Ρεάλ - Παναθηναϊκός 73-74 (vid)

Ομιλείτε… ισπανικά!
Τη νίκη - μισή πρόκριση που αναζητούσε εναγωνίως πέτυχε ο Παναθηναϊκός απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι "πράσινοι" άλωσαν το "Palacio De Deportes" με 74-73, σε ένα παιχνίδι που "έσπασε καρδιές" καθώς στα τελευταίο λεπτό όλα κρέμονταν από μία κλωστή. Εν τέλει, παρά τις πολλές άστοχες βολές εκατέρωθεν, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος πήραν το "διπλό" και σε συνδυασμό με την ήττα της Ουνικάχα Μάλαγα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρίσκονται

με το ένα πόδι στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα. Παράλληλα, όμως, διατηρήθηκαν "ζωντανοί" στο κυνήγι της τρίτης θέσης αφού, πλέον, όλα είναι ανοιχτά.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης επεφύλασσε μία έκπληξη σε σχέση με τα τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού καθώς ξεκίνησε στη βασική πεντάδα τον Γάιο Σκορδίλη, προφανώς για να μην φθείρει από νωρίς τους άλλους δύο σέντερ (σ.σ.: Στεφάν Λάσμε, Σοφοκλής Σχορτσανίτης) που είχε στη διάθεσή του. Το τρικ λειτούργησε καθώς οι "πράσινοι" δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα στη ρακέτα, ενώ ο 26χρονος σέντερ ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο τους καλάθι στον αγώνα (4-2 στο 2').

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να μην είχε τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού, αλλά εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τα αρκετά λάθη του τριφυλλιού στην πρώτη περίοδο (σ.σ.: 5), αλλά και την… επιλογή των τριών διαιτητών να σφυρίξουν κάθε επαφή στις δύο άμυνες, μπόρεσε να διατηρήσει ένα μικρό προβάδισμα για το μεγαλύτερο μέρος της α' περιόδου (10-6, 12-10).

Όταν, όμως, ο Μίρζα Μπέγκιτς αποσύρθηκε στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να ανατρέψει τα δεδομένα και, με τον Κώστα Τσαρτσαρή να κλείνει όλες τις "τρύπες" στην άμυνα, να πάρει αέρα πέντε πόντων (12-17) λίγο πριν το τέλος του α’ δεκαλέπτου, το οποίο έληξε με τους "πράσινους" να είναι στο +3 (14-17) αφού οι γηπεδούχοι σκόραραν (και πάλι) από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας" (σ.σ.: 8/11 στην α' περίοδο).

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη είχε χαμηλώσει αισθητά τον ρυθμό του αγώνα και αυτό ήταν το μεγάλο της κέρδος μέχρις εκείνο το σημείο. Οι "μερένχες" έμοιαζαν "υπνωτισμένοι", με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν μπροστά στο σκορ (19-23 στο 14').

Το νέο… ανακάτεμα της τράπουλας από πλευράς του προπονητή του Παναθηναϊκού προέβλεπε την συνύπαρξη των Στεφάν Λάσμε και Γάιου Σκορδίλη στην "πράσινη" πεντάδα. Κάτι που, όπως φάνηκε, δεν δούλεψε καλά αφού σε εκείνο το σημείο η Ρεάλ Μαδρίτης μπόρεσε να "ξεκολλήσει" στο σκορ και με συνεχόμενους πόντους του Νίκολα Μίροτιτς να ανακτήσει το προβάδισμα (26-25 στο 18').

Το πιο ορθολογικό σχήμα του τριφυλλιού στη φροντ λάιν (Κώστας Τσαρτσαρής - Στεφάν Λάσμε), όμως, ήρθε να διορθώσει τα όποια προβλήματα υπήρχαν. Έτσι, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος έλεγξαν εκ νέου τον ρυθμό και σταδιακά μπόρεσαν να οικοδομήσουν μία σημαντική (για τα δεδομένα της αναμέτρησης) διαφορά, που έφτασε μέχρι τους εφτά πόντους (29-36) στο 19ο λεπτό μετά από συνεχόμενα καλάθια των Δημήτρη Διαμαντίδη και Κώστα Τσαρτσαρή.

Εν τέλει, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 38-33 χάρη σε εντυπωσιακό καλάθι του Ρόκο Λένι Ούκιτς στη λήξη του χρόνου, αλλά ήταν πρόδηλο πως το έργο των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη μόνο εύκολο δεν επρόκειτο να είναι στην επανάληψη.

Κι αν στο πρώτο μέρος οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να σκοράρουν από την περιφέρεια, στην επανάληψη η τύχη ήρθε να τους δώσει αυτή τη δυνατότητα. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο πιέζοντας περισσότερο στην άμυνα, με αποτέλεσμα να κρατήσει χαμηλά στο σκορ τον Παναθηναϊκό, ενώ χάρη σε δύο τρίποντα (σ.σ.: ένα σχεδόν με τη λήξη της επίθεσης και ένα με ταμπλό) κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να πάρει κεφάλι στο σκορ (41-40 στο 23').

Οι Μαδριλένοι ήταν αυτοί που, πλέον, είχαν το πάνω χέρι και, παρά το νέο προβάδισμα των "πρασίνων" (41-43), δεν έδειξαν να… αγχώνονται ιδιαίτερα. Σε αυτό μείζονα ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός πως οι Ισπανοί έβρισκαν σταδιακά τον απαιτούμενο πλουραλισμό στην επίθεση.

Έτσι, δεν άργησαν να προηγηθούν με +7 (53-46) δείχνοντας πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρουν τη νίκη και θα διατηρηθούν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Δύο συνεχόμενα τρίποντα, όμως, από πλευράς της ελληνικής ομάδας έφεραν το τριφύλλι εκ νέου σε απόσταση βολής (53-52 στο 31’).

Σε εκείνο το σημείο άπαντες στο "πράσινο" στρατόπεδο καρδιοχτύπησαν καθώς είδαν τον Κώστα Τσαρτσαρή να σωριάζεται στο παρκέ σε μία προσπάθεια να παίξει χεντς άουτ μακριά από τη μπάλα. Ο Έλληνας φόργουορντ/σέντερ παραπάτησε και έπεσε στο παρκέ πιάνοντας τον αστράγαλό του. Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό αφού, εν συνεχεία, επανήλθε στην "πράσινη" πεντάδα και σήμανε την… αντεπίθεση.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έδειχνε στο 35ο λεπτό να "κλειδώνει" τη νίκη τόσο χάρη στο γεγονός πως είχε προβάδισμα πέντε πόντων (63-58) όσο και γιατί ο Παναθηναϊκός έδειχνε να μένει από δυνάμεις.

Πάνω, όμως, που οι Μαδριλένοι άρχισαν να αναθαρρεύουν και να νιώθουν σίγουροι, ήρθε η αντίδραση του τριφυλλιού. Με μπροστάρηδες τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Κώστα Τσαρτσαρή, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη "ροκάνισε" σταδιακά τη διαφορά, αποκτώντας, μάλιστα, προβάδισμα τεσσάρων πόντων (67-71) 18.9'' πριν το τέλος.

Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα οι παίκτες των δύο ομάδων πήγαν ουκ ολίγες φορές στη "γραμμή της φιλανθρωπίας". Είτε οι μεν (Ρεάλ Μαδρίτης) είτε οι δε (Παναθηναϊκός), όμως, δεν μπορούσαν να ευστοχήσουν σε ένα ζευγάρι ελευθέρων βολών.

Κάτι το οποίο έκανε ο Νίκολα Μίροτιτς 4.8'' πριν τη λήξη φέρνοντας τους γηπεδούχους σε απόσταση αναπνοής από τους Κυπελλούχους Ελλάδος (73-74). Στην επαναφορά που έγινε, η μπάλα πήγε στα χέρια του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος -με 3.3'' να απομένουν- αστόχησε στην πρώτη βολή και (μάλλον εσκεμμένα) έχασε και την δεύτερη.

Η μπάλα από την αναπήδηση στη στεφάνη κατέληξε σε ισπανικά χέρια, οι "ψηλοί" της Ρεάλ Μαδρίτης έδωσαν τη μπάλα στον Σέρχιο Ροντρίγκεζ, με τον έμπειρο πόιντ γκαρντ να επιχειρεί το σουτ της νίκης αρκετά πίσω από τη σέντρα. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη να πανηγυρίσουν μία νίκη που τους δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και την πρόκριση (πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να αποκλειστεί) στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

Διαιτητές: Λαμόνικα - Ταουρίνο - Λάτισεβς.
Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-38, 53-49, 73-74.
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεζ 17 (1), Σουάρεθ 3 (1), Ρέγες 6 (9ριμπ.), Μίροτιτς 17 (11/12βολ.), Ροντρίγκεζ 10, Χετσχάιμερ, Μπέγκιτς 9, Κάρολ 4, Γιούλ 7 (1), Σλότερ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 3 (1), Ματσιούλις 4 (1), Ούκιτς 12 (2), Λάσμε 10, Τσαρτσαρής 16 (2), Διαμαντίδης 14 (2τρίπ., 8ασ.), Γκιστ 4, Μπανκς 3 (1), Ξανθόπουλος, Σκορδίλης 2, Σχορτσανίτης 6.

Keywords
Τυχαία Θέματα