Οι μεγάλες εταιρείες στο κέντρο της παγκόσμιας διαφθοράς

Οι μεγάλες εταιρείες και τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη τους είναι υπεύθυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δωροδοκίας στον κόσμο και δίνουν το ένα τρίτο των κερδών τους από συναφή έργα για να διαφθείρουν αξιωματούχους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θέτει επίσης ερωτήματα για τη δέσμευση των κυβερνήσεων στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι αρχές σε όλο τον κόσμο έφεραν λιγότερες περιπτώσεις στη Δικαιοσύνη κατά τα τελευταία δύο χρόνια,

χρειάζονται τριπλάσιο χρόνο για να ασκήσουν διώξεις σε σχέση με μια δεκαετία πριν και συχνά επιβάλουν δυσανάλογα μικρότερα πρόστιμα σε σχέση με τα κέρδη που προκύπτουν από τις δωροδοκίες.

Η έκθεση βασίζεται στις αναλύσεις 427 υποθέσεων δωροδοκίας που ήρθαν στην επιφάνεια από τις αρχές από το 1999, όταν η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ. Σαράντα ένα χώρες έχουν πλέον υπογράψει την εν λόγω σύμβαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα ανάλυση δεν περιλαμβάνει την Κίνα, όπου οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι η διαφθορά είναι ενδημική. Επίσης, καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις.

Η μελέτη ρίχνει φως σε μια σπάνια «γωνιά» της παγκόσμιας οικονομίας. Τα κυριότερα πορίσματα είναι τα εξής:

- Οι εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους αντιπροσώπευαν το 60 τοις εκατό των περιπτώσεων διαφθοράς που μελετήθηκαν. Στο 31 τοις εκατό των περιπτώσεων οι ίδιες οι επιχειρήσεις κατήγγειλαν τις δωροδοκίες στις αρχές. Μόλις 2 τοις εκατό των περιπτώσεων αφορούσαν πληροφοριοδότες.

- Το κόστος των δωροδοκιών ήταν κατά μέσο όρο 10,9 τοις εκατό της αξίας της σχετικής συναλλαγής και 34,5 τοις εκατό των κερδών. Η μεγαλύτερη δωροδοκία που καταβλήθηκε σε μία μόνο περίπτωση ήταν 1,4 δις δολάρια. Η μικρότερη μόλις 13,17 δολάρια.

- Η πλειοψηφία των περιπτώσεων δωροδοκίας αφορούσε στελέχη της εταιρείας. Οι διευθυντές συμμετείχαν σε 41 τοις εκατό των περιπτώσεων. Σε ένα 12 τοις εκατό συμμετείχαν ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

- Η διαφθορά δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο του φτωχού κόσμου. Σχεδόν το ήμισυ των περιπτώσεων που μελετήθηκαν εμπλέκονται σε δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων από χώρες με «υψηλό» ή «πολύ υψηλό» επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης.

- Ο αριθμός των περιπτώσεων δωροδοκίας που έρχονται στην επιφάνεια σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1999, αλλά έχει μειωθεί κατά τα τελευταία δύο έτη, μετά την κορύφωσή του το 2010. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτείται για τη δίωξη υποθέσεων έχει αυξηθεί σημαντικά από το μέσο όρο των δύο χρόνων το 2003, σε 7,3 χρόνια το 2013.

- Στελέχη σε κρατικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν σχεδόν τρεις στις 10 δωροδοκίες, ενώ οι τελωνειακοί υπάλληλοι αντιπροσώπευαν μόλις το 11 τοις εκατό. Σχεδόν το 60 τοις εκατό των δωροδοκιών είχαν καταβληθεί για την απόκτηση συμβάσεων με την κυβέρνηση.

- Οι πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες κατά μέσο όρο κατέβαλαν δωροδοκίες ύψους 21 τοις εκατό της αξίας των έργων, ενώ όσοι εμπλέκονται στον τομέα της εκπαίδευσης ή στην παροχή νερού κατέβαλαν μόλις το 2 τοις εκατό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/c8afdcb0-7a21-11e4-9b34-00144feabdc0.html#axzz3KicgcGnX

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα