Σε άθλια κατάσταση το Τζάνειο! Σακούλες και χαρτόνια αντί για τζάμια στο νοσοκομείο

Με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών οι συγγενείς «μπάλωναν» για περισσότερο από μία εβδομάδα ένα σπασμένο τζάμι σε δωμάτιο της Τρίτης Παθολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου. Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας «σκουπίζει» τα αποθεματικά των νοσοκομείων, αλλά παράλληλα δηλώνει πως το ΕΣΥ «εξυγιαίνεται» και γίνονται προσλήψεις, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να λύνουν τα προβλήματα με… πατέντες.

Το σπασμένο τζάμι βρισκόταν -τουλάχιστον μέχρι χθες- στην Γ’ Παθολογική Κλινική του Τζάνειου στον Πειραιά. Ακριβώς δίπλα

στο παράθυρο υπάρχει κρεβάτι με ασθενή. Ειδικά στις αρχές αυτής της εβδομάδας, που φυσούσε και έκανε και κρύο, όλο το δωμάτιο «έμπαζε». Σύμφωνα με τους συγγενείς των ασθενών, οι ίδιοι από την περασμένη εβδομάδα αλλάζουν τη σακούλα στο τζάμι.

Όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» εργαζόμενος της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, τη Μεγάλη Τρίτη έβαλαν χαρτόνι λόγω του αέρα. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως συχνά οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα, για τα οποία καλούνται να επιστρατεύσουν την εφευρετικότητά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να αγοράσουν πάνες ή άλλα αναλώσιμα.

«Η κάνουλα της χρηματοδότησης έχει κλείσει», δηλώνει ο ίδιος εργαζόμενος στο Τζάνειο, σχολιάζοντας πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να υφαρπάζει τα αποθεματικά των νοσοκομείων για να αποπληρώσει άλλες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Οπως επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι, το πρόβλημα του σπασμένου τζαμιού έγινε θέμα τη Μεγάλη Τρίτη και κοινοποιήθηκε στη διοίκηση, η οποία υποστήριξε πως σήμερα το τζάμι θα έχει αποκατασταθεί.

Η κατάσταση στο Τζάνειο αποτυπώνει και τη συνολικότερη εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Τα νοσοκομεία εφέτος έλαβαν 150 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1/12 της ετήσιας χρηματοδότησης, αν και μέχρι τώρα θα έπρεπε να έχουν λάβει 400 εκατ. ευρώ. Στέγνωσαν τα ταμεία τους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με την ίδια, η προϋπολογισθείσα φετινή χρηματοδότηση είναι στα 1,15 δισ. ευρώ, την ώρα που τα νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές 1,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα εφέτος επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων που πέρυσι χορηγούσε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Τα αποθεματικά

Την ίδια στιγμή, την έντονη αντίδραση του υγειονομικού κόσμου έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μεταφερθούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, όσον αφορά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ψηφίστηκε οριακά από το Δ.Σ. η μεταφορά των αποθεματικών του στην ΤτΕ, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τους παρόχους, καθώς μετά την «αφαίμαξη» ο Οργανισμός τους αφήνει απλήρωτους.

Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της για την απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να μην προβεί αυτό το μήνα σε καμία πληρωμή νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων, «παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της και ενώ γνωρίζει τους κινδύνους προσωποκράτησης που εγκυμονεί η απόφασή της για τους παρόχους», όπως λέει σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ταμείο είναι μείον στον ΕΟΠΥΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τις κλινικές αλλά και για τα διαγνωστικά κέντρα, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς. Θυμίζουμε ότι όσον αφορά στα αποθεματικά των νοσοκομείων, το έγγραφο εστάλη στις Υγειονομικές Περιφέρειες από τη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, ζητήθηκε από τα δημόσια νοσοκομεία να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και να ενημερώσουν για το ύψος τους.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα