Περού: 23 συλλήψεις στελεχών του Movadef

Οι περουβιανές αρχές πραγματοποιούν μεγάλη επιχείρηση εναντίον του κινήματος Movadef που θεωρείται νόμιμη πτέρυγα της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι και συνέλαβαν 23 ηγετικά της στελέχη για τρομοκρατία και χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Περού.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι Μανουέλ Φαζάρντο Κραβέρο και Αλφρέντο Κρέσπολες, ιδρυτές του Κινήματος για την αμνηστία και τα θεμελιώδη δικαιώματα (Movadef) και δικηγόροι του ιστορικού ηγέτη
του Φωτεινού Μονοπατιού Αμπιμαέλ Γκουσμάν, που σήμερα είναι στη φυλακή, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα σε ραδιοφωνικό σταθμό στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά.

Επίσης συνελήφθησαν μεταξύ άλλων, ο τραγουδιστής της μουσικής των Άνδεων Ουόλτερ Ουμάλα, εξάδελφος του προέδρου. Ο πρόεδρος έσπευσε να επαναλάβει ότι «όσοι έχουν σχέση με τα εγκλήματα αυτά, θα συλληφθούν, ανεξαρτήτως του ονόματός τους».

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Λίμα και σε πέντε γεωγραφικά διαμερίσματα.

Το Movadef συγκροτείται κυρίως από μέλη της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, τα οποία έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους, και συγγενείς όσων παραμένουν ακόμη στη φυλακή και ζητεί «γενική αμνηστία για όλους, πολίτες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, όσους μετείχαν στην ένοπλη σύγκρουση από το 1980 έως και το 2000» και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το 1980, οι μαοϊστές αντάρτες της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι άρχισαν αντάρτικο το οποίο γρήγορα μετατράπηκε σε σύρραξη που προκάλεσε το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Η σύλληψη του Γκουσμάν και η επιχείρηση καταστολής που άρχισε επί προεδρίας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (1990-2000) αποδυνάμωσαν τη δομή του κινήματος, του οποίου ωστόσο 400 άνδρες συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα στο νότο, έχοντας συμμάχους τους εμπόρους ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα