Ο Ομπάμα ζήτησε την επιστροφή τεσσάρων Αμερικανών από το Ιράν

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την Παρασκευή (20/3) από την Τεχεράνη να προωθήσει την επιστροφή τεσσάρων Αμερικανών που…

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να αποφυλακίσει «αμέσως» τους Σαΐντ Αμπεντινί, Αμίρ Χεκματί και Τζέισον Ρεζάιαν και «να συνεργαστεί» με τις ΗΠΑ προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη του Ρόμπερτ Λέβινσον «προκειμένου να μπορέσουν να συναντήσουν και πάλι τις οικογένειές τους όσο το δυνατόν συντομότερα».

Αυτή

η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τη γιορτή του Νορούζ –της ιρανικής Πρωτοχρονιάς– και ενώ οι ΗΠΑ και το Ιράν, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 1980, έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ιρανοαμερικανός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Ποστ στην Τεχεράνη, ο Τζέισον Ρεζάιαν, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2014 μαζί με τη σύζυγό του, Γιεγκάνε Σαλεχί, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, για λόγους που δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί.

Ο Αμίρ Χεκματί, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, κρατείται στις ιρανικές φυλακές από τον Αύγουστο του 2011. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ενοχή του στις κατηγορίες ότι υπήρξε κατάσκοπος της CIA και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο του 2012, την ποινή αυτή ωστόσο ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ιράν.

Ο προτεστάντης πάστορας, Σαΐντ Αμπεντινί, κρατείται από το Σεπτέμβριο του 2012. Κατηγορήθηκε ότι «διατάραξε την εθνική ασφάλεια» με τις θρησκευτικές του δραστηριότητες.

Πρώην πράκτορας του FBI, ο Ρόμπερτ Λέβινσον, 67 ετών, εξαφανίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες πριν από 8 χρόνια στη νήσο Κις του Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα