Μεϊμαράκης:«Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπεται»

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο Πρώτο Θέμα:

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι μπορεί να ανατραπεί η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ; Με ποια στρατηγική θα πείσετε να επιστρέψουν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι σας;


Πρόεδρος της Βουλής: Και βέβαια μπορεί να ανατραπεί αυτή η διαφορά. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι αλλά και το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις

πιστεύω πως ακούν και αξιολογούν τα προγράμματα των κομμάτων. Η Ν.Δ. έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ψηφοφόροι το αξιολογούν και δεν είναι τυχαίο ότι η ψαλίδα κλείνει, ενώ υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια περαιτέρω συσπείρωσης του κόμματος. Την ίδια στιγμή, κόμματα που συνέλεξαν ψήφο οργής και αγανάκτησης σήμερα καταγράφουν πολύ μειωμένα ποσοστά.

Δημ: Θεωρείτε ότι αποτελεί συνταγή επιτυχίας για τη Ν.Δ. η στρατηγική του φόβου και της τρομοκράτησης των Ελλήνων;Φοβάστε ότι εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε Grexit;
ΠτΒ: Η Ν.Δ. δεν έχει επενδύσει σε μια τέτοια στρατηγική.Ο φόβος και η τρομοκράτηση των Ελλήνων αλλά και η συζήτηση για το Grexit προκαλούνται από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτά που λένε ο πρόεδρος και τα στελέχη του, από αυτά που αποφασίζουν στα συνέδριά τους και τα οποία, όπως οι ίδιοι λένε είναι, αυτά που θα εφαρμόσουν. Οι αόριστες και γενικόλογες απαντήσεις που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν όλα τα περιθώρια ανοιχτά, μπερδεύουν τον κόσμο και εντός και εκτός της χώρας. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν δίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μια ξεκάθαρη απάντηση ώστε να σταματήσει αυτή η συζήτηση;

Δημ: Τι περιμένει τους πολίτες εάν εκλεγεί η Ν.Δ;Θα έρθουν στη Βουλή τα μέτρα που περιλαμβάνει το e-mail Χαρδούβελη;
ΠτΒ: Η θέση της Ν.Δ. είναι σαφής και ξεκάθαρη. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε απερίφραστα πως δεν θα περικοπούν κύριες συντάξεις και εισοδήματα. As μην ξεχνάμε ότι μειώθηκαν ήδη η έκτακτη εισφορά, ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο καθώς και ο ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης. Στο πλαίσιο της ανάκαμψης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Δημ: Είναι πιθανός ο σχηματισμός του μεγάλου συνασπισμού Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ;
ΠτΒ: Αυτή την ερώτηση θα πρέπει εκτός από εμάς να την υποβάλετε και στον ΣΥΡΙΖΑ; Όποτε του έχει υποβληθεί αυτή η ερώτηση έχει απαντήσει πως δεν συνεργάζεται με κανέναν.Ούτε με τη ΝΔ ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με το Ποτάμι ούτε με βουλευτές και δυνάμεις που στήριξαν την κυβερνητική πολιτική.Είναι ένα ερώτημα πολύ υποθετικό διότι μια συνεργασία στηρίζεται σε σύγκλιση προγραμμάτων. Και αυτό με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτο.

Δημ: Υπό ποιες προϋποθέσεις η Ν.Δ. θα έδινε ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
ΠτΒ: Η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για καρέκλες. Δεν έχει στόχο την εξουσία αλλά μάχεται προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Ψήφος ανόχης σε πολιτικές που συγκρούονται με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θεωρώ πως δεν είναι εφικτή.

Δημ: Σε ενδεχόμενη πρωτιά της Ν.Δ. σε ποια κόμματα πρέπει να απευθυνθεί για σχηματισμό κυβέρνησης;
ΠτΒ: Αυτή την ώρα είμαστε στη μάχη και αγωνιζόμαστε για να μπορεί η Ν.Δ. να έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να εφαρμόσει η κυβέρνηση που θα προκύψει το πρόγραμμα που θα προτείνουμε και θα ψηφίσουν οι πολίτες.
Κατά συνέπεια είναι εφικτή η συνεργασία με όποιο κόμμα πιστεύει τις βασικές αρχές που εμείς έχουμε στο πρόγραμμά μας και με το οποίο θα μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση.

Δημ: Πρέπει να αποφευχθούν πιθανές επαναληπτικές εκλογές ακόμα και με σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου;
ΠτΒ: Πρέπει να αποφευχθούν. Εμείς έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησα της χώρας μέχρι της 25 Ιανουαρίου. Το τι θα γίνει από τις 26 και μετά θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Και πιστεύω ότι θα αποφασίσουν με γνώμονα τη σταθερότητα.

Δημ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται έρευνα και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα μπήκε στα μνημόνια, κάτι που είχε υποσχεθεί και η Ν.Δ. το 2012. Θεωρείτε ότι πρέπει να συσταθεί Εξεταστική από την επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή;

ΠτΒ: Είναι γεγονός πως πρέπει κάποια στιγμή να φωτιστεί αυτή η περίοδος. Η δέσμευση της Ν.Δ. παραμένει. Πιστεύω όμως ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μετά την αντιμετώπιση των κρίσεων σε περίοδο ηρεμίας και ψύχραιμης ανάλυσης των γεγονότων.

http://meimarakis.gr/press.asp?id=723

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα