«Βόμβα» Μάρδα για το ταμειακό κενό

Σε διαδοχικές συνεντεύξεις του από το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλά για κενό 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών του κράτους έως το τέλος Απριλίου, ωστόσο μιλώντας στον Αθήνα 984 ανέβασε το ποσό στο ένα δισ. Παράλληλα, μιλώντας πριν από λίγο στον Star ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι επιχειρείται μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να υπάρξει μαξιλάρι ασφαλείας συνολικά 2,5 δις έως το τέλος Μαΐου.
«Δεν θα μείνει ακάλυπτο αυτό το ταμειακό κενό», τόνισε. Όπως είπε, λαμβάνει υπ όψη το δυσμενέστερο σενάριο για μη συμφωνία και μη εκταμίευση ποσού από τους εταίρους. Παράλληλα, δήλωσε ότι ήδη επικοινώνησαν μαζί του ασφαλιστικά ταμεία και τον ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν 400 εκατ ευρώ.

Το νομοσχέδιο που κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα συζητηθεί στις 6 το απόγευμα στην Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Οι θεσμοί ζήτησαν τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, ανέφερε στο Ρόιτερ ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, είναι κάτι που συμβαίνει και σε μια σειρά άλλων χωρών και ικανοποιεί αίτημα που έχει κατατεθεί εδώ και εβδομάδες προς την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως ο κ. Μάρδας τόνισε στον Αθήνα 984 «Δεν μας το ζήτησε η Τρόικα, το κάναμε μόνοι μας». Νωρίτερα μιλώντας στο Μega προειδοποίησε πως αν οι δήμοι δεν δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα παραβαίνουν το νόμο.

Ωστόσο, να μην μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες έως τις 7 Μαΐου, οπότε και θα διεξαχθεί το πανελλαδικό συνέδριο των Δημάρχων. Σε σημερινές του δηλώσεις πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, άφησε παράθυρο συνεννόησης με την κυβέρνηση για το θέμα, αν – όπως είπε – δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια της διαδικασίας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων είναι διασφαλισμένα τονίζει η κυβέρνηση. «Αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μας έλειπαν χρήματα» είπε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ζητώντας από δημάρχους και περιφερειάρχες «να καταλάβουν την κατάσταση». Η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τόνισε.

Δεν θα καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας οι πέντε Δήμαρχοι του ΚΚΕ είπε στο MEGA ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ανέφερε: “Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις το ατύχημα”.
Keywords
Τυχαία Θέματα