Ρευστότητα 247 δις. στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονταιμαζικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) για άντληση ρευστότητας, εν μέσωενδείξεων ότι αποκλείονται από τιςαγορές λόγω της κρίσης χρέους, αναφέρειδημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
ΗΕΚΤ δάνεισε χθες στις τράπεζες, στοπλαίσιο των εβδομαδιαίων δημοπρασιώντης, το ποσό των 247 δισ. ευρώ, το υψηλότερομέσα

στο 2011, μεγαλύτερο κατά 11 δισ. ευρώσε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδακαι κατά 52 δισ. ευρώ σε σχέση με δύοεβδομάδες πριν. Ο αριθμός των τραπεζώνπου έλαβαν μέρος στη δημοπρασία αυξήθηκε,επίσης, από 161 σε 178.

«Ο δανεισμόςτων τραπεζών από την αγορά δεν ήταν ποτέτόσο πιεσμένος όσο τώρα, ή τουλάχιστονδεν ήταν ποτέ μετά την κατάρρευση τηςLehman Brothers το 2008. Μιλάμε για μία πιστωτικήκρίση, όχι κρίση ρευστότητας. Υπάρχειάφθονο χρήμα, αλλά όλο και περισσότερεςτράπεζες θεωρούνται ότι έχουν υψηλόκίνδυνο για να λάβουν δάνεια (σ.σ.: απότις αγορές)», δήλωσε στέλεχος της αγοράςχρήματος.

«Πρόκειται για φαύλοκύκλο. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγωναυξάνονται, οδηγώντας σε υποβαθμίσειςτου αξιόχρεου χωρών και τραπεζών, οιοποίες κλείνουν περαιτέρω την αγοράστα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία με τησειρά τους δεν έχουν διαθέσιμα για νααγοράσουν κρατικά ομόλογα», δήλωσεστέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας.

   Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,προανήγγειλε την ανάληψη περαιτέρωδράσης από την κεντρική τράπεζα. Μεταξύτων μέτρων, τα οποία μπορεί να εξετάσειη ΕΚΤ, είναι η παροχή ρευστότητας στιςτράπεζες για μεγαλύτερα χρονικάδιαστήματα, πιθανόν έως και για δύο ήτρία χρόνια, καθώς και η χαλάρωση τωναπαιτήσεων όσον αφορά στα ενέχυρα πουπρέπει να δώσουν οι τράπεζες σε αντάλλαγματης ρευστότητας.

   Χαρακτηριστικό της δυσκολίας πρόσβασηςπου έχουν οι τράπεζες στην αγορά γιατην άντληση ρευστότητας, είναι ότι ταακάλυπτα (χωρίς ενέχυρα) ομόλογα πουεξέδωσαν από την αρχή του περασμένουΙουλίου ανήλθαν μόλις σε 11 δισ. ευρώέναντι 121 δισ. ευρώ από την αρχή του έτουςκαι 150 δισ. ευρώ το 2009 και το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα