Πανηγύρι με παρελθόν 600 χρόνων

Ένα πολύχρωμο πανηγύρι, με παρελθόν 600 και πλέον χρόνων, αναβιώνει από αύριο μέχρι και την Κυριακή, στην περιοχή Αλάν Τεπέ στην Οργάνη του νομού Ροδόπης, με τους αγώνες πάλης με λάδι.

Υπό τους ήχους των νταουλιών και των ζουρνάδων πεχλιβάνηδες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία θα φορέσουν τα κισπέτια τους κι αφού αλειφτούν με λάδι θα προσπαθήσουν να ρίξουν τον αντίπαλό τους κάτω, έτσι ώστε να ακουμπήσει η ράχη του στη γη.

Χρώμα και άρωμα στο πανηγύρι

δίνουν κάθε χρόνο οι μικροπωλητές με την πραμάτεια τους και η τσίκνα από τα ψητά, ενώ οι ήχοι από τα νταούλια και τους ζουρνάδες «ξεκουφαίνουν» τον άμαθο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του πανηγυριού, όμως, είναι οι αγώνες πάλης με λάδι, που είναι ένα είδος ελεύθερης πάλης, όπου ο παλαιστής, που λέγεται πεχλιβάνης, φορά ένα δερμάτινο κοντό παντελόνι ( βάρους 10 και παραπάνω κιλών) αλείφεται με λάδι και προσπαθεί να νικήσει τον αντίπαλό του. Για να νικήσει, θα πρέπει ή να κάνει τον αντίπαλό του ν' ακουμπήσει τη ράχη του στη γη ή να τού βγάλει το κισπέτι ή να τον σηκώσει αγκαλιά και να προχωρήσει τρία βήματα. Αν σχιστεί το κισπέτι του πεχλιβάνη στη διάρκεια της πάλης, τότε θεωρείται πως υπέστη ήττα. Το λάδι στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται για να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναμέτρηση.

«Στα παλιά χρόνια, τους αγώνες πάλης με λάδι τους οργάνωνε ο Αγάς, στις μέρες μας όμως τις διοργανώνει ο Δήμος Αρριανών.

Ο Αγάς έχει πια εθιμοτυπικό ρόλο κι εκλέγεται την τελευταία μέρα του πανηγυριού. Βάζουν υποψηφιότητα 5-6 άτομα και γίνονται εκλογές για την ανάδειξη του. Οι πεχλιβάνηδες που μετέχουν στους αγώνες με λάδι είναι από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Συνήθως έρχονται γύρω στου 30 πεχλιβάνηδες, άλλοι από τους οποίους είναι αθλητές και άλλοι που δεν είναι. Για παράδειγμα, οι πεχλιβάνηδες από τη δική μας περιοχή είναι συνήθως αγρότες, δεν είναι αθλητές και ασχολούνται με την πάλη από μεράκι ή από χόμπι.

Στο τέλος των αγώνων, οι νικητές θα πάρουν ως έπαθλο ένα χρηματικό ποσό. Συνήθως, το ποσό αυτό το συγκεντρώνουμε πουλώντας λαχνούς για την ενίσχυση του τοπικού αθλητικού ομίλου» λέει στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριαννών Αϊντίν Μπάσογλου.

Το πανηγύρι αυτό είναι πόλος έλξης για την περιοχή, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Μπάσογλου, έρχονται να το παρακολουθήσουν 5000-6000 άτομα. «Πέρσι είχαμε μικρότερη συμμετοχή γύρω στις 4000 άτομα, παλαιότερα έρχονταν περισσότεροι. Το 80% όσων έρχονται στο πανηγύρι είναι άντρες και μόνο το 20% γυναίκες» εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν αύριο με την επίσκεψη του Αγά του Αλάν Τεπέ, Κιρ Χουσεϊν Αζίζ Αχμέτ στον δήμαρχο Αριαννών Ιμπραχίμ Σερίφ.

Στη συνέχεια, ο Αγάς θα πάει στα χωριά της περιοχής για να καλέσει τους κατοίκους στους αγώνες, ενώ το απόγευμα θα φτάσει στο Αλάν Τεπέ όπου θα γίνει η έναρξη με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιλαμβάνει αγώνες δρόμου, αγώνες πάλης με λάδι

Keywords
Τυχαία Θέματα