Σαμαράς: Όχι στις παράλογες απαιτήσεις

Αυστηρή προειδοποίηση προς την τρόικα, αλλά και μήνυμα να μην παίζουν με τις αντοχές της χώρας και να μην επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Όπως τόνισε η κατάσταση είναι οριακή και η πίεση ασφυκτική επειδή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, εν αναμονή της απάντησης της Τρόικας αλλά και την αγωνία για την τελική έκβαση.

Η προειδοποίηση του κ. Σαμαρά

ήταν ωστόσο ξεκάθαρη: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φέρονταν σε κάποιους άλλους 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν» είπε.

«Η Ελλάδα, για δεύτερη χρονιά, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και το 2015 θα έχει μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιτυγχάνοντας δημοσιονομική ισορροπία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν θα βγούμε από την κρίση και θα χαράξουμε την επόμενη ημέρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι το μείζον θέμα στην πλέον κρίσιμη στιγμή που θα κρίνει την έκβαση τις προσπάθειας, είναι η πολιτική σταθερότητα. Και επεσήμανε: «Αυτή τη σταθερότητα κανείς δεν μπορεί να την υπονομεύσει στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά και κανείς δε δικαιούται στο εξωτερικό να την υπονομεύσει, επικαλούμενος την προοπτική αστάθειας». Προειδοποίησε μάλιστα σε δραματικούς τόνους τους πιστωτές πως «οι αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες, γίνονται συχνά επικίνδυνες».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, παραδέχθηκε ότι «τώρα η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση». Όπως αποκάλυψε «ξεκαθαρίσαμε στους πάντες ότι αυτά δεν πρόκειται να τα δεχθούμε. Αν εμείς κάνουμε λάθος θα πάρουμε μέτρα διόρθωσης του δημοσιονομικού μας κενού. Αλλά ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι κάναμε λάθος».

«Ορισμένες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε. Άλλες γιατί είναι λογικές, άλλες γιατί τις αντέχει η οικονομία μας. Αλλά το να αναθεωρήσουμε τις 100 δόσεις ή να αυξήσουμε τον ΦΠΑ φάρμακα ή να μειώσουμε τις συντάξεις, όλα αυτά θα ήταν καταστροφή για την οικονομία» επεσήμανε.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την αγωνία για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Αφού υποστήριξε ότι όλοι παραδέχονται πως η χώρα είναι καλύτερα από κάθε άλλη φάση, ότι όλοι μιλούν για μεγάλες ανατροπές, μεγάλες επιτυχίες στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε:

«Αλλά και όλοι αναρωτιούνται: Θα συνεχίσουμε το δρόμο σταθεροποίησης ή θα κατρακυλήσουμε πίσω στα ελλείμματα; Όλοι αγωνιούν αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες. Αν όχι, θα πάμε σε εκλογές και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής στα ελλείμματα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά αυτό είναι που ανησυχεί, η συνέχιση ή όχι της πολιτικής σταθερότητας και επικαλέστηκε την συμπεριφορά αγορών και επενδυτών. «που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε μια χώρα που έχει όλα τα προσόντα να κάνει την μεγάλη άνοδο στην ανάπτυξη» όπως σημείωσε.

Επιτέθηκε ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με το να διώχνεις τους επενδυτές και να ακυρώνεις τις ιδιωτικοποιήσεις και επανέλαβε δύο φορές στην ομιλία του ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας ευθύνεται για την κατάσταση στις αγορές.

Έδωσε μάλιστα έμφαση στην επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «αν καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αν όχι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκτροχιασμού».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα