Η Αυστρία σχεδιάζει φράχτη στα σύνορα με Ιταλία

Η Αυστρία παρουσίασε τα σχέδιά της για την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία, που είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ της βόρειας και νότιας Ευρώπης, κλιμακώνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο κρατών για το πώς να χειριστούν την μεταναστευτική κρίση. Οι πρόσφυγες διασχίζουν τη Μεσόγειο από την Αφρική προς την Ιταλία σε αυξανόμενους αριθμούς και η Αυστρία δήλωσε ότι η Ρώμη πρέπει να τους εμποδίσει να ταξιδεύουν προς τη βόρεια Ευρώπη, ειδάλλως θα πρέπει να εισαγάγει ελέγχους στα σύνορα στο πέρασμα Μπρένερ στις Άλπεις.

Καθώς

όμως οι προετοιμασίες των Αυστριακών για ελέγχους έχουν ήδη ξεκινήσει, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι η κίνηση της Αυστρίας ήταν "ξεδιάντροπα εναντίον των ευρωπαϊκών κανόνων, καθώς είναι ενάντια στην ιστορία, ενάντια στη λογική και ενάντια στο μέλλον". Η αυστριακή αστυνομία στην επαρχία του Τιρόλου στις Άλπεις, η οποία συνορεύει με τη βόρεια Ιταλία, παρουσίασε τα σχέδια για την κατασκευή εγκαταστάσεων στο Μπρένερ για να επιθεωρεί τα οχήματα και τις αιτήσεις των μεταναστών, σε περίπτωση που εισαχθούν τυπικοί έλεγχοι.

Οι εργασίες σε μερικές εγκαταστάσεις στο Μπρένερ άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι γνωστό. "Ένα τείχος ασφαλείας 370 μέτρων έχει προγραμματιστεί να χτιστεί" είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τιρόλο, προσθέτοντας ότι το τείχος ήταν μέρος ενός συστήματος που έχει στόχο τη διοχέτευση των μεταναστών στη βαθιά κοιλάδα που διασχίζει το Μπρένερ.

Το αν ο φράκτης θα χτιστεί, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Ρώμη την Πέμπτη, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλγφκανγκ Σόμποτκα και του Ιταλού ομολόγου του, είπε ο εκπρόσωπος. Η Αυστρία λαμβάνει μια όλο και περισσότερο σκληρή γραμμή στην αντιμετώπιση των εκατοντάδες χιλιάδων μεταναστών που ζητούν άσυλο, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και αλλού. Μετά το άνοιγμα των συνόρων της μαζί με τη Γερμανία το Σεπτέμβριο, η Βιέννη θεώρησε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους αριθμούς και συντόνισε τους περιορισμούς για το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού από την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Ιταλία και η Αυστρία αποτελούν μέρος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η ελεύθερη κυκλοφορία έχει τεθεί σε κίνδυνο από την επαναφορά των ελέγχων σε μερικά βασικά σημεία διέλευσης από τις χώρες που πλήττονται από την εισροή μεταναστών.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία δέχεται πολιτική πίεση, καθώς ο υποψήφιος του αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ελευθερίας εξασφάλισε ποσοστό ρεκόρ στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Το αυστριακό κοινοβούλιο την Τετάρτη πέρασε σκληρά νέα μέτρα για το άσυλο - έναν εκ των οποίων αναφέρει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να γυρίζουν στα σύνορα μέσα σε μία ώρα - τα οποία πιθανόν να ενεργοποιηθούν αν οι βουλευτές θεωρήσουν ότι απειλείται η δημόσια τάξη. Το πέρασμα Μπρένερ είναι η πιο πολυσύχναστη διαδρομή μέσα από τις Άλπεις για τα βαρέα φορτηγά οχήματα και όλοι οι έλεγχοι εκεί θα επιβραδύνουν την κυκλοφορία σε ένα σημαντικό διάδρομο στη Γερμανία, τον βασικό εμπορικό εταίρο της Ιταλίας. "Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ολοκληρωθούν με ή χωρίς ένα φράχτη μέχρι το τέλος του Μαΐου" δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τιρόλου, προσθέτοντας ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να εισαχθούν πριν ή μετά από αυτή τη στιγμή.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα