Θετικά μηνύματα για συνολική συμφωνία

Σε συνολική συμφωνία για τη νέα στήριξη της Ελλάδας αναμένεται να καταλήξουν απόψε στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Υπάρχουν ακόμη προς συζήτηση ορισμένα σημαντικά ζητήματα, τεχνικά και νομικά, αλλά εκτιμάται ότι όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η έκβαση θα είναι θετική.

Οπως

επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η έγκριση του συνολικού «πακέτου» πολιτικά είναι «κλειδωμένη», δεδομένου ότι οι χώρες που τις προηγούμενες μέρες εξέφραζαν ανεπισήμως ενδοιασμούς φαίνεται ότι έχουν ευθυγραμμιστεί με εκείνους που από την πρώτη στιγμή ζητούσαν συνολική απόφαση και είχαν ταχθεί κατά της υιοθέτησης της νέας στήριξης τμηματικά ή μετά τις εκλογές.

Είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, με τις οποίες προανήγγειλαν την επίτευξη πλήρους συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup. Χθες, τη «σκυτάλη» πήρε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας «σοφό, λογικό και σκόπιμο» να υπάρξει συνολική συμφωνία σε όλες τις παραμέτρους του προγράμματος.

Συνολική λύση βλέπει τώρα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τις τελευταίες βδομάδες καλλιεργούσε τη «σαλαμοποίηση» της νέας στήριξης, έχοντας αποσπάσει και την υποστήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Χθες, δήλωσε στην εβδομαδιαία γερμανική έκδοση «Der Tagesspiegel» ότι αν η Ελλάδα θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει όλα τα θέματα, τότε θα λάβει το «πακέτο» βοήθειας, προσθέτοντας πως μια τμηματική συμφωνία δεν θα ήταν εποικοδομητική, καθώς και ότι σήμερα η απόφαση στο Eurogroup θα είναι συνολική.

Από τα θέματα που περιλαμβάνει το «πακέτο» έχουν ήδη «κλειδώσει» η συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές, η οποία θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την έγκρισή της από το Eurogroup, καθώς και το νέο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ενώ άρχισαν να υλοποιούνται και τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Αναφορικά με τη δημόσια συνεισφορά (ευρωζώνη και ΔΝΤ) στο νέο πρόγραμμα, στις 26 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει καταρχήν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. ευρώ θα δίνονταν στους ιδιώτες ομολογιούχους, ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ αφορούσαν τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος μέχρι το 2014 και την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ολα αυτά θα οδηγούσαν στη μείωση του ελληνικού χρέους από το 160% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους που έκανε η Τρόικα κατέληξε στη διαπίστωση ότι με το παραπάνω ποσό ο στόχος δεν είναι εφικτός και πως το χρέος θα κυμανθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020.

Για την εξεύρεση επιπρόσθετου ποσού έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων για την αναζήτηση πρόσθετων πόρων που θα οδηγήσουν σε μια εκτίμηση για τη διακύμανση του χρέους το 2020 στο 124-125% του ΑΕΠ.

Αρχικά οι εναλλακτικές προτάσεις προέβλεπαν, μεταξύ άλλων:<

Keywords
Τυχαία Θέματα