"Έσβησε" ο παίκτης - "πρώτο καλάθι"

Η εποχή της αθωότητας του μπάσκετ φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι σημερινοί σταρ, πάντως, δεν διστάζουν να θυσιάσουν μερικά δολάρια για να "συμμαχήσουν" και να κατακτήσουν τίτλους. Ωστόσο, πριν τον Κόμπι, πριν τον ΛεΜπρον, πριν ακόμη τους Τζόρνταν, "Μάτζικ", Μπερντ ή και τους Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Όσκαρ Ρόμπερτσον, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Μπιλ Ράσελ, Μπομπ Κούζι, υπήρξε ένας

παίκτης που έγραψε πρώτος ιστορία στο ΝΒΑ.

Αλλά σχεδόν ποτέ δεν έλαβε εύσημα για τούτο. Ο Όσκαρ "Όσι" Σέκτμαν, όμως, έφυγε την Τρίτη (30/7) από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, χωρίς πέπλο μυστηρίου πια δίπλα στο όνομά του. Δίχως απορία για το ποιος ήταν. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν γνωρίζουν το (μάλλον μικρό, αλλά συνάμα τόσο σημαντικό και ιστορικό) κατόρθωμά του...

Ο Σέκτμαν, παίκτης των Νιου Γιορκ Νικς που αγωνίστηκαν τη σεζόν 1946-47 στο παρθενικό επαγγελματικό πρωτάθλημα (τότε BAA, ως Basketball Association of America) -το οποίο το 1949 μετονομάστηκε σε ΝΒΑ, "απορροφώντας" το NBL- ήταν εκείνος που την 1η Νοεμβρίου 1946, στον αγώνα Τορόντο Χάσκις - Νιου Γιορκ Νικς, στο "Maple Leaf Garden", σκόραρε το πρώτοκαλάθι στην ιστορία του ΝΒΑ!

Η ιστορικότητα του εύστοχου λέι-απ του έμεινε σχεδόν "θαμμένη" στην σκονισμένη "βιβλιοθήκη" της Λίγκας μέχρι το 1982, όταν ο Ρίκι Γκριν της Γιούτα πέτυχε τον "πόντο Νο 5.000.000" και όλοι ανέτρεξαν να θυμηθούν ποιος σκόραρε τον Νο1...

Πριν από 8 χρόνια, σε μία συνέντευξή του στο δίκτυο ESPN, ο Σέκτμαν αποκάλυψε πως "ένας συμπαίκτης μου, ο Νατ Μίλιτζοκ, μου έλεγε πάντα πως εκείνος μου έδωσε την ασίστ για το πρώτο καλάθι της ιστορίας του πρωταθλήματος, αλλά είμαι σίγουρος πως ο Νατ δεν ξεκινούσε στην βασική 5αδα και δεν νομίζω πως είναι αυτός"!

Ο "Όσι" Σέκτμαν γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1919 στο Κιού Γκάρντενς του Κουίνς, στη Νέα Υόρκη. Αν και μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια, λέγοντας πως "αρχίσαμε να παίζουμε με τρύπιες μπάλες που μας έδιναν άλλοι, αλλά και με πεταμένα ρούχα και παπούτσια έξω από γήπεδα", κατάφερε να φτάσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ, κατακτώντας αήττητος τον τίτλο στο NIT το 1939 και το 1941 και αγωνίστηκε στο ABL με τη φανέλα της Φιλαντέλφια, από το 1942 ως το 1946.

Το 1943 και το 1945 κατέκτησε τον τίτλο στο πρωτάθλημα και το 1944 ήταν 2ος σκόρερ της λίγκας, με 199π. (μ.ο. 10,5). Το καλοκαίρι του 1946 επέστρεψε στην γενέτειρά του και υπέγραψε στους Νικς, με τους οποίους έμεινε για μία σεζόν, σαν ο 3ος πασέρ του ΒΑΑ , με μ.ο. 2 ασίστ σε 54 ματς, έχοντας και μ.ο. 8,1π.. Ενώ σκόραρε το παρθενικό καλάθι της Λίγκας και έκλεισε την καριέρα του παίζοντας πάλι στο ABL, ως το 1948.

Σε εκείνο το ιστορικό πρώτο ματς, την 1/11/1946 στο Τορόντο, ο Σέκτμαν σημείωσε για την ακρίβεια τους πρώτους 5π.του αγώνα και η Νέα Υόρκη επικράτησε 68-66. Μία αναμέτρηση, στην οποία η διοίκηση των Χάσκις είχε ανακοινώσει ότι θα επέτρεπε την δωρέαν είσοδο σε όποιον οπαδό είχε ύψος μεγαλύτερο από τον Τζορτζ Νόνστραντ, ο οποίος με μπόι 204 εκατοστά ήταν ο πιο ψηλός παίκτης της ομάδας!!!

Μέχρι σήμερα, πάντως, κανείς δεν μπορεί να πει βεβαιότητα ότι υπήρξε κάποιος που απόλαυσε αυτό το προνόμιο... Κορυφαίος σκόρερ του παιχνιδιού ήταν ο Εντ Σαντόφσκι, παίκτης των Χάσκις, με 18π., αλλά χωρίς να καταφέρει να χαρίσει τη νίκη στους γηπεδούχους.

Στην ίδια προ 8ετίας συνέντευξη, ο Όσκερ Σέκτμαν αναπόλησε «τις παλιές εποχές του μπάσκετ, αν και ομολογώ πως οι σημερινοί παίκτες γνωρίζουν καλύτερα τα βασικά". Επισήμανε πως "σαν πόιντ-γκαρντ, είναι εύλογο να προσέχω περισσότερο τους πλέι-μέικερ" και δεν παραπονέθηκε που "εγώ λάμβανα 60 δολάρια μισθό ανά ματς και πλέον κάποιοι έχουν συμβόλαια που προβλέπουν... 60 δολάρια ανά λεπτό"! Καταλήγοντας ότι "δεν θα καθίσω να συγκρίνω. Τα χρυσά χρόνια του μπάσκετ θα υπάρχουν πάντα όσο παίζεται το παιχνίδι"!

Το 2008 πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ "The First Basket", με αναφορές τόσο στο ιστορικό επίτευγμά του όσο και στην επιρροή των Εβραίων παικτών και προπονητών στο ΝΒΑ, όπως ο ίδιος, αλλά και οι "Ρεντ" Άουερμπαχ, Ρεντ Χόλζμαν, Έντουαρντ Γκότλιεμπ και Σίντνεϊ Χέρτζμπεργκ. Ένα από τα 4 μέρη του φιλμ αναφέρεται φυσικά και στην ιστορία της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Σέκτμαν ανακηρύχθηκε επίσης μέλος του Hall Of Fame Εβραίων Παικτών (μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης οι Ντολφ και Ντάνι Σέιζ, Αμάρ’ε Στάνταμαϊρ, Ρεντ Χόλζμαν, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Γιοτάμ Χαλπερίν, ο άλλοτε φόργουορντ των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αμίτ Ταμίρ, οι κατά καιρούς παίκτες της Μακάμπι, Ταλ Μπρόντι, Λιόρ Ελιγιάχου, Όμρι Κάσπι, ο Τζόρνταν Φάρμαρ και η σταρ του WNBA, Σου Μπερντ), μέλος του Hall Of Fame του πανεπιστημίου LIU και του New York City Basketball Hall Of Fame.

"Φεύγοντας" σε ηλικία 94 ετών, κατάφερε να αφήσει σαν παρακαταθήκη το όνομά του. Έστω κι αν μεγάλωσε σε δύσκολα χρόνια και όταν πρωτόπιασε μπάλα στα χέρια του δεν φανταζόταν πως αυτό θα γίνει το επάγγελμά του. "Το μόνο που ήθελα ήταν να μπορέσω να κάνω ντρίμπλα κάτω από τα πόδια", αναπόλησε κάποτε. "Αλλά αυτό το πέτυχα σχεδόν αυτόματα από 5 χρονών!". Όλα τ’ άλλα είναι ιστορία. Σαν το πρώτο του καλάθι στην ιστορία του ΝΒΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα