Όταν η ΑΕΚ έγινε «βασίλισσα»

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο το 1968, με τη νίκη της 89-82 επί της Σλάβια Πράγας.

Η «Ένωση» παρουσία 80.000 Ελλήνων (κι όχι μόνον της ΑΕΚ) φιλάθλων, αριθμός που αποτελεί ακόμη και σήμερα ρεκόρ Γκίνες (σχετική φωτογραφία βρίσκεται ακόμα και σήμερα στα αρχηγεία της FIBA Europe στο Μόναχο), σημείωσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία στον ελληνικό ομαδικό αθλητισμό

και άνοιξε το δρόμο για αυτές που ακολούθησαν στο μπάσκετ και όχι μόνο.

Προπονητής της ΑΕΚ στον τελικό της 4ης Απριλίου ήταν ο Νίκος Μήλας, ενώ τη φανέλα της ομάδας μας φόρεσαν οι: Χρηστέας 4, Αμερικάνος 29, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Ζούπας 12, Τρόντζος 24, Τσάβας 3, Νεσιάδης, Δημητριάδης, Πετράκης.

Η ΑΕΚ πέρασε άνευ αγώνος από τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο αναμετρήθηκε με την ισπανική Βιτόρια. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 82-75, στον επαναληπτικό όμως συνέτριψε την αντίπαλό της με 86-65.

Επόμενο εμπόδιο ήταν η βελγική Άντερλεχτ, της οποίας επιβλήθηκε με 76-54 στην Αθήνα και πήρε το εισιτήριο παρότι έχασε με διαφορά είκοσι πόντων, 74-54, στη ρεβάνς.

Στα ημιτελικά η ΑΕΚ ηττήθηκε από την Ίνις Βαρέζε στην Ιταλία με 78-60, αλλά μπροστά σε 60.000 φιλάθλους στον επαναληπτικό πήρε τη νίκη με 72-52, χάρη σε καλάθι του Τρόντζου στην εκπνοή.

Ακούστε την συγκλονιστική περιγραφή των τελευταίων λεπτών από τον «θρυλικό» Βασίλη Γεωργίου:

http://www.youtube.com/watch?v=6s4UOAd3cNA&feature=player_embedded

Keywords
Τυχαία Θέματα