Βενεζουέλα: Με στρατό και ουρές χιλιάδων στα σούπερ μάρκετ

Χιλιάδες περιμένουν στις ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία της Βενεζουέλας, κάποιοι μάλιστα διανυκτερεύουν εκεί, σε αναζήτηση βασικών αγαθών. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που η κυβέρνηση επιστράτευσε το στρατό για να αποτραπούν επεισόδια.

Αν και οι επιχειρηματίες διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι διανομείς επιστρέφουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, πολλοί καταναλωτές κατηγορούν για την κατάσταση τις σοσιαλιστικές οικονομικές πολιτικές του προέδρου

Νικολά Μαδούρο. «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι κάνει η κυβέρνηση. Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα», λέει ο Ελίσιο Βελές, ένας 65χρονος που έφθασε στις 5 το πρωί έξω από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ στο ανατολικό Καράκας αναζητώντας κοτόπουλο και χαρτί τουαλέτας. «Αυτό είναι τρελό, είναι σαν το τέλος του κόσμου», είπε, σημειώνοντας ότι ο στρατός πυροβολούσε στον αέρα, καθώς ξέσπασαν κάποιες συμπλοκές.

Το 12ετές σύστημα ελέγχου συναλλάγματος της Βενεζουέλας προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να παρέχει ένα αρκετά σκληρό νόμισμα για να εξασφαλίσει τα επαρκή επίπεδα των εισαγωγών, οδηγώντας στην έλλειψη πρώτων υλών, εξαρτημάτων μηχανών και καταναλωτικών αγαθών. Ο Μαδούρο από την άλλη, κατηγορεί για την κατάσταση την αντιπολίτευση που του κάνει «οικονομικό πόλεμο», ενώ τον Δεκέμβριο είπε ότι σκόπευε να προβεί σε αλλαγές στο εν λόγω σύστημα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι ουρές στα μπακάλικα στη μεθοριακή πόλη Σαν Κριστόμπαλ την περασμένη εβδομάδα άρχιζαν από τις 3 το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι τις 22:00, ενώ οι καταναλωτές στην παράκτια πόλη του Πούντο Φίχο κοιμόντουσαν σε αιώρες έξω από το κεντρικό εμπορικό κέντρο. «Ψάχνω τα πάντα, με οποιοδήποτε τίμημα. Από το Δεκέμβριο ψάχνω χαρτί τουαλέτας, γιατί στο σπίτι μου δεν έχουμε» δήλωσε ο Τζοβάνι Τσακόν, κάτοικος του Σαν Κριστόμπαλ. «Περάσαμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά χωρίς χαρτί τουαλέτας».

Ο υπουργός Τροφίμων Κάρλος Οσόριο έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα διανομής, αλλά προέτρεψε τους πολίτες τους μπερδεύουν οι «εκστρατείες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν». Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μαδούρο θα περιλαμβάνουν μια υποτίμηση του νομίσματος Μπολιβάρ, το οποίο καθιστά ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα και έχει ιστορικά ωθήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 64 τοις εκατό κατά τους 12 μήνες μέχρι το Νοέμβριο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε και από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

http://www.reuters.com/article/2015/01/09/us-venezuela-shortages-idUSKBN0KI1WP20150109

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα