Ρουμανία: Συνάντηση Πόντα- Ερντογάν

Την εκτίμηση ότι, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας θα φθάσει σύντομα τα δέκα δισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα ενός ευέλικτου καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους επιχειρηματίες, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, στην Άγκυρα, με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βίκτορ Πόντα.

"Αν κοιτάξουμε τις εμπορικές μας σχέσεις, ο όγκος των συναλλαγών έφθασε πέρυσι τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά νομίζω ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση την κοινή απόφαση μας, θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο κ.

Ερντογάν, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Πόντα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, υπάρχουν περίπου 7.000 επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων στη Ρουμανία.

Ο κ. Ερντογάν επέκρινε το γεγονός ότι, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παρέχουν τους ίδιους όρους χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) σε Τούρκους πολίτες, όπως εκείνες που, όπως είπε, χορηγούνται για παράδειγμα, σε πολίτες που προέρχονται από τη Νότια Αμερική. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι, εκτιμά τη στήριξη της Ρουμανίας σ' αυτό το θέμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πόντα επεσήμανε πως, επιθυμία του είναι να δει το "φράγμα" της θεώρησης εισόδου να απομακρύνεται το συντομότερο δυνατό μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Πρόσθεσε δε, ότι, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν "γραφειοκρατικά εμπόδια" στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας για τις δύο χώρες τα επόμενα χρόνια και σημείωσαν ότι, οι υπουργοί Ενέργειας εργάζονται για τη δημιουργία ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ Τουρκίας - Ρουμανίας.

Παρουσία των δύο πρωθυπουργών, υπεγράφησαν διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και ένα για την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων για την έναρξη ισχύος των διευκολύνσεων στις θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους επιχειρηματίες.

Επίσης, υπεγράφησαν, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας των δύο χωρών, η κοινή διακήρυξη των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και το πρωτόκολλο της 26ης συνεδρίασης της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία Ρουμανίας - Τουρκίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα