Το μποζόνιο Higgs φέρνει το τέλος της σωματιδιακής φυσικής;

11:33 8/7/2012 - Πηγή: Antinews

Οι φυσικοί σε όλο τον κόσμο πανηγυρίζουν για την πρόσφατη ανακάλυψη του μποζονίου Higgs.

Και την ώρα που πολλοί από εμάς προσπαθούμε να καταλάβουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ή για το αν ο χαρακτηρισμός του ως το σωματίδιο του Θεού είναι ηλίθιος ή μη, ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον πλανήτη, είναι … λυπημένος.

Ο Stephen Wolfram, πού ξεκίνησε ως παιδί θαύμα και που

πήρε το διδακτορικό του από το CalTech στην ηλικία των 20 χρόνων, ασχολήθηκε επισταμένα με την σωματιδιακή φυσική, πολύ πριν δημιουργήσει το περίφημο πακέτο λογισμικού Mathematica και στη συνέχεια το πολυδιαφημισμένο WolframAlpha, που αποτελεί μια προηγμένη υπολογιστική μηχανή.

Σε προσωπική ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Wolfram σημειώνει πως η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, έρχεται να ολοκληρώσει μια ολόκληρη ζωή  έρευνας.

Επιβεβαιώνεται, λέει, το Standard Model της φυσικής, που αποτελεί το οργανωτικό μοντέλο του υποατομικού σύμπαντος πάνω στο οποίο εργάζονταν εντατικά οι επιστήμονες, εδώ και δεκαετίες.

Κι αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που ήδη ξέραμε, ότι η τελική ανακάλυψη είναι  πάντα λιγότερο ενδιαφέρουσα από την αναζήτηση.

Ιδού πως το περιγράφει:

«Εδώ και 35 χρόνια, όσον αφορά στην εύρεση νέων σωματιδίων, δεν είχαμε καμιά έκπληξη. (Η ανακάλυψη των μαζών του νετρίνου, είναι ένα παράδειγμα περί του αντιθέτου, όπως και πολλές ανακαλύψεις στην κοσμολογία).

Σίγουρα, τα πειράματα αποκάλυψαν πολλά πράγματα, όπως τα μποζόνια W και Z, την επαλήθευση του QCD και το  top quark. Όλα αυτά όμως ήταν αναμενόμενα βάσει του Standard Model και δεν αποτέλεσαν έκπληξη.

Για αυτό, και ως ένα βαθμό, είμαι απογοητευμένος. Δεν κράτησα μυστικό, ούτε στον ίδιο τον Peter Higgs, ότι ποτέ μου δεν ενθουσιάστηκα με τον μηχανισμό Higgs. Πάντοτε μου έμοιαζε με απάτη. Και πάντοτε ήλπιζα  στην άκρη του μυαλού μου, πως στο φινάλε, θα ανακαλύπταμε κάτι πολύ πιο κομψό και πιο υπεύθυνο για το θεμελιώδες ζήτημα της μάζας των σωματιδίων. Δυστυχώς όμως η φύση επέλεξε, όπως πάντα, μια πιο πεζή εξήγηση στο πρόβλημα.

Αν το Standard Model είναι σωστό, τότε η πρόσφατη ανακοίνωση θα είναι μάλλον η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη, που θα γίνει από πειράματα σε επιταχυντές σωματιδίων, για την δική μας γενιά. Σίγουρα μπορεί να έχουμε κάποιες εκπλήξεις, αλλά δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό».

Όταν πριν από χρόνια έκανα ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του επιταχυντή Large Hadron Collider, είχα μιλήσει με αρκετούς επιστήμονες και είχα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα που κατέληξε ο Wolfram: Ότι η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους φυσικούς, αλλά και μια ήττα για την φυσική.

Το 2008 μάλιστα, είχα χαρακτηρίσει την επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου Higgs, ως το χειρότερο δυνατό  σενάριο για το Standard Model της φυσικής.

Μπορεί κάλλιστα να υπάρξουν κάποιες ακόμη εκπλήξεις μέσα στα πλαίσια των πειραμάτων του Large Hadron Collider, και σίγουρα υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα στην φυσική που δεν τα γνωρίζουμε.<

Keywords
Τυχαία Θέματα