ΕΝΦΙΑ: Η φορολογική δικαιοσύνη πήγε περίπατο

Πριν μερικά χρόνια εγώ και ο… κυρ Μήτσος είχαμε από 100.000 ευρώ. Εγώ επέλεξα με τα λεφτά αυτά να αγοράσω ένα σπιτάκι, να το νοικιάσω και να έχω ένα μικρό εισόδημα και να το αφήσω στα παιδιά μου.

Ο κυρ Μήτσος αποφάσισε να έχει τα λεφτά στην τράπεζα ή να τα παίξει στο Χρηματιστήριο.

Εγώ λοιπόν που επέλεξα το… ασφαλές καταφύγιο της κτηματαγοράς πλήρωσα φόρους μεταβίβασης, διάφορα έξοδα σε κτηματολόγια, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δημοτικά τέλη όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά φόρο για το εισόδημα από τα

ενοίκια. Όμως το σπίτι έμεινε ξενοίκιαστο μέσα στην κρίση, δεν προσφέρει κανένα έσοδο σε μένα, αντιθέτως με επιβαρύνει με κόστος συντήρησης, δημοτικά τέλη και βεβαίως χαράτσια που έγιναν μόνιμα μέσω του ΕΝΦΙΑ. Ζήτησα ο κακόμοιρος να μου μειώσουν το φόρο ακινήτων τουλάχιστον κατά 50%. Αφού πρόκειται για ένα ακίνητο με μηδέν εισόδημα, τι διάολο λίγος σεβασμός σε όλα αυτά τα χρόνια που πλήρωνα φόρους τον δικαιούμαι. Αλλά φευ. Έπεσα πάνω σε ντουβάρια.

Ο κυρ Μήτσος, πάλι, έπαιξε στο Χρηματιστήριο, κέρδισε ουκ ολίγα τα έβαλε στην τράπεζα και η φορολόγησή του ήταν από μηδενική έως ελάχιστη. Οι μετοχές φορολογούνται μόνο εφόσον γίνεται κάποια συναλλαγή ενώ στις καταθέσεις, μόνο οι τόκοι κι αυτό τώρα τελευταία.

Και το ερώτημα είναι ένα: Ξεκινήσαμε από την ίδια βάση. Εγώ επέλεξα ακίνητο που είναι πλήρως απαξιωμένο αλλά πληρώνει υπέρογκους φόρους και ο κυρ Μήτσος κάτι άλλο που και το κεφάλαιο έχει και λιγότερους φόρους πληρώνει. Είναι ή δεν είναι αυτό «κούρεμα» για μένα κι επιβράβευση για τον κυρ Μήτσο;

Δεν ξέρουμε αν ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας… εκπληκτικός φόρος όπως κάποιοι πιστεύουν στην κυβέρνηση. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει ένας φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά αυτός ο φόρος πρέπει να είναι δίκαιος. Αν δεν είναι τότε να βρούνε άλλον αντί να μηρυκάζουν τις ίδιες δικαιολογίες και τις ίδιες ανοησίες.

Όταν ένα ακίνητο είναι άδειο και δεν το νοικιάζει ούτε ο λαθρομετανάστης από την Ουγκάντα δεν μπορεί να πληρώνει τον ίδιο φόρο με το διπλανό ίδιο ακίνητο που είναι νοικιασμένο και φέρνει έσοδα. Αυτό δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη.

Για να μη μιλήσουμε για τις ψεύτικες αντικειμενικές αξίες που έχουν απογειώσει του φόρους. Αντί να κάνουν το αυτονόητο, με μια απόφαση να κουρέψουν 20%-30% τις αντικειμενικές αξίες ώστε να μειωθεί ο φόρος κάθονται και μετράνε τις απώλειες.

Κάτι πρέπει να γίνει με τον ΕΝΦΙΑ διότι όσο σέρνεται τόσο πλήττεται και η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό; Ο Χαρδούβελης γιατί λειτουργεί σαν μπακάλης; «θα χάσουμε 100 εκατ. αν μειωθεί ο φόρος στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα», λένε. Να τα χάσετε ρε λεβέντες, όταν ο άλλος έχει κόψει το ρεύμα σημαίνει ότι δεν είχε να το πληρώσει και δεν μπορεί να το νοικιάσει. Τι δεν καταλαβαίνετε δηλαδή; Κι όταν από τα εκκαθαριστικά που στείλατε ο φόρος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι υπολογίζατε γιατί δεν κάνετε τις εκπτώσεις που πρέπει να κάνετε;

Κάποιοι άνθρωποι είναι εκτός τόπου στην κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνουν ότι πάνω από 200.000 Έλληνες που έχουν κάποιο ακίνητο άδειο και απρόσοδο το πιο πιθανό είναι να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ; Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος μπορεί να έχει κάνει υπομονή και να δέχεται αγόγγυστα τους φόρους αλλά δεν μπορεί να υπομένει την αδικία; Όταν βλέπει ότι νοικιάζονται οι βίλες στη Μύκονο με 10.000 ευρώ τη βδομάδα και τα λεφτά είναι όλα «μαύρα» και οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώσουν για την άδεια γκαρσονιέρα στον Αγιο Παντελεήμονα, τα «παίρνουν στο κρανίο».

Δεν το καταλαβαίνουν το σκηνικό που έχει στηθεί με τον ΕΝΦΙΑ; Θα το καταλάβουν αλλά θα είναι αργά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα