Ούτε ο Τσίπρας διάβασε το Μνημόνιο που υπέγραψε;

Ψεύτες ή απλά επικίνδυνοι που δεν έχουν διαβάσει το Μνημόνιο που υπέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι θυμίζοντας τον Χρυσοχοίδη που δεν είχε προλάβει; Μήπως και τα δύο μαζί κάνουν ένα μείγμα προκλητικότητας που δεν έχει προηγούμενο;

Φαίνεται ότι στο Μαξίμου ενοχλούνται μ’ αυτά που γράφει το Antinews. Είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα

είχε υπογράψει τον Ιούλιο ένα μνημόνιο στο οποίο σαφέστατα αναφερόταν η δέσμευση για τη λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Χθες λοιπόν η κυβέρνηση απάντησε και αναφέρει:

«Δημοσιεύματα ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία».

Εμείς τους απαντούμε ξανά με τα στοιχεία από το μνημόνιο που ο Τσίπρας, ο Πάνος και τα άλλα παιδιά υπέγραψαν στα… τέσσερα.

Έτσι έχουμε τα εξής:

Άρθρο 2.1 της Παραγράφου Γ«Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και στη σελ. 1016 του γ’ Μνημονίου 4336/2015 αναγράφεται ότι:

«Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων, οι αρχές δεσμεύονται να θεσπίσουν, τον Οκτώβριο του 2015, αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον το 3/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2017 και το 1/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 για να στηρίξουν την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές ισοζύγιο ύψους 3,5% του ΑΕΠ.».

Επίσης, στην ίδια σελίδα 1016 αναφέρεται ρητά:

«Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών.».

Με άλλη διάταξη στον ίδιο πάντα νόμο (σελ. 1016) ρυθμίζεται ότι:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται, για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων».

Τι δεν καταλαβαίνετε κύριοι της κυβέρνησης; Δεν ξέρατε αγγλικά όταν υπογράφατε κύριε Τσίπρα; Όταν σαν το μετέφρασαν δεν φτάσατε στη σελίδα 1016 για να δείτε τι συμφωνήσατε; Πόσο πιο απλό να σας το πει κανείς; Δεσμευτήκατε για προληπτικά μέτρα όταν στο Μνημόνιό σας αναφέρεται ότι οι αρχές πρέπει να πάρουν μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι του 2017-2018.

Γιατί τώρα κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε; Τώρα αν τα προληπτικά μέτρα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή κι αν αυτό είναι αντισυνταγματικό, αυτό είναι άλλη συζήτηση. Έπρεπε να ξέρετε ότι θα δεχθείτε πιέσεις για προληπτικά μέτρα. Το κείμενο για την ιστορία έχει μια σειρά από υπογραφές μεταξύ των οποίων κορυφαίοι υπουργοί αλλά και ο Προκόπης Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όχι να μας βγάλετε και τρελούς λοιπόν. Δείτε το pdf με όλο το μνημόνιο, πηγαίνετε στη σελίδα 1016 και τα ξαναλέμε.

Μέχρι τότε… καληνύχτα και καλή τύχη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα