''o aποπληθωρισμος δεν ειναι πανακεια''...

14:55 10/9/2013 - Πηγή: Fimotro
«Ο αποπληθωρισμός δεν είναι "πανάκεια"», παρατηρεί το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, με αφορμή τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γ.Δ.Κ. του Αυγούστου... Το ΙΝΕΜΥ αναφέρει σε σχόλιό του ότι σε πολλά βασικά είδη οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά και πως προκαλεί αρνητική εντύπωση η οριακή/ανεπαίσθητη υποχώρηση των τιμών στο κλάδο της Εστίασης (-1,4%), παρά τη μείωσεη του συντελεστή ΦΠΑ.
Όπως αναφέρει, η οριακή/ανεπαίσθητη υποχώρηση των τιμών στο κλάδο της Εστίασης υπογραμμίζει και την πίεση (αυξημένη φορολόγηση, χαράτσι ΔΕΗ, μεγάλη συρρίκνωση κύκλου εργασιών κλπ) που έχει ασκηθεί στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου το τελευταίο διάστημα, καθώς και το γεγονός ότι πολλές από αυτές είχαν ήδη απορροφήσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από την αρχή εφαρμογής του μέτρου.
Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σημειώνει ακόμη ότι ο αποπληθωρισμός δεν είναι «πανάκεια» αφού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια και αναβάλλει/ακυρώνει επενδύσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.
«Μικρότερες όμως επενδύσεις σημαίνουν και διατήρηση της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνουν και τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», συμπληρώνεται στο σχόλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα