Πτήση ΜΗ17: Την εκδοχή του «κατά λάθος» υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα δήλωσαν ότι η «πιο πιθανή εξήγηση» για την καταστροφή του αεροπλάνου ήταν ότι οι αυτονομιστές εκτόξευσαν έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο SA-11 στο αεροπλάνο, θεωρώντας ότι είναι άλλου είδους αεροσκάφος. «Πέντε μέρες μετά τη συντριβή, φαίνεται πως ήταν ένα λάθος» δήλωσε αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι οι εκτιμήσεις τους υποστηρίζονταν από αποδεικτικά στοιχεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί από γνωστούς φιλορώσους αυτονομιστές, οι φωνές των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί από τους

οργανισμούς των ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό από τις πρώτες ημέρες της κατάρριψης, οι συνομιλητές αρχικά υπερηφανεύονταν για κατάρριψη ενός μεταγωγικού αεροπλάνου, αλλά αργότερα αναγνώρισαν ότι μπορεί να είχαν κάνει ένα λάθος.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη από πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 που εκτοξεύθηκε από το έδαφος στην ανατολική Ουκρανία το οποίο ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν νωρίτερα ότι τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ένα νέφος καπνού στην πορεία του πυραύλου, που επέτρεψε στους αναλυτές να υπολογίσουν την περιοχή εκτόξευσης κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Είπαν επίσης ότι αισθητήρες υπερύθρων εντόπισαν την έκρηξη του βλήματος.

Ποιος τράβηξε τη σκανδάλη;

Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν σε αυτό το στάδιο ποιος πραγματικά πυροδότησε τον πύραυλο. «Δεν ξέρουμε ποιος πραγματικά χειριζόταν το σύστημα εκείνη την ημέρα, αλλά γενικότερα έχουμε την εικόνα των στοιχείων που λένε ότι οι Ρώσοι παρέχουν τέτοια συστήματα και κατάρτιση» δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσαν ότι είχαν αναφορές πως γύρω στα δέκα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στις αποσχιστικές περιοχές που ελέγχονται κατά τους δύο μήνες των μαχών μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των ανταρτών. Τα δύο ήταν μεγάλα μεταγωγικά αεροπλάνα, δήλωσαν. Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα αεροσκάφη που έγιναν στόχοι, πετούσαν σε χαμηλό υψόμετρο. Όταν χτυπήθηκε το τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών ήταν στα 33.000 πόδια.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν ότι οι αυτονομιστές είχαν στην κατοχή ή τον έλεγχο τους πυραύλους SA-11, μέχρι που κατερρίφθη το αεροπλάνο. Οι αυτονομιστές ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν έριξαν αυτοί το αεροπλάνο. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τη συμμετοχή της. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο που εκτόξευσαν οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, ή από ένα πολεμικό αεροπλάνο της ουκρανικής κυβέρνησης. Είπαν ότι η θεωρία του πυραύλου αέρος-αέρος δεν βασίζεται πουθενά και ότι, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε πυραύλους SA-11, δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τους είχαν αναπτύξει οπουδήποτε κοντά στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο. Δήλωσαν, τέλος, ότι για αρκετές εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν την διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων όπλων από τη Ρωσία, ανάμεσά τους τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, πέρα από τα σύνορα.

http://www.reuters.com/article/2014/07/23/ukraine-crisis-usa-intelligence-idUSL2N0PX1TW20140723

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα