Σοβαρά επεισόδια με δύο τραυματίες στο Αριστοτέλειο

Περίπου στις 8 το βράδυ της Πέμπτης έληξε η ομηρία περίπου 50 πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ που κρατούνταν από τις 4 το απόγευμα από ομάδα εξωπανεπιστημιακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε από νωρίς η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας, υπήρξε σημαντική ολιγωρία από τις Αρχές.

Η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα, είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ότι έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις οι φοιτητές κατέβηκαν στο ισόγειο του κτιρίου, όμως οι εργαζόμενοι και τα μέλη της Συγκλήτου στον 7ο όροφο παρέμεναν εγκλωβισμένοι, καθώς οι φοιτητές, στην προσπάθειά τους να παραβιάσουν την πόρτα, προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην κλειδαριά, που μπλόκαρε, γι' αυτό και κλήθηκε κλειδαράς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την κ. Πατάκα, υπήρξε και δεύτερος φύλακας που τραυματίστηκε, ενώ από τη στιγμή που υπήρξαν οι τραυματισμοί, αλλά και μία απόπειρα να παραβιαστεί η πόρτα του 7ου με φωτιά, ενημερώθηκε και η αστυνομία, που όμως δεν παρενέβη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 100 φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν βιαίως στην αίθουσα, όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση της Συγκλήτου, με αίτημα οι συνεδριάσεις να είναι ανοιχτές στο κοινό.

Φόβοι για γενίκευση της βίας

Σχετικά με τα κρούσματα βίας στο ΑΠΘ, η Εισηγήτρια του Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα νέα κρούσματα βίας στο χώρο των Πανεπιστημίων, αυτή τη φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά την εξαήμερη κατάληψη του κτιρίου της Νομικής από εξωπανεπιστημιακούς, αυξάνουν την ανησυχία για γενίκευση της βίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η παρακώλυση της διοικητικής δραστηριότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι απρόκλητες πράξεις βίας κατά διοικητικού προσωπικού, καθηγητών και φοιτητών και ο βανδαλισμός της δημόσιας περιουσίας είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα, για τα οποία είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου η λειτουργία των Πανεπιστημίων να παρακωλύεται ανάλογα με τις διαθέσεις διαφόρων μειοψηφιών με εξόφθαλμα παραβατική συμπεριφορά.

Η νομιμότητα δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Η ευθύνη, προκειμένου η έκνομη κατάσταση στα Πανεπιστήμια να μη γίνει ντόμινο, βαρύνει τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Η μέχρι σήμερα απραξία τους είναι, όπως αποδεικνύεται, ανεπαρκής και επικίνδυνη. Ας ελπίσουμε ότι θα ανταποκριθούν άμεσα στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και της χώρας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα χρειάζεται ομαλότητα, σταθερότητα και ασφάλεια προκειμένου να προωθήσει με επιτυχία το διδακτικό και ερευνητικό της έργο.»

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα