Γαλλία: 10.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε «ευαίσθητα σημεία»

Την κινητοποίηση 10.000 στρατιωτών εντός της χώρας αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε την ανάπτυξη των στρατιωτών από την Τρίτη στις πλέον «ευαίσθητες περιοχές».

Οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη για την εθνική ασφάλεια, υπό τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η σύσκεψη έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία τίθενται

ερωτήματα σχετικά με το πώς οι φονταμενταλιστές, που ήταν γνωστοί στις αρχές, μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Ολάντ θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζενέβ, καθώς και οι επικεφαλής της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Ο Καζενέβ ανακοίνωσε ότι σχεδόν 5.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την προστασία των 717 εβραϊκών σχολείων που λειτουργούν στη Γαλλία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει συσκέψεις με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξετάσουν τη βρετανική απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Στη Συρία η καταζητούμενη ισλαμίστρια

Λίγο πριν τη συγκέντρωση της Κυριακής στο Παρίσι, κυκλοφόρησε βίντεο με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της ομηρίας ο οποίος σκοτώθηκε από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, να δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Στο βίντεο, σημειώνει ότι συνεργαζόταν με τους αδελφούς Κουασί. «Χωριστήκαμε στα δύο για να αυξήσουμε τις επιπτώσεις της δράσης μας», αναφέρει. Ένας από τους αδελφούς Κουασί είπε ότι δρούσαν για λογαριασμό του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι είναι δύσκολο Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα να σχεδίασαν από κοινού μια επίθεση.

Η γαλλική αστυνομία αναζητεί ακόμη συνεργούς των τρομοκρατών, μεταξύ αυτών και την 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφο του Κουλιμπαλί, η οποία, όπως φαίνεται, βρίσκεται πλέον στη Συρία. Η Μπουμεντιέν πέρασε στη Συρία μέσω της Τουρκίας. Σε συνάντηση που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ευθύνεται η χώρα του, καθώς οι αρχές χρειάζονταν «σήμα» από τις μυστικές υπηρεσίες για να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

http://www.reuters.com/article/2015/01/12/us-france-shooting-idUSKBN0KK05S20150112

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα