''πρωτογενες πλεονασμα 3 δις ευρω το οκταμηνο''...

14:55 10/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής...
κυβέρνησης στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. την ίδια περίοδο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι στα 3 δισ. συμπεριλαμβάνονται οι επιστροφές κερδών του ευρωσυστήματος (SMP's) από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Χωρίς τα SMP's, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ.
ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.441 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.484 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.922 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.414 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.496 εκατ. ευρώ.
Πως κινήθηκαν έσοδα - δαπάνες
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.943 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.956 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ). Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.964 εκατ. ευρώ, 1.157 εκατ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, με τους έμμεσους φόρους να υπερβαίνουν το μηνιαίο στόχο κατά 494 εκατ. ευρώ ή 26,5%. Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων, οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.835 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s - πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).
Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι η όποια υστέρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα φορολογικά έσοδα αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011-2012).
Όσον αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ανήλθαν στα 37.384 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.840 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.130 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.940 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.376).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.131 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.840 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
«Επιβεβαιώνεται η τάση βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών»
«Με τη συμπλήρωση του οκταμήνου του 2013, η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, που αφορά στην κεντρική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει την τάση βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Καθιστώντας όλο και πιο εφικτό τον εθνικό στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, στη γενική κυβέρνηση, στο τέλος του έτους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η επίτευξη του στόχου αυτού θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη διαδικασία της επώδυνης, αλλά αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επιτρέψει στη χώρα να ενισχύσει την αξιοπιστία της και θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Τόνισε δε πως, σε συνδυασμό με την είσοδο της οικονομίας στη διαδικασία αποκλιμάκωσης της ύφεσης, όπως φαίνεται από τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και συνακόλουθα στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.
«Η προσπάθεια συνεχίζεται με σταθερά βήματα ώστε, τελικώς, οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας να πιάσουν τόπο και μέσω του συνεχούς εμπλουτισμού του δημοσιονομικού εγχειρήματος με πολιτικές για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας η χώρα να εξέλθει από την βαθιά και παρατεταμένη κρίση, διαμορφώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για την αντιμετώπιση του ζητήματος του δημοσίου χρέους», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα