Θάνατοι λόγω αναμονής

Η καθυστέρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία τραυματιών από τροχαία αλλά και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση τους από τους γιατρούς, έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων συμπολιτών μας ετησίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Α' Πανελλαδικής Καταγραφής Τραύματος, που παρουσίασε ο Καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας χειρουργικής, Στυλιανός Κατσαραγάκης, ενόψει του 7ου συνεδρίου Τραύματος και επείγουσας Χειρουργικής, που θα πραγματοποιεί από αύριο έως τις 27 Απριλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας,
κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται 24.000 τροχαία, οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000, οι τραυματίες αγγίζουν τους 32.000, εκ των οποίων οι 7.000 χαρακτηρίζονται ως βαριά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαραγάκη, το 68,2% των τραυματιών είναι έως 54 ετών, ενώ παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην διακομιδή των τραυματιών ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των κακώσεων τους, που ανέρχεται στα 54 λεπτά. Επιπλέον, ο μέσος όρος αναμονής του τραυματία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για ασθενείς με αποτρέψιμους θανάτους είναι 2 ώρες για να μπει στο χειρουργείο και περισσότερο από 3 ώρες για να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα, το 90% των θανάτων συμβαίνουν εντός της λεγόμενης «χρυσής ώρας» της κρίσιμης περίοδου, μεταξύ 10 λεπτών και 3 ωρών, επεσήμανε ο κ. Κατσαραγάκης.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν σοβαρούς προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του τρόπου αντιμετώπισης στα νοσοκομεία, όπως αυτά λειτουργούν σήμερα, τόνισε κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος, προσθέτοντας ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κέντρου τραύματος και στη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 35 δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια και αφορά 8.862 τραυματίες σε διάστημα 12 μηνών.

Ρεπορτάζ: Έλενα Μπρέγιαννη
Keywords
Τυχαία Θέματα