Επιτυχής η ελληνική έξοδος στις αγορές

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την επιστροφή της χώρας στις αγορές, τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της. Για τεράστια επιτυχία έκανε λόγο εξερχόμενος πριν από λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Το μεγάλο γεγονός της ημέρας είναι η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα, γινόμαστε

ξανά αυτεξούσιοι και αυτό έγινε χάρη στις θυσίες των Ελλήνων και σε αυτούς πιστώνεται αυτό το αποτέλεσμα». «Η απάντηση των διεθνών αγορών ήταν αποστομωτική, ψήφισαν Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Εξαπέλυσε, δε, σφοδρή επίθεση σε «πολιτικές δυνάμεις και αρχηγούς που λυπούνται», όπως είπε, «για την εξέλιξη, αντιφάσκουν, λέγοντας ότι δανειζόμαστε με επιτόκια υψηλότερα του μνημονίου, ενώ είναι κατά του μνημονίου, και ζουν πολιτικά ως παράσιτά του (μνημονίου)».

Ως «απάντηση» στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν απαντά στα προβλήματα του ελληνικού λαού».

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε για την έξοδο στις αγορές κι αυτά τα δανεικά», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Όπως και τα προηγούμενα», ανέφερε, «δεν θα πάνε για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για τη στήριξη του κεφαλαίου».

Η προσφορά για το 5ετές ομόλογο υπερκάλυψε περισσότερο από 6 φορές τη ζήτηση ξεπερνώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 20 δις ευρώ με 550 ενδιαφερόμενους. Τελικά η χώρα άντλησε 3 δισ. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,95%.

Την άποψη ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δημόσιο χρέος διασφαλίζουν «τεράστια» ποσά πόρων που μπορούν πλέον να δοθούν στην ανάπτυξη, διατυπώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Πολύ καλό νέο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ.

Όπως σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, μόλις η ελληνική κυβέρνηση δώσει επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την απόδοση του ελληνικού ομολόγου.

Την ίδια ώρα, αποφεύγει να κάνει λόγο για πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ. «Η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα