Ιστορική αναδρομή

Δύο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ένα χρόνο μετά την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ, θα προβάλλει απόψε το κανάλι France 3.

Το πρώτο τιτλοφορείται: «Σαρκοζί: Τα Μυστικά μιας Προεδρίας» και το δεύτερο: «Η Δεξιά σκότωσε τον Σαρκοζί;». Το περιοδικό L' Express,

ανέβασε στην ιστοσελίδα του δύο αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ.

Στο πρώτο ντοκιμαντέρ ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν εξομολογείται πως τον Μάρτιο του 2011, ο Σαρκοζί δεν τόλμησε να πει στη σύνοδο αρχηγών κρατών και υπουργών Εξωτερικών πως γαλλικά αεροσκάφη είχαν ήδη σταλεί στη Λιβύη. «Σε εκείνη τη σύνοδο, όπου βασικό θέμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα θα επενέβαινε στη Λιβύη για να βοηθήσει το λαό της, δύο άνθρωποι, ο Νικολά Σαρκοζί κι εγώ, γνωρίζαμε την αλήθεια. Αλλά δεν την είπαμε ποτέ. Χρειαζόταν μεγάλη δύναμη για να το κρύψει από τους υπόλοιπους».

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ, που είναι μικρότερης διάρκειας από το πρώτο, εμφανίζονται όλες οι προσωπικότητες της γαλλικής Δεξιάς, ανάμεσά τους κι ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, ο οποίος μιλά για τα πρώτα βήματα του τότε υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, επί προεδρίας Ζακ Σιράκ. «Η Δεξιά είχε έναν υπουργό πολύ δυνατό, που θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Ο Σαρκοζί εκείνη την εποχή είναι νέος, δυναμικός και έχει ένα ατού: Είναι ευθύς. Μπαίνει κατευθείαν στο θέμα και δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Δουλεύει νύχτα-μέρα. Είναι δυναμικός κι έχει μεγάλο θράσος».

Keywords
Τυχαία Θέματα