Βουλγαρία: μείωση του ενεργού πληθυσμού

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε σε έκθεσή της που παρουσιάσθηκε σήμερα στη Σόφια ότι ο ενεργός πληθυσμός της Βουλγραφίας είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά ως το 2050 και η μείωση αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη μείωση ενεργού πληθυσμού στον κόσμο.

Βουλγαρία πρόκειται να υποστεί την πιο απότομη μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας απ' όλες τις χώρες, πράγμα που θα επιβαρύνει πολύ την οικονομία της", αναφέρει ο θεσμός αυτός, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Ως

το 2050, ο ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 40%. Ένας Βούλγαρος στους τρεις θα είναι τότε άνω των 65 ετών και μόνον ένας στους δύο θα βρίσκεται σε ηλικία για να εργαστεί, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Βουλγαρία, ο πληθυσμός της οποίας είχε φτάσει τα 9 εκατ. κατοίκους όταν έπεσε ο κομμουνισμός, το 1989, αριθμεί αυτή τη στιγμή 7,3 εκατ. κατοίκους. "Τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας, τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και η σημαντική μετανάστευση" εξηγούν αυτή τη μείωση στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοι και "η έλλειψη ευκαιριών για τους εξειδικευμένους εργαζόμενους ωθούν τους Βουλγάρους στη μετανάστευση", επισημαίνει.

Η έκθεση αποκαλύπτει εξάλλου το σοβαρό πρόβλημα της φτώχειας: "Το 2011, σχεδόν ο μισός πληθυσμός ήταν φτωχός ή κινδύνευε με κοινωνικό αποκλεισμό, ποσοστό που είναι το υψηλοτερο στην ΕΕ".

Η μειονότητα των Ρομά θα αντιπροσωπεύει το 2050 μεταξύ του 9% και του 19% του βουλγαρικου ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ζητεί να βελτιωθεί η εκπαίδευση αυτού του τμήματος του πληθυσμού.

Προσπάθεια πρέπει επίσης να καταβληθεί για την εκπαίδευση των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια το 2020 και μετά να υπάρξει σταδιακή αύξηση, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένας Βούλγαρος στους πέντε κάτω των 30 ετών βρίσκεται στην ανεργία, πράγμα που "κοστίζει στη χώρα 2,3% του ΑΕΠ της", προσθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτές οι δημογραφικές τάσεις "θα εμποδίσουν την ανάπτυξη" της βουλγαρικής οικονομίας και θα κοστίζουν 0,7 μονάδα αύξησης του ΑΕΠ ετησίως στο διάστημα ως το 2050.

Τέλος το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας, ένα από τα πιο χαμηλά της ΕΕ (18% του ΑΕΠ) μπορεί να εκτιναχθεί και να φθάσει το 51% του ΑΕΠ ως το 2050.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα