ΑΒΕΡΩΦ Έψαχναν τις σκοπιμότητές μου

Ο Προέδρος του ΔΗΣΥ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξηΖούμε σε μια εποχή που καθημερινά πρέπει ο καθένας να κάνει μια προσπάθεια να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας. Δε θα ακολουθήσω αυτή την τακτική, τονίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου«Ξερογυρίζουμε στη λάσπη και κοιτάζουμε στο παρελθόν», δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Sigmalive, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον. «Ήδη στο εξωτερικό κερδίζουμε την αξιοπιστία. Στο εσωτερικό είμαστε θρύψαλα», είπε χαρακτηριστικά.Καταγγελίες

ΠαναγήΟ διαιτητής Παναγή ισχυρίστηκε ότι κατέχει στοιχεία σε βάρος του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Υποστηρίζει ότι είχατε «πρωταγωνιστικό ρόλο» σε στημένους αγώνες.Δεν μίλησα και δεν θα μιλήσω, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της Αστυνομίας, να κάνουν τη δουλειά τους οι ανακριτικές Αρχές και θα βρω τον χρόνο, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, να μιλήσω. Κοιτάξτε, ζούμε σε μια εποχή που καθημερινά πρέπει ο καθένας να κάνει μια προσπάθεια να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας. Δεν θα ακολουθήσω αυτή την τακτική. Με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, θα αναμένω τα πορίσματα των ερευνών. Μόνο τότε, εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα μιλήσω.Θα κινηθείτε νομικά για δυσφήμηση εναντίον του Μάριου Παναγή, στην περίπτωση που φανεί ότι οι καταγγελίες δεν ευσταθούν;Πρώτα, δεν παρεμβαίνω για ένα λόγο αρχής: για να μην εκληφθεί από κανέναν ότι ασκείται πίεση στις ανακριτικές Αρχές, είτε για να επισπεύσουν τις διαδικασίες είτε για να μην εξετάσουν εις βάθος την οποιαδήποτε καταγγελία. Δεύτερον, δεν θα προκαταλάβω το τι θα πράξω. Είπα, θα μιλήσω την ώρα που πρέπει. Απλώς, ένα γενικότερο θέμα θα ήθελα να θίξω. Σε μια εποχή που δικαιολογημένα οι πολίτες και η κοινωνία είναι οργισμένη, που παρακολουθεί τη σήψη και τη διαφθορά, να μην πάμε στο άλλο άκρο. Επειδή είναι μια εποχή που ό,τι ρίξεις στον τοίχο κάτι θα κολλήσει, να μην πάμε σε μια αναρχία. Πρέπει ο οποιοσδήποτε έχει στοιχεία για οποιονδήποτε, με τεκμηριωμένο τρόπο, να τα παρουσιάζει στις αρμόδιες Αρχές.Η ΔιοικητήςΠόσο στέκουν οι ισχυρισμοί ότι ο Πρόεδρος δεν γνώριζε για τη σχέση της Διοικητού με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Ανδρέα Βγενόπουλο; Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα.Αν θέλουμε έναν Πρόεδρο, του οποίου η μόνη του δουλειά είναι να βλέπει όλα τα sites, να διαβάζει όλες τις εφημερίδες, όχι μόνο τους τίτλους, όλα τα ρεπορτάζ, να παρακολουθεί όλα τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και μη, αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει για Πρόεδρος. Σε αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ένας ευθύς άνθρωπος. Ξεκινά τη διαδικασία, που για πρώτη φορά γίνεται από το 1960, για να στοιχειοθετήσει υπόθεση για παύση ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου.

Ας μείνουμε σε αυτή την πράξη, που δηλοί ότι αυτός ο διορισμός κρίνεται εκ των υστέρων, κατά την άποψη του Προέδρου, λανθασμένος. Άρα, γιατί δεν μένουμε σε αυτά τα ουσιαστικά; Δικαιολογημένα θέτετε και αυτά τα ερωτήματα, όμως θεωρώ πως το σημαντικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινά μια διαδικασία που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν και με αυτό τον τρόπο, εμμέσως, κάνει μια τοποθέτηση ότι αυτός ο διορισμός, κατά την άποψή του, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.Φάνηκε, ωστόσο, ότι η εναπόθεση των ελπίδων στη διακριτική ευχέρεια του υπό διορισμό προσώπου δεν ήταν αρκετή.Να έλθουμε στο θέμα της Κεντρικής Τράπεζας, γιατί επικεντρωνόμαστε στα πρόσωπα, όχι αδίκως, αλλά μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να παίρνουμε και διδάγματα, να βελτιώνουμε τις καταστάσεις; Τα ζητήματα είναι δύο, που αφορούν τον σοβαρότατο θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας, όπως απασχόλησε τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο είναι αν υπάρχουν ή όχι conflict of interest για το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής.

Εδώ υπάρχει μια στρέβλωση. Κακώς, η Λαϊκή είναι κάτω από τον νόμο περί εξυγίανσης εδώ και χρόνια. Κακώς η Αρχή Εξυγίανσης εδώ και δύο χρόνια συνεχίζει να ασχολείται με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στους πιστωτές. Αυτοί έπρεπε να έχουν τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων και σε αυτούς έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα της διαχείρισης. Άρα ας δούμε τα ουσιαστικά.

Ξέρετε, σε αυτό τον τόπο όπου υπάρχει οργή, σε μια κοινωνία που δικαιολογημένα δεν θέλει να ακούσει κανέναν, υπήρξαν φωνές πριν από ενάμιση χρόνο, από κάποιον που πάντα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, και δεν κάνω παράπονο, όταν είχα μιλήσει για την αναγκαιότητα, η διαχείριση της πρώην Λαϊκής να δοθεί στους πιστωτές. Ποια ήταν η αντίδραση πολιτικών, οικονομικών, νομικών παραγόντων, αλλά και ποια ήταν η αντίδραση από τα ΜΜΕ; «Ποιες σκοπιμότητες έχει ο Αβέρωφ». Αυτή η συνωμοσιολογία, που έγινε βίωμα, την κουβαλούμε μαζί μας.Ένα δεύτερο θέμα: Το σύστημά μας είναι αποτέλεσμα του συντάγματος του 1960. Σε οποιεσδήποτε άλλες δημοκρατίες υπάρχουν τα check and balances μεταξύ διάφορων θεσμών και εξουσιών. Τα check and balances του 1960 δεν ήταν μεταξύ θεσμών, αλλά μεταξύ κοινοτήτων. Πρόεδρος Ε/κ, Αντιπρόεδρος Τ/κ με τα προβληματικά βέτο. Κεντρική Τράπεζα: Ήταν Διοικητής Ε/κ, Υποδιοικητής Τ/κ.

Μετά το 1963, με την αποχώρηση των Τ/κ από τα θεσμικά όργανα, οι διάφοροι θεσμοί και οι διορισθέντες έχουν τόσες εξουσίες, χωρίς να υπάρχει διαβούλευση. Δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι τέτοιες οι εξουσίες χωρίς έλεγχο, που διορίζουμε ανεξάρτητους αξιωματούχους, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνονται αυτοκράτορες. Άρα δεν είναι καιρός να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο της Κεντρικής Τράπεζας και να επιβάλουμε, διά θεσμοθετημένης ρύθμισης, τη συλλογική διακυβέρνηση;Υπόθεση RyanairΜιλήσαμε εκτενώς για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων της Διοικητού. Παρ' όλα αυτά όμως, πώς μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρηματολογήσει με αυτόν τον τρόπο, τη στιγμή που και ο ίδιος ελέγχεται για το ίδιο θέμα σε σχέση με το δικηγορικό του γραφείο και τη Ryanair;Είμαι ο τελευταίος που σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία υπήρξε κόλακας. Όμως θέλω να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι. Είχε ένα δικηγορικό γραφείο όταν ήταν βουλευτής. Δεν είχε εκτελεστική εξουσία. Αυτό το γραφείο δεν ασχολείτο με υποθέσεις του Δημοσίου. Για το θέμα της Ryanair, ο ίδιος διέταξε την έρευνα, δεν είναι πλέον μέτοχος, εντάξει είναι συγγενικά του πρόσωπα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι το έγκλημα των εγκλημάτων. Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά να είμαστε αντικειμενικοί. Αυτό το γραφείο δεν είχε υποθέσεις που να αφορούν το Δημόσιο.Κάποιοι λένε να συζητήσουμε το θέμα του ασυμβιβάστου. Εγώ γελώ διότι το έκανα πράξη. Δεν χρειάζεται να με ρωτήσει κάποιος αν είμαι υπέρ. Είχα την άνεση να μην εξασκώ επάγγελμα, είχα τη δυνατότητα να δανείζομαι λόγω των οικογενειακών περιουσιακών μου στοιχείων. Τι θα γίνει όμως εάν καθιερώσουμε το ασυμβίβαστο και δεν τολμήσουμε, παράλληλα, να αυξήσουμε τους μισθούς εκείνων που θα τους επιβάλουμε το ασυμβίβαστο; Θέλουμε την άρχουσα τάξη και την πλουτοκρατία, κατά την ορολογία των συντρόφων, να είναι οι μόνοι που θα μπορούν να γίνονται βουλευτές, υπουργοί ή να παίρνουν οποιοδήποτε αξίωμα στην κυπριακή κοινωνία; Ναι στο ασυμβίβαστο, όμως να προσέξουμε, διότι χωρίς να έχουμε την πολιτική τόλμη να αυξήσουμε τους μισθούς, μετά πάμε στο άλλο άκρο. Θα φθάσουμε, όσοι είναι πλούσιοι, να είναι οι μόνοι που θα μπορούν να διεκδικούν αξιώματα.Παρ' όλα αυτά, το θέμα της Ryanair είναι δημόσιο, αφορούσε τον κρατικό αερομεταφορέα.Θα μιλήσω για την ουσία. Μακάρι, η Ryanair να προχωρούσε για να μην χάνονταν 500 και πλέον θέσεις εργασίας και να κρατιούνταν στη ζωή οι Κυπριακές Αερογραμμές. Αυτή είναι η ουσία. Το 2000 μίλησα ως Υπουργός Συγκοινωνιών για ανάγκη ιδιωτικοποίησης των Κυπριακών Αερογραμμών και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Δεν εξετάστηκε η θέση μου, αλλά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, «σε ποιους δικούς του θα δώσει τις Κυπριακές Αερογραμμές» και όχι τα επιχειρήματα ότι θα μπούμε σύντομα στην Ευρώπη, θα ανοίξουν οι αιθέρες, δεν θα μπορεί πλέον το κράτος να επιδοτεί τις ΚΑ.

Αφού φορτώσαμε 100δες εκατομμύρια στους φορολογούμενους, αφού δώσαμε παράνομες ενισχύσεις, δυστυχώς θυματοποιήσαμε και τους εργαζόμενους και έμεινε και η χώρα χωρίς αερομεταφορέα, τον οποίο χρειαζόμαστε διότι είμαστε νησί, είμαστε τουριστικός προορισμός. Στο τέλος αναθεματίζονται με πιο έντονο τρόπο, όχι αυτοί που με τον λαϊκισμό υποστήριξαν μη βιώσιμες πολιτικές, αλλά αυτοί που είχαν την τόλμη να προειδοποιήσουν και να εισηγηθούν τον μόνο τρόπο που σήμερα θα είχαμε ΚΑ και δεν θα θυματοποιούνταν οι εργαζόμενοι.Πολιτική ανεκτικότηταςΗ ευρωβουλευτής του κόμματός σας, Ελένη Θεοχάρους, αναφέρει ότι καθίσταται αναγκαία η ανάδυση από τα σπλάχνα της κοινωνίας ενός παγκύπριου πολιτικού ανατρεπτικού κινήματος, με τη συμμετοχή όσων πολιτών βάζουν την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη σωτηρία της πατρίδας και την ανόρθωση της κοινωνίας, υπεράνω όλων των άλλων.Τα τελευταία δύο χρόνια, που είμαι στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, ακολουθώ μια συγκεκριμένη πολιτική. Την πολιτική της ανεκτικότητος. Ομολογουμένως, αντιμετωπίζω και ένα πρόβλημα στον πυρήνα του ΔΗΣΥ.Εκλαμβάνουν ως αδυναμία του ηγέτη του ΔΗΣΥ γιατί δεν βγαίνει καθημερινά να ακολουθεί την πολιτική προσέγγιση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Βγάζει ανακοίνωση ένα κόμμα της αντιπολίτευσης ή ένας πολιτικός αρχηγός και μάθαμε τον κόσμο ότι πρέπει να βγει ο άλλος αρχηγός να του τη δώσει κάτω από τη μέση. Έτσι μάθαμε τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε ανεκτικοί. Να ακούμε τις άλλες απόψεις, έστω κι αν διαφωνούμε. Κι αν είμαι ανεκτικός σε απόψεις, πολλές φορές και ακραίες από τους αντιπολιτευόμενους, δεν θα είμαι ανεκτικός σε έναν προβληματισμό ενός στελέχους της παράταξης; Η κ. Θεοχάρους παραμένει ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ. Εξέφρασε έναν προβληματισμό. Εάν αφαιρέσεις τις τρεις λέξεις για το «ανατρεπτικό κίνημα»...Μα αφού αυτή είναι η ουσία...Ναι, αλλά αν κάποιος τις θεωρήσει ως μη λεχθείσες, τα υπόλοιπα, που λέει η κ. Θεοχάρους, τα λέμε καθημερινά όλοι μας. Είναι μια σωστή διαπίστωση. Εάν ένα στέλεχος έχει μια άποψη, να μη θεωρούμε ότι υπάρχουν προβλήματα και τριγμοί. Θα επιβάλουμε πολιτικές δικτατορικές;Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει η κ. Θεοχάρους, αναρωτιέμαι κατά πόσο σας προβλημάτισε αυτή η τοποθέτηση.Δεν θα ήθελα να συνεχίσω. Γενικότερα το λέω, οποιοσδήποτε πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να προχωρήσει με τη δημιουργία σχήματος.*Αυτούσια η συνέντευξη υπάρχει στο www.sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα