Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να αποφεύγει τον όρο «γενοκτονία»

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε σήμερα την "πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη" αναγνώριση των γεγονότων που αφορούν τις σφαγές των Αρμενίων στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθώντας να αποφεύγουν τον όρο "γενοκτονία".Ο Ντένις ΜακΝτόνα, γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου, και ο Μπεν Ροντς, σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, συνάντησαν σήμερα τους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας στις ΗΠΑ με αφορμή την 100ή επέτειο "των ωμοτήτων του 1915".

Υπογράμμισαν

τη "σημασία της ευκαιρίας αυτής" για να αποτίσουν φόρο τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους "στη διάρκεια αυτής της φρικτής περιόδου", δήλωσε η αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας τη διατύπωση που χρησιμοποιεί επανειλημμένα χωρίς να αναφέρει καθόλου τη λέξη "γενοκτονία".

Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα Σούζαν Ράις συναντήθηκε χθες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, και τον "ενθάρρυνε" να βελτιώσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αρμενία και να αρχίσει ανοικτό διάλογο στην Τουρκία για τις "ωμότητες του 1915", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008, ο τότε γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη "γενοκτονία", την οποία ουδέποτε επανέλαβε από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στο Γερεβάν την Παρασκευή, για τις εκδηλώσεις της εκατονταετίας "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αρμενικό λαό".

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η οθωμανική αυτοκρατορία οργάνωσε τη συστηματική σφαγή του αρμενικού πληθυσμού της στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και αρνείται τον όρο "γενοκτονία" που χρησιμοποιεί η Αρμενία, πολλοί ιστορικοί και περίπου είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 μέλη του πληθυσμού τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο στο τέλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας από τον στρατό, ώστε να αφανιστούν οι Αρμένιοι από την Ανατολία, μια περιοχή που βρίσκεται στην σημερινή ανατολική Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα