» σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, digital και outdoor σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την παραγωγή τηλεοπτικού ανέλαβε η AN Sports & Media, σε σκηνοθεσία Κώστα Αμοιρίδη. Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, η Tempo OMD σε συνεργασία με την Interbus SA, ενέταξε το βασικό claim της καμπάνιας «Πού πας χωρίς Jannis;», ως ηχητικό μήνυμα στους συρμούς του Μετρό στην Αττική.

Tsakiris Chips: Αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά και την ιστορία της μάρκας, τα Tsakiris Chips ανανεώνονται και υπόσχονται να συνοδεύσουν ακόμα περισσότερες στιγμές των καταναλωτών στο σπίτι, στο γραφείο, στα πάρτι, στο σινεμά, στις κυριακάτικες εκδρομές. Έτσι, σε συνεργασία με τη 4 Wise Monkeys παρουσίασαν προσφάτως τις νέες συσκευασίες αλλά και τη νέα τους καμπάνια, η οποία βγήκε στον «αέρα» και με τηλεοπτικό σποτ.

Keywords
αγορα, ξηροι καρποι, food, ελλαδα, vegan, ετικέτα, elite, elbisco, νέα, kings, σνακ, ποπ, εταιρεία, soho, square, athens, bbdo, media, films, fitness, mccann, outdoor, αθηνα, θεσσαλονικη, sports, omd, μετρο, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ελενη, υιοθετηση, γλουτενη, χωρες, βημα, δωδωνη, ζαχαρη, θερμιδες, καθημερινη, πλαισιο, ραδιοφωνο, σινεμα, σνακ, τηλεοραση, ωθηση, square, αυξηση, αξιζει, αλλατινη, αττικη, βοηθεια, βρισκεται, γευση, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημητριακα, εδαφος, ευκολα, ελλειψη, επικοινωνια, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, ετικέτα, ιδεα, ιδιο, υφος, μηνες, μηδεν, μπισκοτα, οικογενεια, περιβαλλον, πηγη, ποπ, ρολο, ρωτα, σειρα, σκηνοθεσια, σπιτι, στεργιου, σχολειο, ταυτοτητα, ταση, τιμη, τυρι, φετα, φυση, φουρειρα, ωρες, athens, αγορες, bbdo, ειδη, εκδρομες, elbisco, elite, films, fitness, γευστικο, γευσεις, kings, mccann, media, μεινει, sports, omd, outdoor, πωληση, soho, υγειας, vegan, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα