Συνεχίζει τα «μπαρουφάκεια κόλπα» η κυβέρνηση

Στα πρώτα λεπτά μετά την συνάντηση των οκτώ στις Βρυξέλλες το κλίμα που έβγαινε ήταν αυτό του συμβιβασμού και της αποφυγής ακραίων σεναρίων για την Ελλάδα, όπως έξοδος από το ευρώ, περιορισμοί κεφαλαίων, μοντέλο Κύπρου, οικονομικός στραγγαλισμός. Και όλα εκείνα τα εφιαλτικά που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας,

φάνηκε να κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει από τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή να αποδέχεται την κατάθεση λίστας με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κοστολογημένες και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν στη λογική «Αλέξη κάνε αυτά που πρέπει να κάνεις κι εμείς δεν θα σε πνίξουμε».

Το επίσημο ανακοινωθέν που υπέγραψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η ρευστότητα συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και το επίσης σημαντικό ότι τα τεχνικά κλιμάκια που είναι στην Αθήνα δεν θα παίζουν διακοσμητικό ρόλο. Δεν θα τρέχουν σαν τους κλέφτες από γκαράζ σε γκαράζ ξενοδοχείου και από εστιατόριο σε καφενείο. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να τους δίνουν όλα τα στοιχεία που ζητούν για την οικονομία και να αφήσουν τις ψευτομαγκιές ότι δεν θα τους συναντούν και δεν θα δίνουν ότι θέλουν αυτοί.

Εν πάση περιπτώσει μείναμε με την εντύπωση ότι υπήρξε ένας έντιμος συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και οι δανειστές δέχθηκαν να μην υπάρχει τρόικα με την προηγούμενη μορφή αλλά και να μην υπάρξει Grexit, και η Αθήνα δέχθηκε ΡΗΤΩΣ να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών συγκεκριμένη λίστα μέτρων. Όχι υφεσιακών είπε ο Τσίπρας, εντάξει να το δεχθούμε.

Όμως, λίγες ώρες αργότερα και μετά τις διαρροές από το Μαξίμου και τις παρεμβάσεις στα κανάλια του Γ. Σακελλαρίδη, καταλάβαμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει έλεος. Θα μας τσακίσει στην αγωνία και θα μας οδηγήσει στα άκρα μέχρι να μας βγει η ψυχή.

Λένε τώρα για παράδειγμα ότι οι προτάσεις που θα καταθέσουν στο Γιούρογκρουπ θα κινούνται στη βάση της λίστας με μεταρρυθμίσεις που έχει καταθέσει ήδη ο Βαρουφάκης. Τη λίστα που έχουν απορρίψει μετά βδελυγμίας οι δανειστές εξαιτίας της δημιουργικής ασάφειας του υπουργού. Όπως είπε ο Σακελλαρίδης: «Νομίζω ότι επειδή ο κ. Βαρουφάκης και στο παρελθόν είχε στείλει επιστολή με μεταρρυθμίσεις προς το Eurogroup, θα κινηθούν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση και αυτές οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε: «Θα πιάνουν έτσι και τους τομείς της φοροδιαφυγής και γενικότερα της φορολογίας αλλά και θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν να κάνουν και με τη δημόσια διοίκηση και τη διαφάνεια και τη διαφθορά και την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος και την ενθάρρυνση επενδύσεων και που θα έχουν να κάνουν και με την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, είναι ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων».

Δηλαδή τα ίδια μπαρουφάκεια κόλπα με τα οποία «κοροϊδεύουμε» τους βλάκες του Ευρωπαίους από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά. Μα τότε τι είδους τελεσίγραφο είναι αυτό που πήρε ο Τσίπρας; Αλλά καταλαβαίνουμε εμείς από τα λεγόμενα της Μέρκελ ή άλλα κατάλαβε ο πρωθυπουργός; Γιατί το πρώτο δεν έχει και κανένα νόημα. Αν όμως ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι του ζητήθηκε τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα ως χώρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες στη συνάντηση περιμένουν έναν πλήρη κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση για το τι έχει κάνει και για το τι προτίθεται να κάνει ξεκαθαρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας είναι αυτός ο κατάλογος.

Μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν έγιναν όλα όσα περιμέναμε, τόνισε η κυρία Μέρκελ, αλλά όπως είπε «ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι έχει τη διάθεση να υλοποιήσει όσα προβλέπονται και εμείς τον εμπιστευτήκαμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα εμφανιστεί επιτέλους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων». «Κατέγραψα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάθε βούληση να παρουσιάσει τον κατάλογο το δυνατόν γρηγορότερο, δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, ήμασταν σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Δεν μιλάμε για έναν πρώτο ή δεύτερο κατάλογο αλλά τον βασικό κατάλογο των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Τελικά μάλλον εμείς καταλάβαμε σωστά και απλά ο Τσίπρας... ποιεί την νήσσαν. Ξανά τα ίδια και τα ίδια. Δημιουργική ασάφεια για να μη θίξει τη Ζωή και τον Λαφαζάνη. Ξανά αγωνία για την επόμενη εβδομάδα και για το «κοστούμι» που ετοιμάζει ο Σόιμπλε στον Βαρουφάκη.

Μα καλά. Θα βάλουν μυαλό ποτέ; Από τις 20 Φεβρουαρίου άφησαν να περάσει ένας μήνας χαμένος και τώρα που ξαναφτάσαμε στα ίδια ο Τσίπρας και η παρέα του παίζουν και πάλι τους τρελούς. Αυτή δεν είναι πολιτική, αυτή είναι παράνοια που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Τσίπρας, μέχρι το Πάσχα υπάρχουν λεφτά στην Ελλάδα, αν και αυτό αμφισβητείται. Δηλαδή η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση συνεχίζει τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Απίστευτες καταστάσεις από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να κάνουν και κυρίως δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και το… ατύχημα είναι κοντά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα