Κέρι για Βόρεια Κορέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα διέπραττε «ένα τεράστιο λάθος» εάν προχωρούσε στην εκτόξευση ενός πυραύλου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σεούλ.

«Αυτό θα είναι ένα τεράστιο σφάλμα γι' αυτόν καθώς θα απομονώσει λίγο ακόμη περισσότερο τη χώρα του», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η πολεμόχαρη ρητορική που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ είναι «απαράδεκτη».

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρειάζεται να

καταλάβει, όπως νομίζω ότι συμβαίνει πιθανόν, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης», είπε ο Κέρι αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας μετά από μια συνάντησή του με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στη Σεούλ. «Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες».

Ο Κέρι προσέθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την αναβολή ορισμένων ασκήσεων, και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αποκλιμακώσει τη ρητορική που χρησιμοποιεί.

Ζητεί από την Κίνα να κατευνάσει την ένταση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει «τεράστια δυναμική» για να συμβάλει στο κατευνασμό της έντασης στη Βόρεια Κορέα η οποία, υπογράμμισε δεν θα γίνει δεκτή ως πυρηνική δύναμη από τη διεθνή κοινότητα.

Η βορειοκορεάτικη ηγεσία «οφείλει να προετοιμαστεί να ζει σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τα κριτήρια», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.«Η Κίνα έχει τεράστια δυναμική για να κάνει τη διαφορά στο θέμα αυτό», είπε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολεμική ρητορική που υιοθετεί εδώ και εβδομάδες η Βόρεια Κορέα και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε θα αποδεχθεί το απομονωμένο αυτό κράτος να γίνει πυρηνική δύναμη. «Η ρητορική της Πιονγκγιάνγκ είναι απλώς απαράδεκτη. Είμαστε όλοι ενωμένοι στο γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα γίνει δεκτή ως πυρηνική δύναμη», τόνισε.

Την ίδια ώρα στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιοδήποτε σενάριο μετά τις νέες απειλές που εξαπολύει η Βόρεια Κορέα.

«Γνωρίζουμε τις παρατηρήσεις τις οποίες διατυπώνει η Βόρεια Κορέα από τα μέσα ενημέρωσης και μέσω άλλων διαύλων. Δεν μπορούμε να τις σχολιάσουμε αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα εξετάζοντας παν ενδεχόμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα