Περί κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ

O υπουργός Υγείας είναι απολύτως σίγουρος ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επιβιώσει, τα στοιχεία όμως τον διαψεύδουν…

Με ανακοίνωσή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν παρθεί αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του μεγαλύτερου φορέα υγείας της χώρας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ΕΟΠΥΥ

δεν θα καταρρεύσει. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόταση να πάψει ο ΕΟΠΥΥ να έχει στην κατοχή του μονάδες υγείας και να αγοράζει υπηρεσίες από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα.

Το παραπάνω στοιχείο έρχεται να συμπληρώσει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας: «Παρόμοιο σύστημα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ταυτόχρονα ασφαλιστικός οργανισμός που πληρώνει κάλυψη για τους ασφαλισμένους του να είναι ταυτόχρονα και πάροχος υπηρεσιών υγείας». Η δήλωση αυτή αποδεικνύει πως λίαν συντόμως ο ΕΟΠΥΥ θα πάψει να είναι πάροχος υπηρεσιών και θα μετατραπεί σε αγοραστή.

Με αυτόν τον τρόπο, λέει ο κ. Γεωργιάδης, θα πέσουν οι τιμές καθώς αγοράζεις υπηρεσίες και χρησιμοποιείς τον όγκο σου για να ρίξεις την τιμή στα συμβόλαια ενώ κάνεις κλειστούς προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που θα δοθεί στον υπουργό Υγείας περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ που μαζί με τα κέντρα υγείας θα σχηματίσουν υπό την «ομπρέλα» του ΕΣΥ το νέο δημιούργημα. Θα ενταχθούν δηλαδή στο ΕΣΥ για να καλύπτουν όλες μαζί τους ασθενείς στο πρώτο στάδιο των προβλημάτων υγείας τους, ώστε να μην καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Το σύστημα, όπως αναφέρουν πηγές, αναμένεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να καλύπτει τις πρώτες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού με το προσωπικό να κάνει κυλιόμενες βάρδιες. Πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι πολλές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ειδικά όσες δεν διαθέτουν δικά τους κτίρια θα κλείσουν, ενώ το προσωπικό θα μπει πιθανότητα σε καθεστώς κινητικότητας για να μοιραστεί αντίστοιχα σε άλλες μονάδες όπως έγινε και με τα νοσοκομεία.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών καθώς σήμερα το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) έχει το δικαίωμα να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο κάτι που απαγορεύεται -τυπικά έστω- σε όσους απασχολούνται στο ΕΣΥ. Εκτός αυτού σήμερα από τους 6000 γιατρούς που διαθέτουν οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι 500 είναι μόνιμοι ενώ οι υπόλοιποι 5500 είναι αορίστου χρόνου.

Σε περίπτωση που ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφασίσει να συμπτύξει τις μονάδες αυτές -όπως εξάλλου πράττει με τα νοσοκομεία- όσοι γιατροί είναι αορίστου χρόνου πιθανόν να ενταχθούν στο επόμενο κύμα κινητικότητας. Πάντως ο υπουργός Υγείας δεσμεύεται ότι πριν από οποιαδήποτε απόφασή του θα προηγηθεί διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα