Αλλάζουν τα δεδομένα για τις μαύρες τρύπες

Αλλάζουν οι έως τώρα επιστημονικές θεωρίες για τις μαύρες τρύπες, χάρη σε νέα μελέτη που εξετάζει τον τρόπο με τος οποίο ανέβηκε η θερμοκρασία στο αρχαίο, πρώτο σύμπαν, μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (the Big Bang). Συγκεκριμένα, τώρα οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανώς οι μαύρες τρύπες, δρώντας ως σύντροφοι των πρώτων αστέρων, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να ανεβάσουν τη θερμοκρασία
του αρχαίου σύμπαντος, από ότι θεωρούσαμε ως τώρα.

Οι επιστήμονες - από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών- βρήκαν ότι η ενέργεια που εκπέμπονταν από αυτά τα πρώτα συμπαντικά ζεύγη, χρειάστηκε περισσότερο χρόνο να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σύμπαντος, δηλαδή μπόρεσαν να εντοπίσουν ίχνη αυτής της διαδικασίας θέρμανσης, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδύατο να βρεθούν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, μετά το Big Bang, δύο ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την εξέλιξη του σύμπαντος όπως την υποψιαζόμαστε - και οι δύο συνέβησαν μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Η θέρμανση και η διαφάνεια του κυρίαρχου αερίου υδρογόνου. «Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι αυτά τα δύο πολύ σημαντικά γεγονότα απέχουν πολύ μέσα στο χρόνο, και άρα με όμοιο τρόπο διαχειριζόμασταν και τα στοιχεία της παρατήρησης», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της νέας μελέτης, ο Ρέναν Μπάρκανα, από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Η διαφάνεια του υδρογόνου είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που μας επιτρέπει να μπορούμε σήμερα να παρατηρήσουμε τα γεγονότα προ εκατομμυρίων ετών, στα βάθη του σύμπαντος. Αυτό σημαίνει ότι, η θέρμανση που ακολούθησε ή συνέπεσε με τον επανιονισμό, δηλαδή τη διαδικασία του υδρογόνου προς τη διαφάνεια, έχει αφήσει ίχνη που σήμερα είναι διακριτά από τους επιστήμονες.

Πηγή: space.com

Keywords
Τυχαία Θέματα