Ντόναλντ Τουσκ: τι σημαίνει για την ΕΕ ο διορισμός του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

14:28 1/9/2014 - Πηγή: Antinews

Ο 57χρονος Τουσκ ασχολείται με την εγχώρια πολιτική κατά το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, παίζοντας ένα μικρό ρόλο στο αντικομμουνιστικό εργατικό κίνημα Αλληλεγγύη, που συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πολωνία τη δεκαετία του 1980. Μετά την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος το 1989, υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους στο κοινοβούλιο της χώρας. Αλλά μόλις το 2005, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του, ο Τουσκ αναδείχθηκε ως σημαίνων πολιτικός, παρά την εκλογική ήττα του. Το 2007, το κεντροδεξιό κόμμα του Πολιτική Πλατφόρμα, βασισμένο σε μια πλατφόρμα της

ελεύθερης αγοράς, κέρδισε τις εθνικές εκλογές και ο Τουσκ έγινε πρωθυπουργός. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία της Πολωνίας που εκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Είναι έμπειρος ρήτορας και έχει καταφέρει να ελιχθεί στις πολιτικές κρίσεις της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Στη διεθνή σκηνή, έχει κερδίσει την αναγνώριση από τους Ευρωπαίους εταίρους του για την ηγεσία τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης της ηπείρου. Η χώρα ήταν το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν έπεσε σε ύφεση το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η αποχώρησή του από την πολιτική της Πολωνίας θα δημιουργήσει πιθανόν ένα κενό στο εσωτερικό του κόμματός του, όπου ο ίδιος έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Η συντηρητική αντιπολίτευση της Πολωνίας έχει ισχυριστεί πολλές φορές ότι ο Τουσκ είναι υπερβολικά συγκαταβατικός με τη Ρωσία και τη Γερμανία- τους μεγαλύτερους γείτονες της Πολωνίας και πρώην εισβολείς. Ο Τουσκ αμφισβητεί τους εν λόγω ισχυρισμούς και κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης του τρέχοντος έτους υπήρξε ένας από τους πιο έντονους επικριτές του Κρεμλίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραμένει ένας στενός σύμμαχος της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Ο Τουσκ κατάγεται από μια εθνοτική μειονότητα στη βόρεια πολωνική περιφέρεια Κασούμπια, στα πρώην πολωνο-γερμανικά σύνορα, ενώ η Μέρκελ έχει πει ότι έχει πολωνική καταγωγή.

Η επιλογή του Τουσκ ως πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ένα μεγάλο βήμα για τα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης της ΕΕ. «Είναι βέβαιο ότι κατά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά» δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους μετά το διορισμό του, που ανακοινώθηκε το Σάββατο. «Η παρουσία των ανθρώπων με εμπειρία από την Ανατολική Ευρώπη χρειάζεται ιδιαίτερα στην Ένωση».

Η πολυτάραχη ιστορία του 20ού αιώνα της Πολωνίας με τους γείτονές της, έχει επηρεάσει την πολιτική καριέρα του Τουσκ. Προσγειώθηκε ανώμαλα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2005, όταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι αποκάλυψαν ότι ο παππούς του Τουσκ, από το Γκντανσκ, είχε στρατολογηθεί στον γερμανικό στρατό όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία το 1939. Έχει επίσης επικριθεί για τα, συχνά, κακά αγγλικά του και το γεγονός ότι δεν γνωρίζει γαλλικά. Μάλιστα, στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης του συνέντευξης Τύπου μετά την εκλογή του στο Συμβούλιο, μίλησε πολωνικά. Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου πάντως μίλησε επαρκή αγγλικά, έστω και για λίγο. Προς το τέλος, όταν ρωτήθηκε για τις γλωσσικές δεξιότητές του, υποσχέθηκε στα αγγλικά να «φρεσκάρει τα αγγλικά» του.

http://online.wsj.com/articles/donald-tusk-a-champion-for-eastern-europe-in-a-leading-role-at-eu-1409434017

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα