Αυστραλία για επιτόκια και δολάριο

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBΑ) να μειώσει το βασικό επιτόκιο, στόχο έχει και την υποχώρηση της αξίας του αυστραλιανού δολαρίου.

Το αυστραλιανό νόμισμα διατηρείται εδώ και καιρό σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αυτό έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές και στα έσοδα του αυστραλιανού δημοσίου.

Στην υψηλή αξία του δολαρίου απέδωσε η κυβέρνηση και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που σύμφωνα με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία ανέρχεται

στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βεβαίως αν υποχωρήσει η αξία του δολαρίου, όπως επιδιώκουν η Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και θα γίνει πιο ακριβός ο εξωτερικός τουρισμός, κάτι που θα επηρεάσει και δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που ετοιμάζονται για τις θερινές τους διακοπές στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την Τρίτη, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο κατά 0,25% στο 2,75% επικαλούμενη τη διεθνή αστάθεια.

Μάλιστα η Τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα μείωση των επιτοκίων.

Με την τελευταία μείωση όσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο κερδίζουν, κατά μέσο όρο, 50 δολάρια τον μήνα.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας διαπίστωσε σαφείς ενδείξεις υποχώρησης της πιστωτικής ζήτησης, τις οποίες απέδωσε στο υψηλό κόστος δανεισμού που είχε επιλεγεί ως πυροσβετήρας για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη δήλωση του διοικητή της RBΑ, Γκλεν Στίβενς η ανάπτυξη αν και κινείται στα επίπεδα του 2012 εν τούτοις εμφανίζει ενδείξεις κόπωσης στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και η RBA προσπαθεί να δράσει εγκαίρως για να προλάβει την αποθέρμανση. Ο Στίβενς επισήμανε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υπολείπεται της ανάπτυξης του πληθυσμού.

Ο διοικητής της RBA υπογράμμισε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται εντός των ορίων που θέτει η τράπεζα και ήταν και ελαφρώς χαμηλότερος από τον αναμενόμενο, συνεπώς δεν γεννάται ανησυχία.

Ο Στίβενς επισήμανε ότι το δολάριο Αυστραλίας παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παρά τις προηγούμενες μειώσεις επιτοκίων αποτελώντας τροχοπέδη για την αύξηση των εξαγωγών, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στο εσωτερικό.

Μετά τη μείωση των επιτοκίων το αυστραλιανό δολάριο κινήθηκε πτωτικά και περιορίστηκε στο 1.0187 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα