Agencies around Greece: CX is king με μακροχρόνιες σχέσεις και αξιοπιστία

Προσαρμοστικότητα, ευελιξία και σκληρή δουλειά χαρακτηρίζουν τα agencies της περιφέρειας, τα οποία, παρά τις όποιες προκλήσεις, αξιοποιούν τα προσόντα που τους προσφέρει η τοποθεσία τους και, συμβαδίζοντας με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις διεθνείς τάσεις, επεκτείνουν τόσο το χαρτοφυλάκιό τους, όσο και τα offerings προς τους πελάτες τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διεθνείς εξελίξεις σηματοδοτούν είτε μικρή ανάπτυξη ή σταθερή πορεία για τα ανεξάρτητα agencies, με το MediaPost να αναφέρει ως αντίβαρο και επικαλούμενο το agency preview note

του media & marketing analyst Brian Wieser, ότι οι μεγάλες holding εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάσουν βελτιωμένα αποτελέσματα το γ΄ τρίμηνο του 2023, δεδομένης της χαλάρωσης των συγκριτικών στοιχείων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

CX is King
Ανεξαρτήτως αυτού όμως, τα ανεξάρτητα agencies έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν νωρίς τις τάσεις και να προσαρμόζονται ταχύτερα, σε αντίθεση με τις holding εταιρείες οι οποίες μπορεί να έχουν το budget για να επενδύσουν σε μια νέα επιχειρηματική πρόταση, αλλά είναι αρκετά πιο «δυσκίνητες», αναφέρει το Digiday.com. Επιπλέον, τα ανεξάρτητα agencies με λιγότερο προσωπικό και συντομότερες διαδικασίες, μπορούν να είναι πιο ευέλικτα όσον αφορά και την pitch στρατηγική τους, να κινηθούν πιο άνετα σε σχέση με την υιοθέτηση τάσεων και ίσως να αναδιατάξουν την παρουσίαση ή την οργάνωσή τους σε λιγότερο χρόνο, καθώς το μεγαλύτερο agency θα χρειαστεί να αποσπάσει την έγκριση των επικεφαλής του για οποιαδήποτε αλλαγή. Παράλληλα, συνεχίζει το Digiday.com, για ένα ανεξάρτητο agency, «CX is king», καθώς οι πελάτες εκτιμούν και επιδιώκουν εκείνες τις επαγγελματικές σχέσεις, οι οποίες τους προσφέρουν μια συνολικά βέλτιστη εμπειρία και όχι μόνο σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων. Επομένως, εάν τα brands γνωρίζουν ότι ένα ανεξάρτητο agency διαθέτει τα εχέγγυα να τους προσφέρει μια σχέση την οποία δυσκολεύεται να προσφέρει ένα agency μέλος holding εταιρείας, συνήθως θα απευθυνθούν στο πρώτο.

Ειλικρίνεια, ενεργή ακρόαση και… ολίγη εντοπιότητα
Αυτήν τη σχέση με τους πελάτες τους «θρέφουν» με φροντίδα, προσοχή και ειλικρίνεια τα agencies της περιφέρειας στην Ελλάδα, με σκοπό να δίνουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημά τους ή να αξιοποιούν επιτυχώς τις προσφερόμενες ευκαιρίες. «Στη σχέση με τους διαφημιζόμενους, ισχύει ό,τι ισχύει σε όλες τις σχέσεις των ανθρώπων: όλοι έχουμε την ανάγκη να μας ακούν και να μας καταλαβαίνουν. Έτσι, και στη σχέση του διαφημιστή με τον διαφημιζόμενο, όλα ξεκινούν από μια “καλή ακρόαση”. Να αφιερώσεις τον χρόνο και να έχεις τη γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση να ακούσεις σε βάθος την ανάγκη του πελάτη σου. Έτσι μόνο μπορείς να επανέλθεις με “φροντισμένες προτάσεις”, που, με τη σωστή υλοποίηση, δίνουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα του πελάτη ή αξιοποιούν επιτυχώς μια ευκαιρία», τονίζει η Ελένη Αμπατζίδου, Managing Director, Blender SkG Communications. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Νίκος Παρχαρίδης, CEO, Vitamin Media, υπογραμμίζει ότι η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία για να χτιστεί μια ουσιαστικά ισχυρή επαγγελματική σχέση. «Πάνω σε αυτές τις τρεις αξίες έχουμε χτίσει και τη δική μας εταιρεία, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν τελικά με την εντοπιότητα του οποιουδήποτε agency», περιγράφει. Από την πλευρά της, όσον αφορά στο θέμα αυτό, η Ελένη Αμπατζίδου προσεγγίζει την εντοπιότητα με την έννοια της εγγύτητας, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι είμαστε πιο κοντά και μπορούμε να ερχόμαστε πιο εύκολα “στη θέση του πελάτη”, να αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του και να προσφέρουμε πιο εξατομικευμένες λύσεις, που ταιριάζουν στη χρονική στιγμή και στο περιβάλλον».

Ενάντια στη «μοναξιά» με μακροχρόνιες συνέργειες
Παρ’ όλα αυτά, οι προκλήσεις υφίστανται και τα agencies σε όλη τη χώρα καλούνται να τις αντιμετωπίσουν. Μεταξύ αυτών, η αναζήτηση έμπειρου προσωπικού, οι απόλυτοι αριθμοί των πελατών που υπάρχουν στην περιφέρεια σε σχέση με την Αττική, καθώς και η απόσταση από το «κέντρο των εξελίξεων». «Το να προσπαθείς να “βγεις από την περιφέρεια” και να παίξεις με “ίσους όρους” με τα agencies από την Αθήνα. Το να νιώθεις ότι “είσαι μόνος” και ότι η γεωγραφική απόσταση σε απομακρύνει από τα συλλογικά όργανα του κλάδου», περιγράφει η Ελένη Αμπατζίδου. Εξηγεί, μάλιστα, «στην Αθήνα κατά κάποιον τρόπο τα νέα και οι εξελίξεις έρχονται και σε βρίσκουν, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσεις τόσο». Αναφέρεται δε σε μια «μοναξιά» την οποία τα agencies της περιφέρειας καλούνται να αντιμετωπίσουν με πολύ προσωπικό, όπως αναφέρει, κόπο και «με την καλλιέργεια μακροχρόνιων συνεργασιών με επαγγελματίες και agencies της Αθήνας οι οποίοι μας βοηθούν να δημιουργούμε ανταγωνιστικά, ευέλικτα σχήματα εργασίας, προς όφελος των πελατών μας».

Adaptability και αποκεντροποίηση της σκέψης
Διαφέρουν, όμως, τελικά τα agencies της περιφέρειας από εκείνα της Αθήνας και ποιες καινοτομίες προσφέρουν στους πελάτες τους; Τα agencies της περιφέρειας χαρακτηρίζονται από σκληρή δουλειά, ευελιξία και adaptability, καθώς το περιβάλλον που δρουν είναι σαφώς πιο αυστηρό και ανεκπαίδευτο, σχολιάζει ο Νίκος Παρχαρίδης. «Η Vitamin διατηρεί ομάδες εργασίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και ανταποκρίνεται με την ίδια ποιότητα σε προκλήσεις και requests και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα», περιγράφει και προσθέτει ότι ίσως από τα πιο βασικά στοιχεία είναι η ευελιξία, η ταχύτητα και η προσαρμοστικότητα, που προσφέρει ένα agency από την περιφέρεια σε σχέση με εκείνα της Αθήνας. «Στο πλαίσιο της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας, ήμασταν ένα από τα πρώτα agencies που αγκάλιασε το TikTok και δημιούργησε in-house TikTok department, αποκλειστικά για αξιοποίηση του καναλιού, εξυπηρετώντας από τη στρατηγική περιεχομένου, τα σενάρια, τα γυρίσματα, το μοντάζ και το editing μέχρι το performance και την αξιοποίηση των TikTok creators».

Στο μέγεθος των agencies και όχι στη γεωγραφική θέση τους αποδίδει τη διαφορά μεταξύ των περιφερειακών agencies η Ελένη Αμπατζίδου. «Στην Αθήνα υπάρχουν πολυπληθή agencies, με ταλαντούχους δημιουργικούς, έμπειρα στελέχη, μεγάλη εξειδίκευση και πολλά βραβεία που κερδίζουν τις πρώτες εντυπώσεις. Βεβαίως, αντίστοιχα και τα κόστη τους είναι πιο υψηλά και προϋποθέτουν μεγάλα/υψηλά διαφημιστικά κονδύλια». Έτσι, όταν ένας «μικρός πελάτης» απευθύνεται σε μια «μεγάλη διαφημιστική», περιγράφει η ίδια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και καλύτερη εξυπηρέτηση ή επίπεδο υπηρεσιών. Επίσης, θεωρεί ότι ένα agency της περιφέρειας συμβάλει στην «αποκεντροποίηση της σκέψης», στη διεύρυνση της οπτικής που ξεφεύγει από την τυποποίηση, πράγμα το οποίο αναπόφευκτα, όπως αναφέρει, συμβαίνει «όταν θεωρείς ότι όλος ο κόσμος κινείται και ζει γύρω από την Αθήνα». Τέλος, παραθέτει ένα ακόμη πλεονέκτημα των agencies της περιφερειας, που δεν είναι άλλο από τον «multitasking χαρακτήρα» των ανθρώπων τους, δεξιότητα η οποία, πολλές φορές, συντελεί στην ευελιξία, την ταχύτητα και την οικονομία.

Ελένη Αμπατζίδου, Managing Director, Blender SkG Communications SA

«Μπορούμε να ερχόμαστε πιο εύκολα στη θέση του πελάτη»
«Μια γενική διαπίστωση για την Ελλάδα, που βεβαίως έχει και τις εξαιρέσεις της, είναι ότι, εάν μέχρι σήμερα ένα διαφημιστικό agency της περιφέρειας ήθελε να “μεγαλώσει”, τότε θα έπρεπε να “πάει” και στην Αθήνα. Και είναι λογικό. Εκεί είναι η “μεγάλη αγορά”. Στην περιφέρεια, υπάρχει περιορισμένη δυναμική, που όσο και να το θέλεις, δεν μπορείς να την υπερβείς. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε διαφημιστικά κονδύλια. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί και χιλιοειπωμένοι. Όσο δεν ολοκληρώνονται από το κράτος έργα υποδομής στην περιφέρεια, όπως δρόμοι, λιμάνια, αερολιμένες, που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, εγχώριων και ξένων, τόσο η παραγωγική δομή της χώρας θα “στριμώχνεται” στα στενά γεωγραφικά όρια της Αθήνας».

Νίκος Παρχαρίδης, CEO, Vitamin Media

«Έμπειρο προσωπικό και απόλυτοι αριθμοί πελατών»
«Οι πιο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα agencies της περιφέρειας εστιάζονται στην αναζήτηση έμπειρου προσωπικού αλλά και στον απόλυτο αριθμό των πελατών που υπάρχουν στην περιφέρεια σε σχέση με την Αττική. Μπορεί, λόγω του lockdown, να έχει εξελιχθεί πολύ η remote εργασία, ωστόσο εμείς στηρίζουμε ένα hybrid μοντέλο, διότι πιστεύουμε πολύ στο team bonding. Σε αυτές τις προκλήσεις, η Vitamin αντεπεξήλθε με το άνοιγμα των νέων της γραφείων στην Αθήνα. Πλέον, μια συμπαγής ομάδα εργασίας βρίσκεται εκεί, πάντα σε συνεργασία με την ομάδα μας στα HQ στη Θεσσαλονίκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα