Ένας περίεργος νέος πλανήτης

Ένα ακόμη πλανήτη πρόσθεσαν στο μακρύ κατάλογο των νέων ανακαλύψεων εικόνες που έστειλε πίσω στη Γη το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο έχει αποσταλεί από τη NASA σε ένα «κυνήγι πλανητών» στο σύμπαν. Ο Κέπλερ 413β, όπως ονομάστηκε, ανήκει στον αστερισμό του Κύκνου και περιστρέφεται περί ένα δεύγος νάνων αστέρων, κόκκινου και πορτοκαλί νάνων πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιώντας μία πλήρη στροφή κάθε 66 ημέρες. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νέος πλανήτης ταλαντεύεται με τέτοιο ρυθμό και τρόπο, ώστε οι εποχές του θα πρέπει να εναλλάσσονται
με πολύ δραματικό τρόπο. Γι αυτό ακριβώς είναι πολύ δύσκολο να κατοικηθεί από ανθρώπους. Παράλληλα, η απόσταση του πλανήτη από τα δύο γονικά του άστρα είναι πολύ μικρή και οι θερμοκρασίες που υπολογίζεται ότι αναπτύσσονται στον - ήδη τυλιγμένο σε αέρια- πλανήτη πολύ υψηλές, άρα δεν επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και συνεπώς δε μπορεί να αναπτυχθεί ή επιβιώσει εκεί καμμία μορφή ζωής από τις γνωστές στον άνθρωπο. Η απόσταση του Κέπλερ 413β από τη Γη υπολογίστηκε σε 2,300 έτη φωτός.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντοπίζει εξωπλανήτες καταγράφοντας και παρατηρώντας αλλαγές στη φωτεινότητα, οι οποίες κυρίως παρατηρούνται όταν αυτοί οι κόσμοι/ άστρα/ πλανήτες κινούνται. Συνήθως, και στη συντριπτική πλειοψηφία των ως τώρα καταγραμμένων περιπτώσεων, οι πλανήτες που καταγράφονται πραγματοποιούν κανονική, τακτική κίνηση. Αυτό δεν ισχύει για τον «περίεργο» νέο πλανήτη, που «συμπεριφέρεται παράξενα» όπως λένε οι αστρονόμοι. «Αυτό που βλέπουμε στα στοιχεία του Κέπλερ, για μία περίοδο 1.500 ημερών, είναι τρεις κινήσεις τις πρώτες 180 ημέρες - μία ανά 66 ημέρες- και ύστερα 800 ημέρες ακινησίας. Ύστερα ακολούθησαν ακόμη πέντε κινήσεις, η μία μετά την άλλη», δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος του προγράμματος στο Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών της ΗΠΑ, Βεζελίν Κοστώφ.

Πηγή: Space.com

Keywords
Τυχαία Θέματα