Διαδικασίες νομιμοποίησης εξπρές για πολεοδομικές παραβάσεις έως 40%

14:03 12/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
«Αμνηστία» σε πολεοδομικές παραβάσεις ακινήτων, που διαθέτουν άδεια και οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 40% των υφιστάμενων όρων δόμησης στην περιοχή ανέγερσής τους, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος». Η ρύθμιση καθορίζει ότι θα νομιμοποιούνται μέχρι και το 20% των παράνομων εξωστών και ημιυπαίθριων χώρων.Το σχέδιο νόμου που θα τεθεί δημόσια διαβούλευση κατατάσσει τα αυθαίρετα
σε πέντε κατηγορίες

- Στις μικρο-αυθαιρεσίες που αφορούν στο 70%-80% των περιπτώσεων και αφορά κτήρια με οικοδομική άδεια, χωρίς υπέρβαση του νομίμου περιγράμματος (πχ. πέργκολες, γκαράζ ). Σε αυτήν την περίπτωση το ακίνητο εξαιρείται οριστικά από διαδικασίες κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου των 500 ευρώ

- Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται κτίσματα με πολεοδομικές παραβάσεις που δεν υπερβαίνουν το 40% της νόμιμης δομήσιμης επιφάνειας. Και αυτά νομιμοποιούνται οριστικά με την καταβολή ανάλογου προστίμου και παραβόλου που θα ανακοινωθεί.

- Οι κατασκευές με σοβαρές αυθαιρεσίες ή χωρίς καθόλου άδεια εντάσσονται στην τρίτη κατηγορία και εκεί ακολουθείται η διαδικασία τακτοποίησης, για 30ετή απαλλαγή από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου και προστίμου.

- Τα κτίσματα σε περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση εξαιρούνται από κάθε διαδικασία νομιμοποίησης ή τακτοποίησης

- Τέλος, τα ακίνητα προ του 1975 χωρίς άδεια ή με προσθήκες εκτός αδείας οι οποίες έχουν ανεγερθεί κατόπιν θεομηνιών νομιμοποιούνται και αυτά οριστικά με την καταβολή εφάπαξ ποσού και την προσκόμιση έκθεσης μηχανικού. Εξαιρούνται όσα έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα