Ο Δ. Μάρδας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στις 22/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία οι δήμοι πρέπει να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος:

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν το διαπραγματευτήκαμε με την τρόικα;

Δ. Μάρδας: «Δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση. Μόνοι μας το αποφασίσαμε. Το είχε ζητήσει η τρόικα
παλαιότερα, επί Νέας Δημοκρατίας. Δεν βρήκα βέβαια κάποιο επίσημο γραπτό, αλλά απ' όσα είδα, η πρόταση τότε ήταν να κατατίθενται όλα στην Τράπεζα της Ελλάδας και χωρίς τόκο. Δεν έχω όμως κάποιο επίσημο κείμενο να αποδεικνύει κάτι τέτοιο...».

Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος (σ.σ. από αυτή την πράξη απόφαση), με την έννοια ότι σε μία ήρεμη περίοδο, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε και ως ένα μέτρο οικονομικής πολιτικής, διότι δημιουργείται ένα "μαξιλάρι" για το κράτος, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Τώρα, όμως, η περίοδος δεν είναι ήρεμη. Ωστόσο και πάλι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα "μαξιλάρι" -αυτό είναι το ζητούμενο από αυτή την ιστορία-, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις. Έχουμε ήδη διαπιστώσει κάποιες εκτροπές στα έσοδα και θεωρούμε ότι θα καλυφθούν στο τέλος του μήνα, λόγω της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα για τις 24 και τις 27 Απριλίου και σε αυτό θέλουμε να ανταποκριθούμε με αυτό τον τρόπο... Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μας δώσουν πολλά χρήματα στο τέλος του μήνα, αλλά τότε χρειαζόμαστε κάποια χρήματα. Μπορεί τα αποτελέσματα του Απριλίου να είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις του μηνός συνολικά. Αντιμετωπίζουμε ένα ταμειακό πρόβλημα, το οποίο θέλουμε να καλύψουμε και θα το κάνουμε. Καλέσαμε και τους δημάρχους να συμβάλουν, αλλά έχουν τις δικές τους απόψεις... Τους καλέσαμε μέσω μίας νομοθετικής ρύθμισης, τους εξηγήσαμε χθες ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διαλόγου, αν και εμείς το επιθυμούσαμε αυτό. Βέβαια, αν κάποιος δεν θέλει να πληρώσει, όσο διάλογο και αν κάνεις, θεωρώ ότι δεν θα πληρώσει. Ένας διάλογος θα έδινε κάποια άλλα αποτελέσματα. Εξηγήσαμε τους λόγους που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σε πρακτικό επίπεδο τους ζητήσαμε να μεταφέρουν κάποια περισσεύματα που έχουν από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όλες αυτές οι διαδικασίες που έχουν σχέση με τον δανεισμό του κράτους από τέτοιους λογαριασμούς, είναι βραχυχρόνιες, δηλαδή αναφέρονται σε διαδικασίες 15 ημερών και σε τελική ανάλυση είναι αυτό το οποίο θέλουμε. Δηλαδή, δανείζεται το κράτος για 15 ημέρες -τα γνωστά repos- από τον συγκεκριμένο λογαριασμό. Οι δήμαρχοι που επιθυμούν, καταθέτουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος για να έχουν ένα επιτόκιο, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό των εμπορικών τραπεζών... Κρίνουμε τώρα ότι μάλλον δεν θα φτάσουμε σε μία συμφωνία στις 24 Απριλίου, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να φτάσουμε σε αυτή την ημερομηνία, για να κινήσουμε μία διαδικασία, ώστε να καλύψουμε ένα μικρό κενό που υπάρχει. Πρέπει να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα. Αν φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις 24 του μηνός, τότε απλά και μόνο δεν χρειαζόμαστε το παραμικρό από αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή».

Δημοσιογράφος: Μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν δεν πάρουμε χρήματα από πουθενά, υπάρχει τρόπος ώστε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο;

Δ. Μάρδας: «Είναι μία ερώτηση που την ακούω από τον Φεβρουάριο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο χρόνο που πρέπει, σύμφωνα με τα δεδομένα της στιγμής. Αν τα δεδομένα μας δεν είναι αυτά που πρέπει, τότε την περίπτωση αυτή θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».

Δημοσιογράφος: Πόσα χρήματα χρειαζόμαστε μέχρι τέλος του μήνα και οδηγηθήκαμε σε αυτή την πράξη;

Δ. Μάρδας: «Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι χρειαζόμαστε κάποια χρήματα για να ανταποκριθούμε σε όλες μας τις υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι το ταμειακό μας κενό είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Θεωρούμε ότι θα καλύψουμε αυτό το κενό, ακόμα και αν κάποιοι δεν προθυμοποιηθούν να καταβάλουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα έχουμε ευνοϊκές εξελίξεις με την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα μας δώσουν κάποια χρήματα παραπάνω».

Δημοσιογράφος: Με το 1 δισ. ευρώ μέχρι πότε μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας;

Δ. Μάρδας: «Μέχρι το κλείσιμο του μήνα...».

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα χρήματα που θα φύγουν από το τραπεζικό σύστημα -από τις εμπορικές τράπεζες- και θα πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος, από αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το 1,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιήσετε το ένα;

Δ. Μάρδας: «Δεν είναι απόλυτο αυτό, διότι έχουμε και άλλους πόρους από το δημόσιο. Άλλο η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλο τι γίνεται στον προϋπολογισμό. Κάποια από αυτά τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε. Θα δούμε ανάλογα τις ανάγκες που έχουμε. Γι' αυτό θέλουμε να έχουμε ένα "μαξιλάρι"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα