Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Θα πάρει 730.000 ευρώ για να κάθεται»

«Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα λάβει πάνω από 730.000 ευρώ για να μην κάνει τίποτα, εις βάρος των φορολογουμένων, για τα επόμενα τρία χρόνια, μετά τη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Με αυτή τη φράση ξεκινά άρθρο της Telegraph που κατακεραυνώνει τον βέλγο πολιτικό. Ο Bruno Waterfield που το υπογράφει υπενθυμίζει την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους αξιωματούχους της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία όλοι δικαιούνται να λαμβάνουν έως και τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους ένα είδος

αποζημίωσης, που αντιστοιχεί στο 55% του μισθού τους.

Για τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του θεσμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το ποσό αυτό ανέρχεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα σε 730.000 ευρώ. Επιπλέον, το ποσό είναι αφορολόγητο. Πρόκειται για ένα «γενναιόδωρο χρυσό αντίο» που θα προέρχεται εξ ολοκλήρου από τις τσέπες των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Ο Ρομπάι, γράφει η εφημερίδα, θα πάρει τόσες χιλιάδες ευρώ «για να μην κάνει τίποτα»... ή μάλλον για να ασχολείται με το αγαπημένο του χόμπι που είναι η ποίηση χαϊκού. Το ποσό πάντως δεν θα το πάρει εφάπαξ, αλλά κάθε χρόνο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, θα λαμβάνει περίπου 168.825 ευρώ.

Η αποζημίωση έχει θεσπιστεί από την ΕΕ για κάθε απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο, πρόεδρο και γενικό γραμματέα των ευρωπαϊκών οργάνων, για την ομαλή επανένταξή του στην αγορά εργασίας μετά την απουσία ετών. Επιπλέον, πρώην στελέχη της Ένωσης για τουλάχιστον τους επόμενους 18 μήνες δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν κάποια δουλειά χωρίς πρώτα να λάβουν την έγκριση της ΕΕ. Ωστόσο, ειδικά ο Ρομπάι, θα λάβει επιπλέον 26.500 ευρώ και πλέον σε ηλικία 67 ετών μπορεί να κατοχυρώσει μία σύνταξη από την ΕΕ που θα ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 65.650 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 730.000 ευρώ θα προστεθεί και αυτό το ποσό.

Ο Ρομπάι απ’ όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2009, «φαινόταν πως αγαπούσε τα προνόμια», σχολιάζει η εφημερίδα. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός πως είχε κάνει χρήση της επίσημης αυτοκινητοπομπής της ΕΕ για να μεταφέρει την οικογένειά του με πέντε λιμουζίνες σε ένα ταξίδι 146 χιλιομέτρων μετ' επιστροφής προς και από το αεροδρόμιο του Παρισιού. Από εκεί, ο τελικός προορισμός της οικογένειας ήταν η Καραϊβική για οικογενειακές διακοπές.

Η Telegraph όμως επιτίθεται και στον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Όπως γράφει, ο Τουσκ πείστηκε να αναλάβει τη θέση, καθώς θα λαμβάνει αποδοχές και μπόνους πέντε φορές υψηλότερα από εκείνα που κέρδιζε ως πρωθυπουργός της Πολωνίας. Μάλιστα, υποστηρίζει, εκείνη που τον έπεισε να αφήσει την εγχώρια πολιτική τον Ιούλιο ήταν η σύζυγός του η Μαλγκορζάτα Τουσκ, η οποία ήθελε «το πρεστίζ, τα καλύτερα λεφτά και τα λιγότερα προβλήματα στη δουλειά».

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/11266362/Herman-Van-Rompuy-will-be-paid-over-500000-by-the-EU-to-do-nothing.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα