Ο συμβολισμός νίκησε τον ρεαλισμό και στην περίπτωση της ΕΡΤ

Πάνω στον παλιό καμβά του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ ράβεται και ξηλώνεται η νέα σημαία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ακούει στο όνομα «νέα ΕΡΤ».

Με το αρχικό κείμενο να έχει ριχτεί για συγκέντρωση αντιδράσεων, η κυβέρνηση δια του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά επιχειρεί τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αφού έχει εισπράξει την αποδοκιμασία της ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ

αντάλλαξε «ψυχολογική στήριξη» κατά την προεκλογική περίοδο. Μετά λοιπόν από σύντομη διαβούλευση, κάποιες επαφές και ολίγες αντιδράσεις (για τα μάτια;), ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (προχωρά μαζί με τα στελέχη του υπουργείου σε αλλαγές, τροποποιήσεις και διευκρινίσεις στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της νέας ΕΡΤ πριν από την κατάθεσή του, ίσως και εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Στόχος είναι να κατατεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το α’ δεκαήμερο του Απριλίου (πασχαλιάτικα και στην τούρλα του Σαββάτου) ώστε να ψηφιστεί, να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και να αρχίσει τυπικά η λειτουργία της ΕΡΤ μέχρι την Πρωτομαγιά, ίσως ακόμα και ανήμερα...(πάλι μεγαλουργεί ο συμβολισμός: Σ.Σ. εργατική Πρωτομαγιά).

Μέσα στις επόμενες μέρες, το αργότερο αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Παππάς αναμένεται να τοποθετήσει το νέο πενταμελές Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ με θητεία ενός χρόνου και την προσθήκη των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτό.

Η δημοκρατία λοιπόν στο μεγαλείο της με έναν εκπρόσωπο που θα προέρχεται από τους δημοσιογράφους και άλλον έναν από το διοικητικό προσωπικό. Και καθαρίζουμε.

Σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται τα δύο μέλη να υποδειχθούν από τις Ενώσεις τους μέχρι να συμπληρωθεί το προσωπικό της ΕΡΤ για να πραγματοποιηθούν οι σχετικές ψηφοφορίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα δύο μέλη που θα μετάσχουν στο Δ.Σ. της ΕΡΤ δεν θα επιτρέπεται να μετάσχουν και στα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεών τους.

Για να μη συνεχιστούν οι παρερμηνείες -όπως λέγεται- από το νομοσχέδιο αφαιρείται η λέξη «δύναται» και διευκρινίζεται ότι όλες οι δομές της ΕΡΤ θα βγαίνουν στον «αέρα» μόλις θα είναι έτοιμες.

Πάντως, σχεδόν σίγουρο θεωρείται ότι δεν θα επανεκδοθεί το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», το οποίο όμως είναι πιθανόν να υπάρχει αυτόνομα στο site (ert.gr), στο οποίο ο κ. Παππάς και οι συνεργάτες του δίνουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θέλουν να είναι ένα πλήρες εργαλείο ώστε να πατήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στη νέα εποχή.

Αποσαφηνίζεται ότι θα υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για τους δημοσιογράφους θα ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (της προηγούμενης συγκυβέρνησης) που όριζε την εξέλιξη των μισθών όσων εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ, ενώ για το υπόλοιπο προσωπικό θα ισχύσει το ενιαίο μισθολόγιο. Θολό όμως παραμένει μέχρι στιγμής το τι ακριβώς θα γίνει με την προϋπηρεσία των εργαζομένων.

Διευκρινίσεις θα υπάρξουν και για τους προβλεπόμενους συμψηφισμούς μεταξύ αποζημιώσεων και δεδουλευμένων όσων εργάζονταν στην ΕΡΤ μέχρι και την 11η Ιουνίου 2013 που μπήκε το λουκέτο, για τους οποίους προβλέπεται σχετική ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν στο νομοσχέδιο και σχετικά με την περιουσία της ΕΡΤ, καθώς επιχειρείται να ξεκαθαριστεί ότι στον νέο δημόσιο οπτικοακουστικό φορέα θα επανέλθει το σύνολο των στοιχείων που διέθετε πριν από το λουκέτο. Μόνο που αυτά δεν βρίσκονται μόνο σε ΝΕΡΙΤ και ΤΑΙΠΕΔ, καθώς κάποια περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να διαθέτουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Διαχείριση της ΕΡΤ υπό την κ. Αφροδίτη Γουγά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα