Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αποκρατικοποιήσεις

10:48 8/7/2012 - Πηγή: Antinews

Μείζονος σημασίας πολιτικό και οικονομικό στοίχημα, με ιδιαιτέρως υψηλό δείκτη δυσκολίας, θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η προσπάθεια άμεσης επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του οποίου επιχειρεί να φωτίσει εκτενές σημερινό αφιέρωμα του «Τύπου της Κυριακής», τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει το Antinews:

Από τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη

Στουρνάρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων προχθές και χθες στη Βουλή, προκύπτει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός: αφενός, να προχωρήσουν άμεσα όλες οι εν εξελίξει και υπό προετοιμασία αποκρατικοποιήσεις οι οποίες προβλέπονται στο Μνημόνιο και, αφετέρου, να δρομολογηθούν πρόσθετες αποκρατικοποιήσεις και παρεμβάσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου οι οποίες δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις μας αλλά θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ως «ατμομηχανές» στο κυβερνητικό σχέδιο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων προβάλλονται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΗ. Τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Γ. Στουρνάρας έκαναν επίσης ξεχωριστή μνεία στη δημιουργία επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί όλη η δημόσια ακίνητη περιουσία από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, κάτι που θα δημιουργήσει υπεραξίες γης στις γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε επίσης ότι εξετάζεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ )να δέχεται και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για μια φόρμουλα που θα επέτρεπε στη χώρα μας την επαναγορά δημόσιου χρέους μεγάλης ονομαστικής αξίας στις σημερινές χαμηλές πραγματικές τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τα κρατικά ομόλογα. Άλλωστε, ως γνωστόν, τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων διοχετεύονται στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Στον ένα χρόνο της λειτουργίας του το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε μόλις σε τρεις αποκρατικοποιήσεις που «ήταν οι ευκολότερες όλων». Πρόκειται για τη διάθεση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, την παραχώρηση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας και τη χορήγηση άδειας στον ΟΠΑΠ για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTS ή «φρουτάκια»), σε συνδυασμό με την παράταση του μονοπωλίου του οργανισμού κατά δέκα χρόνια, ως το 2030. Οι πράξεις αυτές εισέφεραν έσοδα συνολικού ύψους 1,83 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 1,56 δισ. ευρώ.

Τα «αγκάθια» των αποκρατικοποιήσεων

 Παρά τους αισιόδοξους τόνους που αποπέμπονται από την κυβέρνηση τα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο των αποκρατικοποιήσεων είναι τα εξής:

Η Ελλάδα είναι ουσιωδώς αποκομμένη από τις αγορές. Οι επενδυτές ζητούν περισσότερη «πολιτική και μακροοικονομική ορατότητα», για να μετατρέψουν το ενδιαφέρον τους σε πράξεις. Η αβεβαιότητα αντανακλάται και στις τιμές των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διαπραγματεύονται στις αγορές με έκπτωση 85% σ
Keywords
Τυχαία Θέματα