Αθλητικά sites: «Σκοράροντας» στο κοινό με premium content, αξιοπιστία και πρωτοπορία

Σε σήμα κατατεθέν τους έχουν ανάγει χαρακτηριστικά, όπως ποιότητα, συνέπεια, αμεσότητα, εγκυρότητα και 360º παραγωγή περιεχομένου τα εγχώρια αθλητικά sites, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το φίλαθλο κοινό, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και offerings στους διαφημιζόμενους και να «ανταγωνιστούν» στον βαθμό του δυνατού με αξιώσεις καταξιωμένους ανταγωνιστές τους του εξωτερικού. Και αυτό, διότι αθλητικό περιεχόμενο καταναλώνει σε τακτική βάση, μέσω πολλαπλών πλατφορμών ΜΜΕ,

το 67% των συμμετεχόντων στην τελευταία έρευνα του YouGov με τίτλο «2023 Sports Report: The Global Sports Media Landscape», με το engagement να κορυφώνεται στο 74% του κοινού ηλικίας 18-24 ετών.

Επιπλέον, βρέθηκε ότι, πέραν της παρακολούθησης ζωντανών αθλημάτων στην τηλεόραση, την οποία προτιμά το 51%, οι ονομαζόμενοι από τους συντάκτες της έρευνας, engaged sports fans προτιμούν επίσης τα social media (33%), την ανάγνωση αθλητικού περιεχομένου σε print ή online media (25%) και την παρακολούθηση μαγνητοσκοπημένων videos περιεχομένου online (25%), live streamed video περιεχομένου online (24%) και live περιεχομένου σε video streaming υπηρεσίες (22%). Παράλληλα, βρέθηκε ότι 21% των καταναλωτών περιεχομένου απέκτησε συνδρομή σε streaming πλατφόρμα ή υπηρεσία ώστε να έχει πρόσβαση σε αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με 70% των φιλάθλων παγκοσμίως τους ενθάρρυνε να καταναλώνουν επιπρόσθετο αθλητικό περιεχόμενο.

Αξιοπιστία, επικαιρότητα, υπερβάσεις
Το περιεχόμενο, επομένως, αποτελεί ατού πρώτης γραμμής, προκειμένου τα αθλητικά sites να «χτίσουν» την ιδανική στρατηγική για την προσέγγιση και διατήρηση αναγνωστικού κοινού. Ωστόσο, καθώς οι απαιτήσεις σε επίπεδο κατανάλωσης περιεχομένου και διαφημιστικής προβολής αυξάνονται, τα αθλητικά sites επιστρατεύουν περισσότερα στοιχεία για να την ενισχύσουν.

«Συνέπεια, αμεσότητα, εγκυρότητα, 360º παραγωγή περιεχομένου. Στοιχεία τα οποία, σε συνδυασμό με την “καθαρή” ματιά και τη βαθιά γνώση του αθλητικού περιεχομένου που διαθέτει το Gazzetta, καταφέρνουν να προσεγγίζουν τον αναγνώστη. Από εκεί και πέρα, το περιεχόμενο είναι ο βασικός λόγος της διατήρησης του κοινού, με στοιχεία όπως το user experience να έχουν τον δικό τους ρόλο», σχολιάζει ο Θάνος Σαρρής, Διευθυντής, Gazzetta. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παντελής Βλαχόπουλος, Editorial Director, Sport24.gr / Contra.gr, σημειώνει ότι η αξιοπιστία ενός αθλητικού οργανισμού είναι το Α και το Ω για τους φιλάθλους. «Και, σε δεύτερο χρόνο, να ακολουθεί τις νέες τάσεις και τεχνολογίες της εποχής σε πλατφόρμες όπως τα social media και το video content και να ορίζει την κατεύθυνση για νέα πράγματα στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, να είναι πρωτοπόρο και να κάνει την υπέρβαση σε όλους τους τομείς».

Digital UX, community, διεθνής ανταγωνισμός
Αυτές τις υπερβάσεις, τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και την πρωτοπορία φαίνεται ότι αναζητά ο σύγχρονος καταναλωτής περιεχομένου / user των αθλητικών sites και των εφαρμογών τους. Και αυτό, διότι έχει εξίσου υψηλές προσδοκίες όσον αφορά και την ψηφιακή εμπειρία που μπορεί να του παρέχει ένα αθλητικό site, περιγράφει ο Βαγγέλης Καράμαλης, Editor in Chief, Sportdog. «Διανύουμε την εποχή της ψηφιακής επιδεξιότητας και του αναγνώστη-θεατή που καταναλώνει το ειδησεογραφικό και ψυχαγωγικό υλικό 24/7 μέσα από διάφορες πλατφόρμες, sites, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξειδικευμένες εφαρμογές», εξηγεί.

Αλλά και ο Παντελής Βλαχόπουλος συμφωνεί πως οι πηγές ενημέρωσης του αναγνώστη σήμερα είναι πάρα πολλές και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται facts και όχι αόριστες αναλύσεις ή απόψεις, ενώ περιμένει να ενημερωθεί με πραγματικούς όρους και real time. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο Βαγγέλης Καράμαλης, «η τεχνολογία έχει φέρει την ενημέρωση στο χέρι μας με την αυξανόμενη χρήση των smartphones και των tablets, επομένως οι αναγνώστες είναι περισσότερο απαιτητικοί σε σχέση με το παρελθόν, ενώ πλέον, ακολουθώντας ένα αθλητικό site, γίνονται μέλη μιας κοινότητας η οποία, μέσω των social media, είναι διαδραστική τόσο στο εσωτερικό της, όσο και με το ίδιο το μέσο».

Παράλληλα, την πτυχή της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας με τους διεθνείς «παίκτες» προβάλει, από τη πλευρά του, ο Βαγγέλης Καράμαλης, σχολιάζοντας ότι, «την ίδια ώρα, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν να ανταγωνιστούν και τα sites του εξωτερικού, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς και ενημέρωσης κυρίως από το νεανικό κοινό. Στην ουσία πρέπει να ισορροπήσουν πάνω σε ένα κοινό που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και υπόβαθρο», τονίζει, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως την ομορφιά της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Διαφημιστικά offerings με brand safe περιβάλλον
H ευρεία και ποικιλόμορφη κοινότητα αναγνωστών των αθλητικών sites προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσεγγίσουν ένα ευρύ και στοχευμένο κοινό, ενώ, παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, διευρύνονται και οι επιλογές προσέγγισης. Επίσης, αυξάνουν και τη δημοφιλία και τα διαφημιστικά έσοδα των sites. «Επιπλέον των δυνατοτήτων για προσαρμοσμένες καμπάνιες και συνεργασίες με influencers, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Sportdog.gr είναι το μοναδικό αθλητικό site που προσφέρει τη δυνατότητα instream video advertising με πολύ υψηλά KPIs, σε ένα απολύτως brand safe και premium περιβάλλον, κάτι που εξασφαλίζεται από την αποκλειστική χρήση video content από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενεί η Nova στα αθλητικά της κανάλια και στο site της», εξηγεί ο Βαγγέλης Καράμαλης.

Το AI ήδη σε χρήση στα εγχώρια αθλητικά sites
Στο πλαίσιο της υιοθέτησης των τεχνολογιών εξελίξεων, τα αθλητικά sites έχουν ήδη προχωρήσει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, πειραματιζόμενα με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, χωρίς ωστόσο να ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις της. «Νομίζω πως σύντομα θα γίνει συνήθεια σε όλα τα newsrooms, ανεξαρτήτως ρεπορτάζ. Ήδη τη χρησιμοποιούμε και πειραματιζόμαστε μαζί της σε όλα τα επίπεδα. Με τη στήλη “What if” του Gazzetta εφαρμόσαμε με έναν fun τρόπο το AI σε κείμενο και εικόνα, βάζοντας στο παιχνίδι και τον κόσμο, που στα σχόλια δημιουργεί τα δικά του σενάρια», σχολιάζει ο Θάνος Σαρρής.

Ο δε Παντελής Βλαχόπουλος θεωρεί ότι «η σωστή χρήση της -τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο- θα μας κάνει να τη δούμε ως ένα χρηστικό εργαλείο, προκειμένου να εξελίξουμε όλες τις δυνατότητές της», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την υποδεχθούμε και να μπει με ιδανικό τρόπο στη λειτουργία ενός site. Όσο για τον Βαγγέλη Καράμαλη, δηλώνει ότι το AI εφαρμόζεται ήδη στο Sportdog.gr για την αναγνώριση των καλύτερων φάσεων σε αθλητικούς αγώνες και δημοσίευση των αντίστοιχων videos.

«Με τη βοήθεια του AI, οι σημαντικότερες “φάσεις” επιλέγονται αυτόματα μέσω ενός σύγχρονου λογισμικού και δημοσιεύονται στο site και στα social media άμεσα, ελάχιστα λεπτά αφού γίνουν. Αυτή η προσέγγιση, εκτός του ότι διευκολύνει τον αθλητικό συντάκτη και παράγει ευκολότερα ποιοτικά και ποσοτικά αξιοποιήσιμο αθλητικό περιεχόμενο, βελτιώνει και την ταχύτητα και ακρίβεια της αθλητικής κάλυψης, παρέχοντας στους αναγνώστες μία εξαιρετική εμπειρία αθλητικής ενημέρωσης», καταλήγει.

Θάνος Σαρρής, Διευθυντής, Gazzetta

«Υψηλότερα ο πήχης με ποιοτικό content»
«Ο σύγχρονος αναγνώστης είναι πιο απαιτητικός από ποτέ. Έχοντας πρόσβαση σε όλο και περισσότερη πληροφορία, καταναλώνοντας περιεχόμενο από διαφορετικές πηγές και έχοντας τη δυνατότητα της διάδρασης αρκετές φορές και με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, είναι δεδομένο πως το προϊόν πρέπει να ανεβάζει όλο και περισσότερο τον πήχη για να τον καλύψει, όπως και να του προσφέρονται διαφορετικοί τύποι περιεχομένου. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον αναγνώστη με ειλικρίνεια και να του δίνουμε όλη την προσοχή μας».

Βαγγέλης Καράμαλης, Editor in Chief, Sportdog

«Ευελιξία, προσβασιμότητα, αίσθηση του “ανήκειν”»
«Η ιδανική στρατηγική για την προσέγγιση και διατήρηση αναγνωστικού κοινού είναι αυτή που παρέχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ένα περιβάλλον του οποίου οι συνθήκες διαρκώς μεταβάλλονται και εξελίσσονται και που εξασφαλίζει την εύκολη προσβασιμότητα από κάθε συσκευή, την παραγωγή ποιοτικού και πλούσιου περιεχομένου, αλλά και την καλλιέργεια της αίσθησης του “ανήκειν” και της συμμετοχής σε μία κοινότητα. Ωστόσο, το video παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην προσέλκυση του καταναλωτή / χρήστη. To Sportdog.gr, σε μια στρατηγική συνεργασία με τη Nova, φιλοξενεί όλο το premium αθλητικό video περιεχόμενο από τη EuroLeague, την Premier League, και τη SuperLeague, έχοντας πρακτικά εξελιχθεί σε ένα premium video αθλητικό portal με τεράστιες δυνατότητες για τους διαφημιζόμενους».

Παντελής Βλαχόπουλος, Editorial Director, Sport24.gr / Contra.gr

«Αυξανόμενη διαφημιστική προβολή τα τελευταία χρόνια»
«Τα τελευταία χρόνια η προβολή και η τοποθέτηση προϊόντων στα αθλητικά sites είναι τεράστια και με πολλές μορφές. Και υπάρχει λόγος. Το περιεχόμενο. Τα ελληνικά digital ΜΜΕ της χώρας έχουν κάνει άλματα προόδου και πλέον είναι ισάξια με κορυφαίους αθλητικούς οργανισμούς από όλη την Ευρώπη. Το ποιοτικό – ξεχωριστό content που παράγεται καθημερινά, είναι ο βασικός λόγος που η διαφημιστική προβολή είναι μεγάλη και εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα