Άρθρο για τη Βία κατά των Γυναικών

Άρθρο της Μισέλ Μπασελέ πρώην Προέδρου της Χιλής και επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ «UN Women», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.Τ ο άρθρο δημοσιεύεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στο διαδικτυακό τόπο του Α9.84 εγκαινιάζοντας μια περίοδο στενής συνεργασίας του σταθμού μας με τα Ηνωμένα Έθνη για την οποία σύντομα θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση. "Μικρό κορίτσι στη Χιλή είχα ακούσει

να λένε ότι «όποιος αγαπάει, πληγώνει». Θυμάμαι μια γυναίκα να λέει «έτσι είναι τα πράγματα». Σήμερα, καθώς οι κοινωνίες γίνονται περισσότερο δίκαιες, δημοκρατικές και ισόνομες, αυξάνεται η πεποίθηση ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι ούτε αναπόφευκτη ούτε αποδεκτή. Η βία κατά των γυναικών, αναγνωρίζεται και καταδικάζεται όλο και περισσότερο γι' αυτό που ακριβώς είναι: παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απειλή για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια και ένα μεγάλο βάρος για τις εθνικές οικονομίες.

Στις 25 Νοεμβρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών. Σήμερα, 125 χώρες έχουν νόμους που τιμωρούν την ενδοοικογενειακή βία και αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα  της τελευταίας δεκαετίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζει τη σεξουαλική βία ως σκόπιμη πολεμική τακτική. Με τη σημαντική πρόοδο του διεθνές δικαίου έχει γίνει, για πρώτη φορά, δυνατή η δίωξη των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον πόλεμο. 

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι απέχουμε πολύ από το να γίνει πραγματικότητα η ζωή χωρίς διακρίσεις και βία. 603 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται έγκλημα. Η σεξουαλική βία αυξάνεται ανεξέλεγκτα τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό συγκρούσεων. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δολοφονούνται. Έξι στις 10 γυναίκες θα υποστούν σωματική ή και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πάνω από 60 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται σε παιδική ηλικία, ενώ περίπου 100-140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια κορίτσια "δεν υπάρχουν" λόγω της προγεννητικής επιλογής φύλου και της προτίμησης προς τους γιους. Περισσότερες από 600 000 γυναίκες και κορίτσια διακινούνται κάθε χρόνο με κύριο σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Αν και η βία κατά των γυναικών παραμένει μία από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένα από τα εγκλήματα που διώκονται ελάχιστα. Παρά το γεγονός ότι  τα Συντάγματα 139 χωρών εγγυώνται την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, πολύ συχνά οι γυναίκες  δεν απολαμβάνουν τη  δικαιοσύνη και την προστασία από τη βία. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη γνώσης, αλλά μάλλον στην έλλειψη επένδυσης και πολιτικής βούλησης για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ας προ

Keywords
Τυχαία Θέματα