Η Ρωσία εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream

Η Ρωσία θα σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ένα στρατηγικά σημαντικό έργο με το οποίο η Μόσχα υπολόγιζε να εδραιώσει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Έπειτα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία

θα εγκαταλείψει το σχέδιο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, εκτός και εάν η ΕΕ ελαττώσει την αντίθεσή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να δώσει στην Gazprom την απαλλαγή που χρειαζόταν για να λειτουργήσει τον αγωγό πλήρως, θεωρώντας τον ένα πιθανό περαιτέρω εργαλείο για να ασκήσει οικονομικό έλεγχο το Κρεμλίνο στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει αντ’ αυτού την ανάπτυξη ενός διανομέα φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, που υπήρξε και το θέμα του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη από τις δύο χώρες τη Δευτέρα.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να πραγματοποιήσει τον South Stream, τότε δεν θα γίνει» είπε. «Θα ήταν γελοίο για εμάς να επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή ενός έργου, φέρνοντάς το στα σύνορα της Βουλγαρίας και μετά να το απορρίψουμε». Ισχυρίστηκε ότι ακύρωση του έργου θα κοστίσει στη Βουλγαρία περίπου 400 εκατ. το χρόνο σε διαφυγόντα έσοδα και πρότεινε ότι η Βουλγαρία δεν είχε συμπεριφερθεί «ως ανεξάρτητη χώρα» όσον αφορά το θέμα - μια προφανής αναφορά στις ανησυχίες της ΕΕ για τον South Stream.

Η κίνηση αυτή ήρθε σε μια μέρα που η συνεχής πτώση στην τιμή του πετρελαίου έστειλε το ρούβλι στα τάρταρα. Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία με στόχο να καταδείξει το εύρος και το βάθος των ρωσο-τουρκικών οικονομικών σχέσεων, σε μια εποχή όπου η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Τα σχόλιά του αποτελούν τη σαφέστερη αποδοχή από πλευράς Μόσχας ότι ο πολυσυζητημένος αγωγός θα ακυρωθεί, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της Gazprom μέχρι τώρα να επιμένουν ότι η κατασκευή στο υποθαλάσσιο τμήμα του έργου επρόκειτο να αρχίσει μέσα σε λίγους μήνες.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε ληφθεί μια τελική απόφαση, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Το θέμα έληξε. Το έργο έκλεισε».

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι το έργο του South Stream θα συμβάλει στην παράκαμψη της Ουκρανίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαταραχών στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των διαφορών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως συνέβη το 2006 και το 2009. Οι Βρυξέλλες όμως ζήτησαν από την βουλγαρική κυβέρνηση να σταματήσει τις εργασίες για τον αγωγό, επειδή θεωρείται ότι παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού του μπλοκ. Εκτός από την έλλειψη της έγκρισης από τις Βρυξέλλες, το έργο προσπαθούσε επίσης να συγκεντρώσει χρηματοδότηση για τα 14 δις ευρώ του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού, λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που έχουν κάνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες επιφυλακτικές στην χορήγηση δανείων σε μία κοινοπραξία της οποία ηγείται η Gazprom.

Η ακύρωση του South Stream έρχεται σε μία περίοδο που η Ρωσία προσπαθεί μανιωδώς να κατασκευάσει υποδομές για την πώληση φυσικού αερίου σε άλλες αγορές, κυρίως την Κίνα. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει 6 τοις εκατό μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου και ότι οι ρωσικές προμήθειες θα αυξηθούν.

Η κίνησή του εδραιώνει το ρόλο της Ρωσίας ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, ακόμη και αν η ΕΕ και οι ΗΠΑ διατηρήσουν τις κυρώσεις στη Μόσχα για τη συμπεριφορά του στην Ουκρανία.

Η Άκυρα, η οποία απέχει από αυτά τα μέτρα, έχει κερδίσει την εύνοια του Πούτιν, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τις κυρώσεις για να αυξήσει τις δικές της εξαγωγές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος υπουργός Γεωργίας επαίνεσε την πενταπλάσια αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη Ρωσία για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενώ ο υπουργός ενέργειας της χώρας ταξίδεψε στη Μόσχα για να ζητήσει χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο, το οποίο καθιστά την Ρωσία την μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Τουρκίας.

Οι μεγάλες διαφορές στην εξωτερική πολιτική - ιδίως στη Συρία - δεν εμπόδισαν τη στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Όταν διαπραγματεύονται μαζί, ο Πούτιν και Ερντογάν είναι ηγέτες που υπολογίζουν λεπτομερώς και δεν αφήνουν τα συναισθήματα να μπουν ανάμεσά τους, σε αντίθεση με τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με άλλους ηγέτες» σχολιάζει ο Soli Ozel από το Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/10f5bb96-795c-11e4-a57d-00144feabdc0.html#axzz3KicgcGnX

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα