Facebook: 10 χρόνια πρωτοπορία

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη Γη έγινε, προ ολίγων ημερών, δέκα ετών - τουλάχιστον από την ανεπίσημη πρώτη του, ως μιας πρωτοβουλίας ενός φοιτητή του Χάρβαρντ. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, όπως αναφέρει το Wired σε σχετικό του άρθρο, το Facebook κατόρθωσε να αλλάξει και τον εαυτό του και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το διαδίκτυο με δραματικό τρόπο.

Το περιοδικό καταγράφει μια σειρά πρωτοποριακές και λιγότερο πρωτοποριακές ιδέες του Facebook,

εκ των οποίων άλλες πέτυχαν και άλλες όχι. Ως επιτυχημένες καταγράφει και τις εξής:


Τον Τοίχο, που παρουσιάστηκε μαζί με το Facebook το Φλεβάρη του 2004 και ήταν η πρώτη σημαντική του πρωτοβουλία. Τον Ιούλιο του 2007 στον Τοίχο προστέθηκαν tags και επισυνάψεις.

Τις Σημειώσεις (Notes), που επέτρεπαν στους χρήστες να μεταφέρουν στο Facebook τη δραστηριότητά τους σε άλλα δίκτυα, μικρομπλογκάροντας. Οι Σημειώσεις μπήκαν στη ζωή μας τον Αύγουστο του 2006.

Το News Feed ακολούθησε το Σεπτέμβρη του 2006, και είναι αυτό που ακόμη βλέπουμε πρώτο πρώτο, καθώς μας παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όσα κάνουν και λένε οι φίλοι μας στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Το Like ήταν η πιο επιτυχής προσθήκη, και έγινε το Φεβρουάριο του 2009. Παραμένει η δημοφιλέστερη ενέργεια και «ξέφυγε» από τα όρια του Facebook φτάνοντας σήμερα να «πατιέται» καθημερινά 3,2 δισεκατομμύρια φορές.

Τα παιγνίδια, ειδικά της Zynga, αποτέλεσαν τη μεγάλη αποκάλυψη για τους χρήστες το Μάη του 2010, και οδήγησαν σε έκρηξη ανάπτυξης παιγνιδιών για την πλατφόρμα.

Στις αποτυχίες του Facebook, το γνωστό περιοδικό καταμετρά το Marketplace, μια προσπάθεια για την εκμετάλλευση του φαινομένου Craigslist, που ξεκίνησε το 2007 και καταργήθηκε το 2009, τη στοχευμένη διαφήμιση με το Beacon που ο ίδιος ο Ζούκεμπεργκ χαρακτήρισε «σφάλμα», το Places του 2010 που πίστεψαν ότι θα μπορούσε να «νικήσει» το Foursquare, και τέλος το Facebook messages που είχαν βιαστεί, το 2011, να διαφημίσουν ως «δολοφόνο του Gmail».

Πηγή: Wired

Keywords
Τυχαία Θέματα