Τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσει το «κούρεμα»

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έχει συμφωνηθεί, ως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι «προαπαιτούμενες δράσεις» για την έγκριση της χορήγησης των νέων δανείων και την ενεργοποίηση της διαδικασίας «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είναι:

 1) Η υπογραφή Yπουργικών Aποφάσεων και η έκδοση εγκυκλίων ώστε να καταργηθούν οι «μετενέργειες» (δηλαδή η παράταση ισχύος) στις συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει ή λήγουν.

 2) Η υπογραφή Yπουργικών Aποφάσεων και

η έκδοση εγκυκλίων για την κατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις, το «πάγωμα» των ωριμάνσεων σε όλες τις ιδιωτικές συμβάσεις και την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας. Η κατάργηση της μονιμότητας αναμένεται να πλήξει περίπου 68.000 εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, καθώς θα δώσει δικαιώματα στις διοικήσεις να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού.

 3) Η έκδοση Yπουργικής Aπόφασης που θα καθορίζει τα τέλη για την έκδοση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων μετά την πλήρη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.

 4) Η έκδοση Yπουργικής Aπόφασης για την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβαρύνει όλους τους αυτοαπασχολούμενους και όλα τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (τις εταιρίες). Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 400 ευρώ για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση σε πόλη με πληθυσμό κάτω των 200.000 ατόμων και σε 500 ευρώ για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση σε πόλη με πληθυσμό άνω των 200.000 ευρώ.

5) Η κατάθεση συμπληρωματικού Kρατικού Προϋπολογισμού που θα ενσωματώνει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από το 2,5% στο 1% του ΑΕΠ ή από τα 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον στα 2 δισ. ευρώ. Στο νέο Προϋπολογισμό θα περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας από 5,5% σε πάνω από 6,5% για το 2011 και από 2,8% σε 4% τουλάχιστον για το 2012.

6) Η κατάθεση πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του Προϋπολογισμού του 2012. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:

α) Θα επιβάλλονται περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (γιατρών, δικαστικών, νομικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών) σε ποσοστά από 10%-50% από 1ης Μαρτίου ή από 1ης Ιουνίου.

β) Θα επιβάλλεται περικοπή 10%-12% στα ποσά όλων των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, καθώς και περικοπές από 10%-20% σε επικουρικές συντάξεις.

γ) Θα προβλέπεται αναδρομική εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από 1ης Νοεμβρίου 2011 σε όλη τη γενική κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή και τις σχετικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι που διατηρούσαν τις ίδιες αποδοχές, καθώς δεν είχαν επαναξιολογηθεί ή «ξεχαστεί», θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις πρόσθετες αμοιβές που είχαν πάρει.

δ) Θα επιβάλλοντ

Keywords
Τυχαία Θέματα